NEWSFLASH...
ανάγνωση

Από την ΔΕΘ και το ραδιόφωνο στο Thess-INTEC και το 5G

Από την ΔΕΘ και το ραδιόφωνο στο Thess-INTEC και το 5G

Ήταν, μέχρι τότε το αντικείμενο της ραδιοφωνίας άγνωστο στην Ελλάδα, όπως μέχρι τώρα, άγνωστο ήταν το Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς, το Thess-INTEC.

Το 1926 ανοίγει ο πρώτος Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τον Χρίστο Τσιριγγίδη. Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Χρίστος Τσιριγγίδης, τότε πουλούσε μεγάφωνα και ενισχυτές στην πρώτη Διεθνή Έκθεση ως αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας SIEMENS-HALSKE. Εκείνη τη χρονιά, ο ίδιος εγκαθιστά ένα ραδιοφωνικό δέκτη στο κέντρο της ΔΕΘ με τα μεγάφωνα του να διαφημίζουν τους εκθέτες.

thessaloniki-radiofono-2.jpg?mtime=20210222011018#asset:247318:freeHeight

Την ίδια χρονιά, με την άνοιγμα του ραδιοφώνου, στις 15 Νοεμβρίου του 1926 ανοίγει και ξεκινά να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη βίλα Αλλατίνι.

Αύγουστος 2020 ιδρύεται η Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess-INTEC ΑΕ. Σκοπός του Thess-INTEC, η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών για την παγκόσμια αγορά η εξαγωγή γνώσεων και οι συμπράξεις διεθνούς εμβέλειας,

Δύο μεγάλα πρωτοποριακά επιτεύγματα που έχουν δύο κοινά. Είναι και τα δύο εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Η λειτουργία του ραδιοφώνου, αν και για αρκετά χρόνια είχε άδεια να λειτουργεί μόνο κατά την διάρκεια της ΔΕΘ, έφερε τη Θεσσαλονίκη στο προσκήνιο. Το Thess-INTEC ξαναφέρνει τη Θεσσαλονίκη στο διεθνές γίγνεσθαι και την Ελλάδα βήματα μπροστά, γεφυρώνοντας την απόσταση που έχει με την Ευρώπη σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας.

Ο Χρίστος Τσιριγγίδης είχε ένα όραμα και λειτουργούσε τον πομπό του με προσωπικές θυσίες. Από τον τόπο του Σταθμού πέρασαν πολλοί άξιοι άνθρωποι. Το Τhess-INTEC είναι και αυτός ένας τόπος όπου θα περάσουν ικανότατα μυαλά, ευφυείς άνθρωποι. Ο εμπνευστής του και σημερινός πρόεδρος & CEO είχε και έχει όραμα και έχει αφοσιωθεί σε αυτό.

Δύο διαφορετικά επιτεύγματα, που ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, «ζουν» σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, απευθύνονται σε διαφορετικούς ανθρώπους, κοινό όραμα. Το όραμα της «σύνδεσης» των ανθρώπων.

Το πρώτο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης συνέδεσε τη Θεσσαλονίκη με τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Thess-INTEC απευθύνει κάλεσμα προς όλους και συνδέει την πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά με την υφήλιο.

Στην ιστορία μας, τότε είχαμε έναν Σταθμό που είχε πομπό ισχύος αρχικά 400W και στη συνέχεια 4,5 KW. Εξέπεμπε σε συχνότητα μεσαίων κυμάτων (218,5 kHz), με κεραία ύψους 45 μέτρων. Στην ιστορία μας σήμερα δεν έχουμε πομπό έχουμε τα δίκτυα 5Gs που μπορούν να υποστηρίξουν έως ένα εκατομμύριο συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, γεγονός που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να υποστηρίζουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό συσκευών στην υποδομή τους. Το 5G μπορεί να είναι έως και 100 φορές γρηγορότερο από το 4G, θεωρητικά μπορεί να προσεγγίσει και τα 10Gbps.

Η ιστορία της επινόησης των εργαλείων, των συστημάτων δεν «σταμάτησε» στην ΔΕΘ, δεν θα σταματήσει στο Thess-INTEC, θα προχωρά και θα πηγαίνει παράλληλα με τις πτυχές της ιστορίας της ανθρωπότητας. Το Thess-INTEC είναι σχεδιασμένο να γεννά ιδέες, νέες τεχνολογίες, να παράγει πολυσύνθετα επιτεύγματα, επιστημονική γνώση, να δημιουργεί πράγματα.

To epixeiro.gr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο και CEO του Thess-INTEC, ανοίγοντας έτσι μπροστά στο εβδομαδιαίο αφιέρωμα του στην Τεχνολογία και την Καινοτομία ένα άλλο μαγικό κόσμο, τον κόσμο που δεν θα σταματά ποτέ να αλλάζει, δεν θα σταματά ποτέ να προοδεύει, να οραματίζεται και να αναπτύσσεται ανταποδίδοντας πάντα τα οφέλη.

Η τεχνολογία και η καινοτομία στην Θεσσαλονίκη είναι συνυφασμένη επίσης με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ) που κατήρτισε το στρατηγικό της Σχέδιο για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, με την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, με το ΕΚΕΤΑ το οποίο διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής αξίας.

Η Θεσσαλονίκη είναι εργαστήρι ζωντανής καινοτομίας με την εμπλοκή επιχειρηματικών φορέων, όπως το περιγράφει ο Αντιδήμαρχος των Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας.

Η Θεσσαλονίκη στοχεύει στην ενδυνάμωση της κοινότητας των νεοφυών επιχειρήσεων, μέσω της σταθερής στήριξης στο OK!Thess.

Η Θεσσαλονίκη είναι ένα ζωντανό εργαστήριο καινοτομίας που αφορά στη συνδημιουργία και την αξιοποίηση καινοτομιών από χρήστες -σε περιβάλλον είτε online είτε offline- με την εμπλοκή επιχειρηματικών φορέων.

Cisco Networking Academy, Pfizer, Deloitte, Coca-Cola προδιαγράφουν το μέλλον της Ελλάδας με την αρωγή των Πανεπιστημίων και των τοπικών Κέντρων Ανάπτυξης νέων Τεχνολογιών.

Άρχισε και η εγκατάσταση των πολυεθνικών τηλεφωνικών κέντρων, όπως η Teleperformance με 9.500 εργαζόμενους 110 διαφορετικών εθνικοτήτων και πελάτες όπως οι Microsoft, Apple, Facebook, Netflix.

Η Θεσσαλονίκη παράγει καινοτομία. «Σήμερα, εστιάζουμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και συζητάμε με τέσσερις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από την πόλη και έχουν καταφέρει -η κάθε μια με τον δικό της τρόπο- να ξεχωρίσουν, ακόμη και στην παγκόσμια αγορά» διαβάζουμε να γράφει ο ο Χρήστος Κοτσακάς, δημοσιογράφος στο epixeiro.gr.

Το ψηφιακό κάλεσμα της Θεσσαλονίκης ακούγεται και αντηχεί παντού. Η Θεσσαλονίκη του αύριο θα είναι ένα κέντρο καινοτομίας παρόμοιο με αυτά των μητροπολιτικών πόλεων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr