NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

«Εξαφανισμένα» πολλά είδη μελισσών από τη δεκαετία του '90 - Μειώνονται οι αριθμοί

«Εξαφανισμένα» πολλά είδη μελισσών από τη δεκαετία του '90 -  Μειώνονται οι αριθμοί

Μια νέα ανάλυση έδειξε πως υπάρχει μια πτωτική τάση της ποικιλομορφίας των μελισσών παγκοσμίως, δημιουργώντας ανησυχίες για αυτούς τους κρίσιμους επικονιαστές.

Οι μέλισσες, επί της ουσίας, μας ταΐζουν. Πολλά από τα 20.000 είδη επικονιάζουν το 85% των καλλιεργειών και φρούτων σε όλο τον κόσμο.

Αλλά, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό One Earth, αποκαλύπτει ότι, τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των ειδών μελισσών που παρατηρούνται στην άγρια φύση έχει μειωθεί παγκοσμίως.

Η πιο απότομη μείωση σημειώθηκε μεταξύ 2006 και 2015, με περίπου 25 τοις εκατό λιγότερα είδη να εντοπίζονται - ακόμη και αν οι παρατηρήσεις αυξάνονταν ραγδαία.

Οι μέλισσες Halictid επικονιάζουν σημαντικές καλλιέργειες όπως η αλφάλφα, τα ηλιοτρόπια και τα κεράσια. Οι παρατηρήσεις μειώθηκαν κατά 17% από τη δεκαετία του 1990. Οι μέλισσες στη σπάνια οικογένεια Melittidae, που μας παρέχουν βατόμουρα, βακκίνια και ορχιδέες, έχουν κατακόρυφη πτώση έως και 41 τοις εκατό.

Αν και λιγότερο γνωστές, αυτές οι άγριες μέλισσες συμπληρώνουν το έργο των μελισσών σε κυψέλες. «Ακόμα και αν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί επικονιαστές πολλών καλλιεργειών, η μεγάλη εξάρτηση από ένα μόνο είδος είναι πολύ επικίνδυνη» λέει ο επικεφαλής της μελέτης Eduardo Zattara, βιολόγος στο Ινστιτούτο Έρευνας για τη Βιοποικιλότητα και το Περιβάλλον, στο Bariloche της Αργεντινής.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μια επιδημίας το 2006, οι ΗΠΑ έχασαν περίπου τις μισές μέλισσες. Αν υπήρχαν μόνο εξημερωμένες μέλισσες, «η απώλεια απόδοσης θα ήταν τεράστια», λέει ο Zattara.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από έναν ιστότοπο ανοιχτής πρόσβασης που ονομάζεται Global Biodiversity Information Facility, στον οποίο εντοπίζονται αρχεία παρατήρησης μελισσών τα οποία προέρχονται από μουσεία, πανεπιστήμια και ιδιώτες από το 1700.

Οι περισσότερες μελέτες για την ποικιλομορφία των μελισσών εστιάζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή είδος, κάτι που ενέπνευσε αυτήν την ευρεία ανάλυση.

Με πληροφορίες από nationalgeographic.com

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr