NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η άνοδος των επιτοκίων στα ευρωπαϊκά ομόλογα έχει ημερομηνία λήξης

Η άνοδος των επιτοκίων στα ευρωπαϊκά ομόλογα έχει ημερομηνία λήξης

H κρίση με την άνοδο των επιτοκίων (ομολόγων) θα κρατήσει μέχρι την επόμενη συγκέντρωση των μελών της ΕΚΤ που θα αποφασίσουν την νομισματική ρύθμιση του κινδύνου του στασιμοπληθωρισμού.

Γιατί αυτό είναι που φοβούνται περισσότερο οι κεντρικές τράπεζες. Να αυξηθεί ο πληθωρισμός πριν αυξηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας. Η άνοδος των επιτοκίων των ομολόγων (ενδεικτικά τα ελληνικά 10ετή ομόλογα αυξήθηκαν από το 0,65% προς το 1,1%) ουσιαστικά δημιούργησαν (συγκυριακή) διεύρυνση του ελληνικού χρέους, επιβάρυνση των τραπεζών και αύξηση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων. Αυτό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα εάν παραμείνει για πάνω από 2 μήνες.

Όμως η ΕΚΤ -έχοντας πάρει μάθημα και από την FED που έσπευσε να μειώσει τις ανησυχίες- δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ότι θα διαμορφώσει έτσι τη ροή κεφαλαίων (μέσω του PEPP) ώστε να αποσοβήσει την κρίση.

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, ουσιαστικά θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα όσο το δυνατόν νωρίτερα για να μην πάρει διαστάσεις. Ούτως ή άλλως για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, δανειστήκαμε τους προηγούμενους μήνες με χαμηλά επιτόκια στα ομόλογα, οι επιχειρήσεις είχαν μονοψήφιες αποδόσεις στα εταιρικά τους ομόλογα και τα βραχυπρόθεσμα Έντοκα Γραμμάτια είχαν αρνητικές αποδόσεις. Μία τεράστια βοήθεια για την ελληνική οικονομία μέσα στην οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Αν η βοήθεια αυτή ακυρωθεί από την άνοδο των αποδόσεων, τότε το ελληνικό κράτος και οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.

Σε επικοινωνία η Τράπεζα της Ελλάδας με τα επιχειρηματικά Επιμελητήρια

Τις τελευταίες ημέρες, η Τράπεζα της Ελλάδας βρίσκεται σε επικοινωνία με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου προκειμένου να αφουγκραστεί τις ανάγκες ρευστότητας και τους φόβους του. Η άνοδος των επιτοκίων -εάν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα- θα βάλει φραγμό στις προσπάθειες εκδόσεων εταιρικών ομολόγων, αλλά και εισαγωγής στο χρηματιστήριο.

Κινήσεις της ΕΚΤ

Η νέα της στρατηγική, την οποία επιβάλλουν οι εξελίξεις, μπορεί να αφορά την ενίσχυση του ρυθμού αγορών υπό το PEPP, με περαιτέρω παράτασή του πέραν του Μαρτίου του 2022, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις πως αργά ή γρήγορα η ΕΚΤ θα οδηγηθεί στην υιοθέτηση ενός νέου εργαλείου, του yield curve control, δηλαδή του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, κάτι που, αν και η Fed αποφεύγει να το παραδεχτεί, οικονομολόγοι εκτιμούν πως η αγορά θα την "σπρώξει" να το κάνει μετά και την εκτόξευση της απόδοσης του αμερικάνικου 10ετούς ομολόγου πάνω από το 1,3% πλέον και στα υψηλά ενός έτους, λόγω της ενίσχυσης των πληθωρικών προσδοκιών. Πέρα αυτών, η ΕΚΤ έχει σύμμαχό της στο θέμα του πληθωρισμού και τη Γερμανία και αυτό ουσιαστικά τη βοηθά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, παρά βέβαια τις αντιδράσεις των γερμανικών ασφαλιστικών ομίλων που θέλουν καλές αποδόσεις στα ομόλογά τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr