NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Γιατί οι Έλληνες πληρώνουν περισσότερο για να ασφαλιστούν. 1 συν 1 λόγοι

Γιατί οι Έλληνες πληρώνουν περισσότερο για να ασφαλιστούν. 1 συν 1 λόγοι

Το τι σύνταξη θα πάρει ο Έλληνας συμπληρωματικά προς τη δημόσια σύνταξη. Το τι θα πληρώνει από την τσέπη του για την υγεία και το ποσό που θα πληρώσει τελικά σε φόρους, ώστε το κράτος και όχι οι ασφαλιστικές εταιρίες να αποζημιώνουν για τις εκάστοτε πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές ή χιονοθύελλες, όπως θα έπρεπε, δεν είναι θέματα της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά του μέσου Έλληνα. Μέρος, ωστόσο της λύσης των προβλημάτων αυτών βρίσκεται στην ιδιωτική ασφάλιση.

Η Πολιτεία αναγνωρίζει τα προβλήματα αυτά και έχει τοποθετηθεί στο συμπληρωματικό, αλλά ουσιαστικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης. Το συμπεριέλαβε και στις προτάσεις για το πρόγραμμα του Ταμείου Ανασυγκρότησης, ωστόσο ό,τι έχει λεχθεί μέχρι σήμερα έχει παραμείνει στα χαρτιά με το κράτος, όπως τόνισε ο νέος πρόεδρος (και για 5η φορά) πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου «η Ελλάδα να πάψει να είναι το μόνο Κράτος στον ανεπτυγμένο κόσμο που ακολουθεί έναν δρόμο που κοστίζει πολλαπλά σε όλους μας.

Για την ώρα ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα, σε όρους ασφαλιστικούς, ονομάζεται αυτασφάλιση. Δηλαδή στο μείγμα κοινωνικής / κρατικής ασφάλισης και ιδιωτικής ασφάλισης επιλέγει τη λύση του κράτους.

Η Ελλάδα ως Πολιτεία, αλλά ίσως και ως κοινωνία, έχει επιλέξει δεκαετίες τώρα μια διαφορετική οδό αντιμετώπισης στα μεγάλα προβλήματα της εποχής: το δημογραφικό, τις φυσικές καταστροφές, την ελλιπή κάλυψη της υγείας από τη συντριπτική, ίσως την απόλυτη πλειοψηφία των άλλων ανεπτυγμένων χωρών, επεσήμανε ο Αλ. Σαρρηγεωργίου μιλώντας στην 114η Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ.

Εξηγώντας το γιατί:

Πρώτον, ο Έλληνας περιμένει όλη τη σύνταξή του από το Δημόσιο και μάλιστα με σύστημα διανεμητικό και μόνο, έχοντας κατά τη συνταξιοδότηση του στην άκρη, κεφαλαιοποιητικά δηλαδή -όπως και πέρυσι- 3 μέρες μισθών έναντι του μέσου όρου του ΟΟΣΑ που είναι πάνω από ενάμιση χρόνο. Να σημειωθεί ότι οι επιχορηγήσεις των συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ ετησίως.

Η δουλειά του τρίτου πυλώνα

Μέρος του προβλήματος θα λύνονταν, αν η Πολιτεία μεριμνούσε και έδινε κίνητρα να αναπτυχθεί ο τρίτος πυλώνας, ώστε σταδιακά να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο της μείωσης του βάρους της κρατικής ενίσχυσης, δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό χώρο για αναπτυξιακές δημόσιες επενδύσεις.

Μέχρι στιγμής έχει ακουστεί δεν έχει γίνει τίποτα

Τεχνικό, ωστόσο πολύ σημαντικό, να γίνει η απάλειψη του φορολογικού arbitrage μεταξύ ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης θα γίνει. Εφόσον αναλαμβάνονται οι ίδιοι κίνδυνοι πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, σύστησε ο Αλ. Σαρρηγεωργίου.

Δεύτερον, ο Έλληνας σε σύνολο εξόδων για την υγεία 15 δισ. ευρώ, από την τσέπη του πληρώνει 5,8 δισ. -τα διπλά σε ποσοστό από το μέσο Ευρωπαίο- επειδή συμπληρωματικά προς την δημόσια υγεία δεν έχει ιδιωτική ασφάλεια υγείας. Και αυτό γιατί δεν έχει καμία φοροαπαλλαγή για να διευκολυνθεί να την αγοράσει. Δηλαδή το σύστημα υγείας στο τέλος του κοστίζει σημαντικά περισσότερο από το αντίστοιχο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Τρίτον, ο Ιανός κόστισε στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή σε μας τους Έλληνες, 400 - 500 εκατομμύρια ευρώ. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά πλήρωσε περίπου 30 εκατομμύρια. Όταν τέτοιου μεγέθους, αλλά και μεγαλύτερες, καταστροφές συμβαίνουν στο εξωτερικό, η ιδιωτική ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά πληρώνει την μερίδα του λέοντος.

Τι ανακοίνωσε πέρυσι η κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πέρυσι στην 113η Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ την επικείμενη νομοθέτηση φορολογικών κινήτρων, ώστε να ασφαλιστούν τα σπίτια έναντι φωτιάς, σεισμού και άλλων καταστροφών.

Τι έκανε η κυβέρνηση από πέρυσι μέχρι φέτος;

Προφανώς η πανδημία έχει ανατρέψει τα δημόσια οικονομικά, όμως διερωτώμεθα, λέει ο Αλ. Σαρρηγεωργίου «αν τα 25 - 30 ευρώ δημοσιονομικού κόστους αυτού του μέτρου, αν είχε ψηφιστεί, θα είχαν ήδη εξοικονομηθεί μετακυλώντας το κόστος, εν προκειμένω του “Ιανού”, στην ιδιωτική ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά».

Τι απαντά ο Κωστής Χατζηδάκης σήμερα

Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης προς τη μη υποχρεωτική ασφάλιση, η οποία σε όλες τις εκφάνσεις της είναι από τις μικρότερες στην Ευρώπη. Πράγμα που στρέφεται εναντίον των ασφαλισμένων, αλλά και των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, τόνισε.

Δίνοντας το περίγραμμα της κατεύθυνσης, τόνισε ότι «η κυβέρνησή μας θέλει να δώσει ευκαιρίες τόσο για τον 2ο όσο και για τον 3ο πυλώνα. Και σε αυτό το πλαίσιο μας ενδιαφέρει να υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού. Βούλησή μας είναι να εξετάσουμε όποια προβλήματα και στρεβλώσεις υπάρχουν είτε στο 2ο είτε στον 3ο πυλώνα και να τα προσεγγίσουμε με ένα πνεύμα δικαιοσύνης. Με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον των ασφαλισμένων, τη δημιουργία νέων ευκαιριών και την ενίσχυση συνολικά του ασφαλιστικού κλάδου».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr