NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Η Google χρησιμοποιεί υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών για τον εντοπισμό σεισμών

Η Google χρησιμοποιεί υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών για τον εντοπισμό σεισμών

​Μια οπτική ίνα μήκους 10.000 χιλιομέτρων που ανήκει στην Google και βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση σεισμικής δραστηριότητας βαθέων υδάτων και ωκεανών.

Ο Zhongwen Zhan από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Pasadena της Καλιφόρνια και οι συνάδελφοί του, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών στην Google, χρησιμοποίησαν δεδομένα κίνησης από μία από τις οπτικές ίνες του τεχνολογικού γίγαντα για να μετρήσουν τις αλλαγές στην πίεση και το «τέντωμα» του καλωδίου. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν σεισμούς και ωκεάνια κύματα που ονομάζονται φουσκώματα και δημιουργούνται από καταιγίδες.

Για μια περίοδο εννέα μηνών, η ομάδα κατέγραψε περίπου 30 τέτοια «φουσκώματα» και περίπου 20 σεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ - αρκετά ισχυρούς για να προκαλέσουν ζημιές σε κτίρια - συμπεριλαμβανομένου του σεισμού 7,4 Ρίχτερ κοντά στην Οαχάκα του Μεξικού, τον Ιούνιο του 2020. Η ομάδα ήθελε να καταγράψει και ένα τσουνάμι, αλλά δεν συνέβη κάποιο κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Η ανάπτυξη και συντήρηση γεωφυσικών οργάνων στον πυθμένα της θάλασσας είναι δύσκολη και δαπανηρή, επομένως οι υποβρύχιοι σεισμικοί σταθμοί είναι σχετικά σπάνιοι. Ο Anthony Sladen στο Πανεπιστήμιο Côte d'Azur στη Γαλλία λέει ότι η μελέτη είναι «ένα σημαντικό βήμα στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των υπαρχόντων καλωδίων».

Αν και υπήρξαν προηγούμενες προσπάθειες για τη χρήση καλωδίων οπτικών ινών ως σεισμικών αισθητήρων, απαιτούσαν εξειδικευμένο εξοπλισμό λέιζερ και στα δύο άκρα του καλωδίου ή τη χρήση ειδικών ινών εντός των καλωδίων. Τέτοιες ίνες παρέχονται περιορισμένα σε καλώδια βαθέων υδάτων, οπότε θα ήταν δύσκολο να αφιερωθεί κάποια στη μέτρηση σεισμών.

Ο Zhan λέει ότι η προσέγγιση της ομάδας του να χρησιμοποιήσει μια υπάρχουσα οπτική ίνα είναι πιο ευέλικτη και επεκτάσιμη, καθώς δεν χρειάζεται νέα υποδομή. «Αυτό είναι συναρπαστικό καθώς, μόνο ένα κλάσμα των εκατομμυρίων χιλιομέτρων υποβρυχίων δικτύων οπτικών ινών να χρησιμοποιηθούν ως αισθητήρες, θα υπάρξουν τεράστιες βελτιώσεις στην ποσότητα και την κάλυψη των σεισμικών δεδομένων».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr