NEWSFLASH...
ανάγνωση

Σ. Τζιρίτης, ISOMAT: Η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματά της

Σ. Τζιρίτης, ISOMAT: Η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματά της

Η ISOMAT ξεκίνησε το 1980 από ένα παλιό ορνιθοτροφείο για να φτάσει σήμερα να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες δομικών υλικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Πρόεδρος του Ομίλου ISOMAT, Στέφανος Τζιρίτης, μιλάει στο epixeiro.gr για τη συγκεκριμένη πορεία και την επιχειρηματική εικόνα της συμπρωτεύουσας, τονίζοντας πως «για να ξεπεράσει την παρούσα κρίση η Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Δώστε μας μια εικόνα από την δραστηριότητα της ISOMAT αυτή τη στιγμή, τους τομείς και τις αγορές στις οποίες επικεντρώνετε το ενδιαφέρον σας, όσον αφορά και στις παγκόσμιες αγορές.

Η ISOMAT είναι μία ελληνική παραγωγική εταιρία δομικών χημικών και κονιαμάτων με πολυεθνικό χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1980 και σήμερα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες δομικών υλικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εταιρία μας διαθέτει 3 παραγωγικές μονάδες, εκ των οποίων η πρώτη βρίσκεται στη μητρική εταιρία στην Ελλάδα και οι άλλες δύο στις θυγατρικές της εταιρίες στη Σερβία και στη Ρουμανία. Επιπλέον, διαθέτει 5 θυγατρικές εταιρίες με εμπορικό χαρακτήρα σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία, ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 55 χώρες σε όλο τον κόσμο μέσω τοπικών διανομέων ή αντιπροσώπων.

Όραμά μας είναι να γίνουμε ένας κορυφαίος, σε διεθνές επίπεδο, συνεργάτης αξιόπιστων, καινοτόμων και ολοκληρωμένων λύσεων για τον κατασκευαστικό κλάδο, με προτεραιότητα πάντα τη βιωσιμότητα. Αποστολή μας είναι η ανάπτυξη, η παραγωγή, η προώθηση και η υποστήριξη μιας ευρείας γκάμας δομικών χημικών, κονιαμάτων και χρωμάτων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας για τον κατασκευαστικό τομέα, σε επιλεγμένες περιοχές, μέσω τους δικτύου των θυγατρικών εταιριών μας και των τοπικών αντιπροσώπων μας.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, αποτελούν το 36% του τζίρου της μητρικής εταιρίας, ενώ σε επίπεδο Ομίλου, άνω του 50% του τζίρου προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος. Η εξαγωγική δραστηριότητα της ISOMAT πραγματοποιείται είτε μέσω της ίδρυσης θυγατρικών εταιριών, είτε μέσω σύναψης στρατηγικών συνεργασιών με αντιπροσώπους, τοπικούς διανομείς ή συνεργάτες στην εκάστοτε χώρα. Το εξαγωγικό πλάνο της εταιρίας είναι πολυεπίπεδο, καθώς, πέρα από την περαιτέρω εδραίωσή της στις αγορές όπου δραστηριοποιείται με θυγατρικές εταιρίες, σκοπός αποτελεί η επέκτασή της τόσο σε αναδυόμενες όσο και σε ώριμες αγορές. Ιδιαίτεροι στόχοι συνιστούν η Βόρεια Αμερική, αλλά και επιλεγμένες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας, όπως η Ινδία και η Κίνα. Στόχος μας, επίσης, είναι η ενδυνάμωση της εταιρίας μέσω εξαγορών.

Παράθεση - epixeiro.gr

Μέχρι τώρα, η ελληνική οικονομία ήταν ετεροβαρώς ανεπτυγμένη

Από το χθες μέχρι το σήμερα, από το ξεκίνημα σε ένα παλιό ορνιθοτροφείο μέχρι τη σημερινή επιχειρηματική δραστηριότητα, τι ξεχωρίζετε από αυτήν την πορεία; Τι κρατάτε από το χθες και το σήμερα, ως ενδεχόμενη «γνώση» για νέους επιχειρηματίες;

Αυτό που θα προέτρεπα σε όσους νέους επιθυμούν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα είναι να προσπαθούν να συνδυάζουν την εργασία τους με χόμπι, όσο αυτό είναι δυνατόν, να κυνηγούν τα όνειρά τους με επιμονή στοχεύοντας πάντοτε προς το καλύτερο, να βλέπουν τη ζωή σαν μαραθώνιο και όχι σαν δρόμο κοντινών αποστάσεων, και να κατανοήσουν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο ατομική υπόθεση, αλλά στηρίζεται σε ομαδική εργασία με στρατηγική και όραμα.

Έχετε σήμερα τη βάση σας στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι, αυτή τη στιγμή, η επιχειρηματική εικόνα της πόλης; Υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης, μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση και εν μέσω πανδημίας;

Για να ξεπεράσει την παρούσα κρίση η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι η θέση της στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή, και συνεπώς σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της θα διαδραματίσει η ανάπτυξη του λιμανιού, η οποία, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, θα συμβάλλει στην άνοδο του διαμετακομιστικού εμπορίου και στην προσέλκυση του κλάδου της κρουαζιέρας. Άλλα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε πορεία κατασκευής περιλαμβάνουν το αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο έχει φτάσει στο στάδιο ολοκλήρωσης, το μετρό Θεσσαλονίκης και η αναδιαμόρφωση της Διεθνούς Έκθεσης, η οποία βρίσκεται ακόμη στη φάση του διαγωνισμού για τη μελέτη του έργου. Επιπλέον, η Θεσσαλονίκη διαθέτει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, το οποίο παράγει επιστημονικά «μυαλά», και για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη και η ολοκλήρωση του Τεχνολογικού Πάρκου που βρίσκεται επίσης σε διαδικασία δημιουργίας. Είναι λοιπόν αναγκαία η σύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την παραγωγή, γεγονός που μέχρι τώρα έχει υλοποιηθεί ελάχιστα έως καθόλου.

Τι απαιτείται για να υποστηριχθεί περαιτέρω η βιομηχανία της περιοχής, προσελκύοντας επενδύσεις, θέσεις εργασίας, μετατρέποντας την πόλη σε κόμβο;

Όλα τα προαναφερθέντα είναι αυτά που θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τη δημιουργία γενικότερων φιλικών συνθηκών προς τη βιομηχανική παραγωγή. Μέχρι τώρα, η ελληνική οικονομία ήταν ετεροβαρώς ανεπτυγμένη, αφού μεγαλύτερη βάση δινόταν στον τουριστικό κλάδο. Πλέον, ειδικά μετά την κρίση του COVID, υπάρχει ανάγκη να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στην παραγωγή, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία ισορροπημένη οικονομία με προϊόντα ανταγωνιστικά και επιθυμητά στις αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα, είναι αναγκαία η πάταξη της γραφειοκρατίας και η γρήγορη παροχή αδειοδοτήσεων, η δημιουργία σωστών υποδομών για την ψηφιακή βιομηχανία 4.ο αλλά και η σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την οικονομία και την παραγωγή.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για την ISOMAT, ποιο το επενδυτικό πλάνο; Πώς θα ορίζατε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η επιχείρηση μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια;

Παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας, η ISOMAT στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση τόσο της Έρευνας και Ανάπτυξής της, όσο και της εξωστρέφειάς της, αφού η παραγωγή νέων προϊόντων και η διείσδυση σε νέες αγορές του εξωτερικού παραμένουν οι σημαντικότερες προτεραιότητες. Αυτή την περίοδο, βρισκόμαστε σε διαδικασία επενδύσεων αξίας περίπου 8 εκ. ευρώ στην Ελλάδα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος έχει ολοκληρωθεί, καθώς και 2 εκ. ευρώ στη Σερβία και 6 εκ. ευρώ στη Ρουμανία. Τέλος, βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και πρόσθετες επενδύσεις ύψους 9 εκ. ευρώ για το εργοστάσιο της Ελλάδος.

isomat_egatastaseis.jpg?mtime=20210227174022#asset:249013

Ποια είναι για εσάς η σημασία της καινοτομίας και της συνεχούς ανάπτυξης νέων προϊόντων; Πώς προσαρμόζεται η ISOMAT στις ανάγκες της σημερινής αγοράς;

Από την αρχή της ίδρυσής της, η εταιρία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα, στην καινοτομία και στη συνεχή ανάπτυξη νέων προϊόντων. Για το λόγο αυτό διαθέτει ένα άρτια οργανωμένο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης, επανδρωμένο με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και αποτελούμενο από 5 διαφορετικά χημεία R&D και 2 εργαστήρια Ποιοτικού Ελέγχου στην Ελλάδα, αλλά και 2 χημεία σε Ρουμανία και Σερβία, αφιερωμένα τόσο στο R&D όσο και στον Ποιοτικό Έλεγχο. Μέσα από το σύνολο των πλήρως οργανωμένων και σύγχρονα εξοπλισμένων εργαστηρίων, αναπτύσσονται κάθε χρόνο πολλά νέα προϊόντα, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς αλλά και των τεχνολογικών εξελίξεων του οικοδομικού κλάδου. Για όλα μας τα προϊόντα και τη σωστή εφαρμογή τους, οι εξειδικευμένοι μηχανικοί της ISOMAT παρέχουν άμεση και υπεύθυνη Τεχνική Υποστήριξη, τόσο σε επαγγελματίες όσο και ιδιώτες, μέσω της γραμμής 801-11-1501 150, το email support@isomat.gr αλλά και της mobile εφαρμογής μας, που είναι διαθέσιμη τόσο για iOS όσο και για Android κινητά.

Ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική αγορά της οικοδομής, στην οποία μπορούμε να πούμε πως απευθύνεστε; Πώς επηρέασε η κρίση των τελευταίων ετών και πώς, ενδεχομένως, προσαρμοστήκατε;

Η πρόσφατη σταδιακή ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα συνιστά θετική εξέλιξη, καθώς αναμένεται να συμβάλλει στην ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της εταιρίας σε εγχώριο επίπεδο. Ωστόσο, η προηγούμενη δεκαετία υπήρξε καταστροφική για τον οικοδομικό κλάδο, αφού οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες οδήγησαν στη δραματική συρρίκνωση, πάνω από 90%, της νέας οικοδομικής δραστηριότητας (κατά ΕΛΣΤΑΤ). Παρόλα αυτά, η ISOMAT κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει τη δεκαετία της κρίσης αλλά και να παρουσιάσει εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Για να το πετύχουμε αυτό, κινηθήκαμε κυρίως σε δύο άξονες:

α) Στην ανάπτυξη νέων προϊόντων από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής. Για παράδειγμα, πραγματοποιήσαμε μία σημαντική επένδυση για τη δημιουργία μιας πλήρως καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής προϊόντων πολυουρεθανικής βάσης ISOMAT PU SYSTEMS, τα οποία είναι μεγάλης προστιθέμενης αξίας, καινοτόμα και εξαγώγιμα.

Επιπλέον, δημιουργήσαμε μια νέα μονάδα παραγωγής οικοδομικών χρωμάτων και αναπτύξαμε μια ευρεία γκάμα προϊόντων υψηλής ποιότητας για τη βαφή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, μεταλλικών και ξύλινων επιφανειών, αλλά και ειδικών προϊόντων βαφής για την προστασία από τη μούχλα και την υγρασία. Έτσι, εισήλθαμε τα τελευταία χρόνια με επιτυχία στην ανταγωνιστική και απαιτητική αγορά των οικοδομικών χρωμάτων με το δικό μας σύστημα χρωματισμού ISOMAT COLOR SYSTEM.

Παράλληλα, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων πατητών τσιμεντοκονιών και διακοσμητικών επικαλύψεων για δάπεδα, τοίχους και χτιστά έπιπλα.

Τέλος, για την ενεργειακή αναβάθμιση των οικοδομών, η οποία υποστηρίζεται και ενισχύεται μέσω προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», αναπτύξαμε τη σειρά ολοκληρωμένων προϊοντικών συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης κτιρίων, ISOMAT THERMOSYSTEM.

Παράθεση - epixeiro.gr

Η πρόσφατη σταδιακή ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα συνιστά θετική εξέλιξη

β) Ενισχύσαμε την εξωστρέφειά μας επεκτείνοντας τη δραστηριότητά μας σε αγορές του εξωτερικού είτε μέσω θυγατρικών εταιριών είτε μέσω τοπικών διανομέων και συμμετέχοντας με δικά μας σύγχρονα περίπτερα στις σημαντικότερες κλαδικές εκθέσεις του κόσμου, όπως μεταξύ άλλων την BAU στο Μόναχο, την Big 5 Dubai και την Batimat στο Παρίσι. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στη συνεχή εκπαίδευση των πελατών σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ αυξήσαμε σημαντικά τις διαφημιστικές μας δαπάνες.

Το επιτυχημένο αποτέλεσμα των ενεργειών μας αντικατοπτρίζεται στην εικόνα του ενοποιημένου τζίρου της εταιρίας, ο οποίος σχεδόν διπλασιάστηκε στη διάρκεια μίας δύσκολης δεκαετίας. Πιο συγκεκριμένα, το 2008, την καλύτερη δηλαδή χρονιά πριν από την οικονομική κρίση, ο ενοποιημένος τζίρος ήταν 38 εκ. ευρώ, ενώ στο κλείσιμο του 2020 έφτασε στα 75 εκ. ευρώ. Αυτοί οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι όχι μόνο καταφέραμε να αντισταθούμε στην κατά 90% μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και στη συνεχόμενη κρίση λόγω COVID, αλλά αντιθέτως επιτύγχαμε μία εντυπωσιακή συνολική ανάπτυξη.

Στο θέμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ποιες είναι οι δράσεις της ISOMAT, ποια η στόχευση και η συνεισφορά της σε αυτό το θέμα;

Η εταιρία μας, αναγνωρίζοντας τη θετική συμβολή που μπορεί και πρέπει να έχει η λειτουργία της στους εργαζόμενους, στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στην αγορά, έχει θεσπίσει στόχους προκειμένου να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να ενισχύσει με διάφορα προγράμματα, τόσο το προσωπικό της όσο και την τοπική κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται. Επιδιώκοντας να συμβάλλουμε στην ενίσχυση του αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό, προχωρήσαμε στη δωρεά 10 σύγχρονων ηλεκτρικών νοσοκομειακών κλινών ΜΕΘ και 2 υπερσύγχρονων ακτινοδιαπερατών φορείων επειγόντων περιστατικών για την άμεση στήριξη των αναγκών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ. Παράλληλα, φροντίσαμε για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής εντός των εγκαταστάσεών μας με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων μας. Μεταξύ άλλων πολλών ενεργειών ΕΚΕ που πραγματοποιήσαμε, αξίζει να αναφέρουμε ότι προσφέραμε 54 tablets στα δύο Δημοτικά Σχολεία του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους μαθητές της περιοχής στην παρακολούθηση των μαθημάτων τους μέσω τηλεκπαίδευσης. Επιπλέον, πραγματοποιήσαμε πλήθος δωρεών στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο και το Χαμόγελο του Παιδιού, σε νοσοκομειακές μονάδες και άλλους φορείς μέσω του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής του ΣΒΕ. Για το 2021, η εταιρία ετοιμάζεται να εκδώσει την πρώτη της Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας, μέσα στην οποία καταγράφει και αναδεικνύει την δέσμευσή της στα θέματα αυτά και παρουσιάζει τα προγράμματα, τις δράσεις της και τους στόχους της για τα επόμενα χρόνια.

isomat_dwreatablets.jpg?mtime=20210227174100#asset:249014

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr