NEWSFLASH...
ανάγνωση

Θάνος Αλέξανδρος, Τομεάρχης Τουρισμού: Η ΠΚΜ, στοχεύει σε συνέργειες με Aegean και SKG

Θάνος Αλέξανδρος, Τομεάρχης Τουρισμού: Η ΠΚΜ, στοχεύει σε συνέργειες με Aegean και SKG

Σε συνέργειες με το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και την Aegean Airlines στοχεύει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δηλώνει στο epixeiro.gr o Τομεάρχης Τουρισμού Θάνος Αλέξανδρος. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί καμβά τουριστικών πόρων με Μητρόπολη τη Θεσσαλονίκη και σε απόσταση μόλις 60 λεπτών από τις έξι περιφερειακές ενότητες μπορεί να δώσει εναλλακτικές εμπειρίες, οι οποίες απευθύνονται σε πολλές αγορές για όλες τις εποχές του χρόνου.

Έξι τω αριθμώ μοντέλα τουρισμού βρίσκονται στα στρατηγικά πλάνα του Περιφέρειας: Ο φυσιολατρικός τουρισμός, ο τουρισμός ευεξίας, ο γαστρονομικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός και ο κινηματογραφικό τουρισμός, και οι έξι αυτές μορφές τουρισμού θα ενισχύσουν το Μητροπολιτικό της Θεσσαλονίκης, καθώς και των έξι Περιφερειακών ενοτήτων.

Πρωταρχικός στόχος του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα η χρήση των ΕΣΠΑ με την μόχλευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Οι τουριστικοί πόροι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί έναν ιδανικό καμβά τουριστικών πόρων με Μητρόπολη τη Θεσσαλονίκη και σε απόσταση μόλις 60 λεπτών από τις έξι περιφερειακές ενότητες μπορεί να δώσει εναλλακτικές εμπειρίες, οι οποίες απευθύνονται σε πολλές αγορές για όλες τις εποχές του χρόνου. Οι υπέροχες παραλίες της Χαλκιδικής, το διασημότερο βουνό του κόσμου, ο Όλυμπος, οι εμβληματικές φυσιογνωμίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη, τα δεκαεπτά μνημεία Unesco της περιοχής, το Άγιο Όρος, που αποτελεί τον παγκόσμιο φάρο της Ορθοδοξίας, τα υπέροχα φυσικά οικοσυστήματα, όπως η Λίμνη Κερκίνη σε συνδυασμό με την υπέροχη τοπική γαστρονομία μπορούν να δημιουργήσουν ανεπανάληπτες εμπειρίες, ακόμη και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Το παρόν και το μέλλον στο σύγχρονο τουριστικό προφίλ ενός προορισμού

Ειδικότερα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες αποτελούν το παρόν και το μέλλον στο σύγχρονο τουριστικό προφίλ ενός προορισμού, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες. Προτεραιότητά μας αποτελούν ο φυσιολατρικός τουρισμός με τη δημιουργία και ανάπτυξη περιπατητικών και ποδηλατικών μονοπατιών, ο τουρισμός ευεξίας με την ορθολογική αξιοποίηση των ιαματικών πόρων, ο γαστρονομικός με την προβολή της Μακεδονικής Κουζίνας, ο πολιτιστικός με την ανάδειξη των πολιτιστικών διαδρομών (Via Egnatia, Μέγας Αλέξανδρος, Αριστοτέλης), ο θρησκευτικός με βασική προσπάθεια να γίνει η διαδρομή των Βημάτων του Απόστολου Παύλου, η πρώτη πιστοποιημένη διαδρομή από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο ιατρικός με τη σύμπραξη της ιατρικής κοινότητας και των επαγγελματιών του κλάδου, ο συνεδριακός τουρισμός με την αξιοποίηση της Θεσσαλονίκης και πρόσφατα ο κινηματογραφικός τουρισμός, με το νεοσύστατο Film Office της Κεντρικής Μακεδονίας, με ο οποίο προσδοκούμε να φέρουμε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές στην περιοχή μας.

Η στρατηγική για το αφήγημα

Η στρατηγική μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο τουριστικό αφήγημα, που θα εδράζει στην αυθεντικότητα της εμπειρίας και θα μπορεί να υποστηριχθεί από το σύνολο της οικονομίας της φιλοξενίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Για να το πετύχουμε αυτό συνεργαζόμαστε με όλους τους επαγγελματίες του κλάδου και με τους φορείς τουρισμού της περιοχής σε μία διαρκή προσπάθεια να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν. Στοχεύουμε σε συνέργειες με το Αεροδρόμιο για να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο την πτητική του δραστηριότητα, καθώς και με αεροπορικές εταιρίες, όπως η Aegean Airlines. Επιπλέον, συνεργασίες με το λιμάνι και το σιδηρόδρομο, όπου συνδυαστικά μπορούν να αποτελέσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη Θεσσαλονίκη, η οποία και στοχεύουμε να αποτελέσει και το βασικό διαμετακομιστικό κόμβο των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSETE μέχρι το 2019 (σημείο αναφοράς στην προ COVID εποχή) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποδέχθηκε το 18% των επισκέψεων που καταγράφηκαν στις Περιφέρειες της Ελλάδας. Η Περιφέρεια κατέχει μερίδιο 13% στο σύνολο των τουριστικών εισπράξεων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21% σε σύγκριση με το 2017 (από 1,9 δισ. ευρώ σε 2,3 δισ. ευρώ). Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις την περίοδο 2014 - 2019 σημείωσαν αύξηση κατά 49% (από 1,6 εκατ. σε 2,3 εκατ.). Το 70% του εισερχόμενου τουρισμού αποτελεί ο οδικός τουρισμός αναδεικνύοντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως το μεγαλύτερο πόλο έλξης οδικού τουρισμού στη χώρα.

ΕΣΠΑ με μόχλευση κονδυλίων

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έχει ως πρωταρχικό στόχο την κατά το δυνατό καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ με τη μόχλευση ευρωπαϊκών κονδυλίων, στοχευμένων στους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής μας, τον Τουρισμό και τον Αγροδιατροφικό Τομέα και στις υποδομές, στην καινοτομία και στη δημιουργία σύγχρονων εργαλείων για την ανάπτυξη ευφυούς επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το αναπτυξιακό πλάνο αποτελεί η προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, με αξιοποίηση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και την αποδοτική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr