NEWSFLASH...
ανάγνωση

H Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα του συνεδριακού τουρισμού

H Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα του συνεδριακού τουρισμού

Νέο εξελιγμένο μοντέλο συνεδριακού τουρισμού ετοιμάζει η Θεσσαλονίκη. Θεσμικοί φορείς, διοργανωτές εκδηλώσεων και ξενοδοχεία συστρατεύονται και προετοιμάζουν το αύριο του συνεδριακού τουρισμού στην πόλη. Μεταξύ αυτών το Convention Bureau, τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης όπως το Makedonia Palace, το Mediterranean Palace, το Capsis, το Electra Palace ή το νέοαφιχθέν ξενοδοχείο ΟΝΟΜΑ.

Η ΔΕΘ στην κορυφή της πυραμίδας

Στην κορυφή της πυραμίδας του συνεδριακού τουρισμού η ΔΕΘ, αλλά και το συνεδριακό κέντρο που διαθέτει ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη με δύο υπερσύγχρονες αίθουσες, μία σε επίπεδη διάταξη χωρητικότητας 550 θέσεων και το Αμφιθέατρο Πολιτισμού, με σκηνή και 250 θέσεις, καθώς και το Lobby και η αίθουσα Δεξιώσεων, το οποίο ο Δήμος, ονομάζει το «βαρύ πυροβολικό του συνεδριακού τουρισμού». Ευθυγραμμισμένο με τα διεθνή πρότυπα στην περιοχή της Πυλαίας, o Δήμος διαθέτει δύο υπερσύγχρονες αίθουσες, μία σε επίπεδη διάταξη χωρητικότητας 550 θέσεων και το Αμφιθέατρο Πολιτισμού, με σκηνή και 250 θέσεις, καθώς και το Lobby και αίθουσα Δεξιώσεων. Ισχυρό χαρτί στα χέρια του Δήμου η εγκατάσταση στο Δήμο των Pfizer και Deloitte και το κοντινό της απόστασης της Πυλαίας με το νέο αεροδρόμιο Μακεδονίας - Θεσσαλονίκης.

Ο στόχος των μεγάλων ξενοδοχείων

Στόχος των μεγάλων ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, μεταξύ αυτών το Hyatt, το The met hotel, το Kempinski είναι να αναδείξουν την Θεσσαλονίκη ως μεγάλο διεθνή συνεδριακό τουριστικό προορισμό. Το Makedonia Palace κάνει σχέδια για να αντλήσει μεγαλύτερα μερίδια επαγγελματικού τουρισμού από το εξωτερικό, όταν ήδη προ κορονοϊού το 40% των επισκεπτών του ξενοδοχείου διέμεναν στις εγκαταστάσεις του για επαγγελματικούς σκοπούς. Το Mediterranean Palace έχει προσαρμόσει ήδη το προϊόν του συνεδριακού τουρισμού παρέχοντας υπηρεσίες προς συνέδρους, υποστηριζόμενες από τεχνολογίες αιχμής.

Το νέο αεροδρόμιο ανάχωμα στην πτώση

Η Θεσσαλονίκη, τον τελευταίο χρόνο διέγραφε ανοδική πορεία, στον συνεδριακό τουρισμό, έχοντας καταλάβει την 39η θέση, προ της εκδήλωσης του Covid-19 σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Διεθνής Ένωση Συνεδρίων -International Congress & Convention Association (ICCA). Η ανοδική πορεία ανακόπηκε με το πάγωμα της οικονομίας, ωστόσο παράγοντες της αγοράς διαμηνύουν ότι με το νέο αεροδρόμιο μαζί με τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται στην πόλη η κατάσταση θα αναχαιτιστεί. Η αύξηση των αεροπορικών διασυνδέσεων και των απ’ ευθείας προορισμών θα ενισχύσουν τα μερίδια της αγοράς, καθώς επίσης και η βελτίωση των οδικών συνδέσεων.

Τα στοιχεία του HAPCO για τον κλάδο

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων - HAPCO, οι οργανωτές συνεδρίων και εκπρόσωποι χώρων εκδηλώσεων ανέφεραν μείωση τζίρου άνω του 80%, το 2020 καθώς και μείωση επισκεπτών/συνέδρων από το εξωτερικό άνω του 90%. Οι προβλέψεις για το 2021 κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.

Όπως φαίνεται από έρευνα των HAPCO, ACVB και TC, οι οργανωτές συνεδρίων και εκδηλώσεων έχουν μετατρέψει πάνω από το 60% αυτών σε ψηφιακές, ενώ το 25% των συνεδρίων και εκδηλώσεων έχει ακυρωθεί τελείως και το υπόλοιπο 15% έχει μετατεθεί για το 2022, 2023 ή το 2024, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί οι ακριβείς ημερομηνίες.

Σύμφωνα με τον HAPCO, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους τουριστικούς φορείς της χώρες «το "άνοιγμα" του Συνεδριακού Τουρισμού δεν είναι εύκολο και εξαρτάται από την "εξέλιξη" των υγειονομικών δεδομένων καθώς και την υποστήριξη του κράτους στις πληττόμενες επιχειρήσεις».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr