NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

«Το 5G προκαλεί κορονοϊό» - Θα λέγαμε, αν μας άρεσαν οι μύθοι

«Το 5G προκαλεί κορονοϊό» - Θα λέγαμε, αν μας άρεσαν οι μύθοι

Το 5G είναι υπεύθυνο για τον κορονοϊό και βοηθάει στην εξάπλωση του. Θα καταργήσει τις προηγούμενες γενιές δικτύων και θα κληθούμε όλοι, άμεσα, να πετάξουμε τα smartphones που έχουμε και να αγοράσουμε άλλα, πανάκριβα. Από την άλλη, θα προσφέρει σε όλους την ίδια «τρομερή» εμπειρία, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται και τι εξοπλισμό χρησιμοποιούν, ενώ θα ωφελήσει μόνο τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και τα smartphones. Και φυσικά, το 5G θα μας «ψήσει». Τι είναι όλα αυτά; Μύθοι.

Μύθος 1ος: Το 5G προκαλεί κορονοϊό

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με το 5G είναι πως τα δίκτυα πέμπτης γενιάς είναι υπεύθυνα για τον κορονοϊό ή/και την εξάπλωση του. Ωστόσο, δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ του 5G και του Covid-19, καθώς οι ιοί δεν μπορούν να μεταφερθούν μέσω των ραδιοκυμάτων και των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Ο COVID-19 εξαπλώνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Οι άνθρωποι μπορούν, επίσης, να μολυνθούν αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη τους. Αυτά, άλλωστε, αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος τονίζει πως ο ιός εξαπλώθηκε και σε χώρες στις οποίες δεν υπήρχε τηλεπικοινωνιακή υποδομή 5G.

Μύθος 2ος: Το 5G θα αντικαταστήσει το 4G

Το 5G δεν θα αντικαταστήσει το 4G LTE μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να περάσουν δεκαετίες πριν τα δίκτυα τέταρτης γενιάς εξαφανιστούν. Άλλωστε, υπάρχει ακόμη πρόσβαση σε δίκτυα τρίτης γενιάς (τα οποία σταδιακά καταργούνται). Το κόστος ανάπτυξης για το 5G είναι πολύ υψηλό για να αντικαταστήσει γρήγορα το 4G σε αγροτικές περιοχές και τομείς όπου τα προτερήματα του (όπως η χαμηλή απόκριση) δεν είναι απολύτως αναγκαία. Αντ' αυτού, το 5G «χτίζεται» και στο 4G LTE, χρησιμοποιώντας ενημερωμένο υλικό και λογισμικό. Όπως έχει αναφέρει και ο GSMA, ακόμη και αν το 5G αποκτήσει μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, «θα συμπληρώσει παρά θα αντικαταστήσει το LTE». Άλλωστε, σε κάποιες περιπτώσεις το 5G μπορεί απλώς να είναι «προηγμένο» 4G.

Μύθος 3ος: Το 5G θα προσφέρει το ίδιο, σε όλους

Υπάρχει ο κίνδυνος για το 5G, λόγω του ότι έχει «διαφημιστεί» τόσο πολύ όσον αφορά στα πλεονεκτήματα που θα προσφέρει, να θεωρηθεί πως έρχεται για να παρέχει την ίδια υψηλή ταχύτητα, σε όλους, σε κάθε περίπτωση και στιγμή. Αυτό είναι μύθος καθώς, όπως και οι προηγούμενες γενιές, βασίζεται στη μετάδοση μέσω ραδιοκυμάτων και σε συχνότητες κύματος χιλιοστών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν καλούνται να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις ή να περάσουν μέσα από τοίχος. Οπότε, όπως και με 4G, μια συσκευή που θα υποστηρίζει 5G δεν θα παρέχει και εγγυημένη «ποιότητα» πρόσβασης, προσφέροντας, έτσι, και μια διαφορετική χρηστική εμπειρία κατά περίπτωση, βάσει παραγόντων όπως η τοποθεσία. Και σε κάποιες τοποθεσίες, ίσως να αργήσει να φτάσει.

Μύθος 4ος: Το 5G θα αχρηστεύσει τα smartphones μας

Όχι, επειδή έχει αρχίσει σταδιακά να διατίθεται υποστήριξη 5G, δεν σημαίνει πως το smartphone που έχει κάποιος στα χέρια του θα σταματήσει να δουλεύει. Άλλωστε, όπως είδαμε παραπάνω, η προηγούμενη γενιά δικτύων θα συνεχίσει να λειτουργεί. Άρα, κανείς δεν είναι αναγκασμένος, αυτή τη στιγμή, να κάνει τίποτα. Από την άλλη, υπάρχει η αντίληψη πως για να αποκτήσει κάποιος ένα συμβατό smartphone, θα πρέπει να ξοδέψει μια περιουσία. Αυτό είναι ένας ακόμη μύθος. Ήδη, με μια απλή έρευνα αγοράς, μπορούν να εντοπιστούν smartphones που προσφέρουν 5G συνδεσιμότητα και είναι διαθέσιμα με σχετικά χαμηλό κόστος - όσο θα έδινε ένας καταναλωτής και πριν το 5G για να αποκτήσει ένα «καλό» medium range smartphone.

Μύθος 5ος: Το 5G είναι μόνο για τα smartphones

Σε συνέχεια του προηγούμενου, το 5G δεν έρχεται για να κάνει τα κινητά μας πιο γρήγορα. Για την ακρίβεια, δεν είναι μόνο για αυτό. Πέρα από την ταχύτητα, το 5G θα προσφέρει (και) χαμηλό latency. Με άλλα λόγια, δεν είναι σημαντικό μόνο το πόσα δεδομένα μπορεί κάποιος να μεταφέρει κάθε φορά, αλλά και το πόσο γρήγορα μπορεί αυτό να πραγματοποιηθεί. Η υπόσχεση για χαμηλό χρόνο απόκρισης (low latency) θα είναι εξίσου σημαντική, ιδίως όσον αφορά στις περιπτώσεις χρήσης από επιχειρήσεις και την αξιοποίηση της δυναμικής άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών. Από το IoT και τις εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας μέχρι την ρομποτική και την εξ αποστάσεως πραγματοποίηση χειρουργείων, το 5G υπόσχεται σημαντικά (μελλοντικά) επιτεύγματα σε κλάδους και τομείς όπου η σχεδόν στιγμιαία απόκριση είναι ζητούμενο. Συνοδευόμενο, φυσικά, από τις απαραίτητες καινοτομίες και σε αυτούς τους τομείς - όχι από μόνο του.

Μύθος 6ος: Το 5G θα μας «ψήσει»

Η σύνδεση του 5G - και της κινητής τηλεφωνίας ευρύτερα - με πιθανούς κινδύνους για την υγεία από την ακτινοβολία και τα ραδιοκύματα, είναι ένα θέμα που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια και που έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών (και που θα βρεθεί σίγουρα και σε άλλες). Για αυτό το θέμα, θα αναφερθούμε στην άποψη που δημοσιεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέσω της οποίας καταρρίπτει αυτόν τον μύθο: «Μέχρι σήμερα, και μετά από πολλές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, καμία αρνητική επίδραση στην υγεία δεν συνδέεται αιτιωδώς με την έκθεση σε ασύρματες τεχνολογίες. [..] Καθώς αυξάνεται η συχνότητα, υπάρχει λιγότερη διείσδυση στους ιστούς του σώματος και η απορρόφηση της ενέργειας περιορίζεται στην επιφάνεια του σώματος (δέρμα και μάτια). Υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική έκθεση παραμένει κάτω από τις διεθνείς οδηγίες, δεν αναμένονται συνέπειες στη δημόσια υγεία».

Μύθος 7ος: Το 5G είναι για κατασκοπεία

Η κατάρριψη αυτού του μύθου απαιτεί μόνο την κατανόηση του τι είναι το 5G. Το ίδιο το 5G δεν είναι ένα σύστημα παρακολούθησης. Είναι η 5η γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Δεν προβλέπεται ότι θα είναι ευκολότερο να κατασκοπευτεί κάποιος σε σύγκριση με το 4G. Με απλά λόγια, δεν γίνεται κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για την ανάπτυξη δικτύων 5G, καθώς όλες οι προηγούμενες γενιές συστημάτων έδειχναν να είναι αρκετά «ικανές». Και φυσικά, θα ήταν μάλλον απίθανο να ισχυριστεί κάποιος ότι όλες αυτές οι επενδύσεις και οι υποδομές πραγματοποιούνται για να είναι ευκολότερη η παρακολούθηση των χρηστών. Εν κατακλείδι, όχι, το 5G δεν είναι είναι ένα σύστημα κατασκοπείας, και υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν από κάτι τέτοιο. Το αν θα υπάρξουν hacking ή άλλου τύπου διαρροές, αυτό είναι άλλο θέμα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr