NEWSFLASH...
ανάγνωση

Δρ. Κυρ. Λουφάκης, Αλλαγή οικονομικού μοντέλου με στροφή στην οικονομία της γνώσης

Δρ. Κυρ. Λουφάκης, Αλλαγή οικονομικού μοντέλου με στροφή στην οικονομία της γνώσης

Έχει δημιουργήσει ένα συνεργατικό χώρο που φιλοξενεί ομάδες πιο ώριμες σε σχέση με αυτές που φοιτούν στο ΟΚ!Thess, ενώ στο πλαίσιο της προώθησης της επιχειρηματικότητας, η ΑΖΚ τρέχει προγράμματα όπως το Παραγωγικό Σκασιαρχείο, το Μάθε μου παιδί μου, και τα evenTIZ Live Stories.

Στους στόχους της να βελτιώσει το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας, ώστε να διορθωθεί η ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς με την ενίσχυση της οικονομίας της γνώσης. Αυτό αναφέρει στο epixeiro.gr o πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Δρ. Κυριάκος Λουφάκης μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: με την προσέλκυση ξένων επενδυτών και με την ενθάρρυνση νέων ανθρώπων να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε προϊόντα, επιχειρήσεις.

Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταβίβαση της έκτασης πίσω στο Δημόσιο. Ο ρόλος της είναι να παρακολουθεί τις ενέργειες του ThessINTEC, όπου συμμετέχει και ως μέτοχος.

Άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς ThessINTEC

«Πράγματι με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς ThessINTEC. Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνταν εκ μέρους της, δηλαδή διαπραγματεύτηκε με το ΤΑΙΠΕΔ για τη μεταβίβαση της έκτασης πίσω στο Δημόσιο, φρόντισε για την αποδοχή της μεταβίβασης αυτής στην ΑΖΚ και προχώρησε σε όλες τις νομικές ενέργειες που έπρεπε να γίνουν» σημειώνει ο κ. Λουφάκης και προσθέτει ότι «η ΑΖΚ συμμετείχε στη δημιουργία της εταιρείας ανάπτυξης διαχείρισης του τεχνολογικού πάρκου και προχώρησε στη σύσταση δικαιώματος επιφάνειας υπέρ της εταιρείας αυτής, όπως ορίζει ο Ν. 4690/2020. Ολοκλήρωσε τις ενέργειες που ήταν απαραίτητες για την α΄ φάση του έργου. Ο ρόλος της από εδώ και πέρα είναι να παρακολουθεί τις ενέργειες του ThessINTEC, όπου άλλωστε συμμετέχει και ως μέτοχος, για την ανάπτυξη του τεχνολογικού πάρκου, ενός έργου εξαιρετικής σημασίας.»

Συγκεντρώθηκαν αρχικά κεφάλαια

Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν γίνει ως τώρα ο κ. Λουφάκης τονίζει ότι η διοίκηση του ThessINTECη έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έγκριση του ειδικού χωροταξικού που απαιτείται και ταυτόχρονα έχουν συγκεντρωθεί ένα αρχικό κεφάλαιο από ιδιώτες, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση του συνόλου του κεφαλαίου που απαιτείται.

Ταυτόχρονα, σημειώνει, το ThessINTEC έχει συμφωνήσει με εταιρείες που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν και συνεχίζει την προσπάθεια για προσέλκυση και άλλων.

Η διόρθωση στο παραγωγικό μοντέλο εργασίας

Μιλώντας για το πώς έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι «έχει αλλάξει δραματικά από την εποχή που εγώ ήμουν παιδί. Το μορφωτικό επίπεδο έχει ανέβει, ο αριθμός αποφοίτων πανεπιστημίων είναι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, ενώ αντίθετα έχει συρρικνωθεί ο αριθμός των νέων που ακολουθούν τεχνικά επαγγέλματα».

Παρόλα αυτά, προσθέτει δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το brain drain, τη μετανάστευση ανθρώπων με υψηλά προσόντα σε αντίθεση με αυτό που γινόταν σε παλαιότερες εποχές έντονης μετανάστευσης όταν έφευγαν κυρίως τεχνίτες.

Ξένοι επενδυτές και υποδομές

Για να διορθωθεί αυτή η ανισορροπία ζήτησης και προσφοράς ο κ. Λουφάκης αναφέρει ότι πρέπει να αλλάξει η δομή της οικονομίας και να στραφεί στην οικονομία της γνώσης.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους:

  1. Την προσέλκυση ξένων εγχώριων επενδύσεων στον τομέα αυτό, κάτι που έχει ξεκινήσει να γίνεται όπως βλέπουμε στην περιοχή μας με τις επενδύσεις της Pfizer, της Deloitte, της Cisco κ.ά. που ακολουθούν, όπως επίσης και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι επενδύσεις που ήρθαν μέχρι τώρα οφείλονται μόνο στην ύπαρξη στη χώρα άφθονου και υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού. Ούτε αρκετές υποδομές υποδοχής τους υπάρχουν, ούτε κάποια άλλα κίνητρα, αντίθετα υπάρχουν αντικίνητρα με κυριότερο την υπερβολική φορολόγηση της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, ενώ τα χρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι είναι πολύ λιγότερα απ΄ ό,τι σε ανταγωνίστριες χώρες, το συνολικό κόστος για τις εταιρείες δεν είναι χαμηλότερο λόγω των υψηλών φορολογικών και ασφαλιστικών καταβολών. Υπάρχει μια προσπάθεια να εξορθολογιστεί το παραπάνω, αλλά το αντικίνητρο εξακολουθεί να υπάρχει. Η ΑΖΚ ως facilitator προσπαθεί αφενός να ενθαρρύνει και να συνεργαστεί με οργανωμένες περιοχές υποδοχής τέτοιων επενδύσεων, όπως η Τεχνόπολις, το ThessINTEC, o νέος Θύλακας καινοτομίας στην αγροδιατροφή που αναπτύσσει η ίδια, αφετέρου να αξιοποιήσει το εργαλείο που έχει για τη δημιουργία Θυλάκων καινοτομίας.
  2. Ο δεύτερος τρόπος είναι η ενθάρρυνση νέων ανθρώπων να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε προϊόντα, επιχειρήσεις και τελικά οικονομικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό συμμετέχει σε προσπάθειες όπως το ΟΚ!Thess, που στηρίζεται σε μια πρωτοβουλία της ΑΖΚ, το Thessmart INNOHUB, την τεχνογνωσία του οποίου αξιοποίησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία του ΟΚ!Thess. Πρόκειται για μια προθερμοκοιτίδα, όπου νέοι με κάποια καινοτόμα ιδέα, παίρνουν τεχνική βοήθεια μέσω mentoring και coaching προκειμένου να αξιοποιήσουν την ιδέα τους και να δημιουργήσουν κάποια οικονομική οντότητα. Το ΟΚ!Thess έχει ήδη τρέξει 11 κύκλους.
Παράθεση - epixeiro.gr

Το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών στην οικονομία της γνώσης υπάρχει και αυξάνεται. Πρέπει να αντιληφθούμε όμως ότι δεν είμαστε μόνοι

Ο ρόλος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας

Η ΑΖΚ στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας της να βοηθήσει τους νέους έχει δημιουργήσει τον τελευταίο χρόνο ένα νέο συνεργατικό χώρο στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Εκεί μπορεί να φιλοξενήσει ομάδες, που είναι πιο ώριμες σε σχέση με αυτές που φοιτούν στο ΟΚ!Thess, που έχουν ήδη δημιουργήσει οικονομική οντότητα, παρέχοντας νομικές, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες. Λόγω covid- 19, που εμποδίζει τη φυσική επαφή, έχει καθυστερήσει η φιλοξενία.

Τέλος, στο πλαίσιο της προώθησης της επιχειρηματικότητας, η ΑΖΚ τρέχει κάποια προγράμματα όπως το Παραγωγικό Σκασιαρχείο που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου, το Μάθε μου παιδί μου που απευθύνεται σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας ενθαρρύνοντας τη συνεργασία τους με τα εγγόνια τους σε θέματα ηλεκτρονικών μέσων, και τα evenTIZ Live Stories, μια σειρά διαδικτυακών σύντομων ομιλιών από εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που μοιράζονται ζωντανά τις ιστορίες και τις γνώσεις τους.

Οι γείτονες δουλεύουν

Μιλώντας τέλος για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας σε σχέση με τις γειτονικές σημειώνει ότι ναι, μεν «το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών στην οικονομία της γνώσης υπάρχει και αυξάνεται, πρέπει να αντιληφθούμε όμως ότι δεν είμαστε μόνοι. Οι γείτονές μας επίσης δουλεύουν, τρέχουν θα έλεγα και ίσως να βρίσκονται πιο μπροστά από εμάς (Βουλγαρία, Ρουμανία). Εξακολουθούμε όμως να έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα: ανθρώπινο δυναμικό, υψηλή ποιότητα ζωής, μέλος της Ε.Ε. και η μόνη χώρα της περιοχής στη ζώνη του ευρώ. Πρέπει όμως να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση υποδομών και κυρίως στην απάλειψη των αντικινήτρων που υπάρχουν.»

«Το ThessINTEC είναι ένα οραματικό έργο που μπορεί να συντελέσει στην αναβάθμιση όλης της περιοχής δημιουργώντας υποδομές υποδοχής επενδύσεων στην οικονομία της γνώσης με οικονομικές ωφέλειες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες» αναφέρει ο ίδιος και καταλήγει: «Εγώ θα τονίσω το μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα που θα δημιουργήσει καθιστώντας την περιοχή κέντρο έρευνας και καινοτομικής επιχειρηματικότητας».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr