NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Π. Δασμάνογλου, Εθνική Τράπεζα: Δημιουργείται μια νέα αλυσίδα, της βιώσιμης διακυβέρνησης

Π. Δασμάνογλου, Εθνική Τράπεζα: Δημιουργείται μια νέα αλυσίδα, της βιώσιμης διακυβέρνησης
04_03_2021 | 17:35 04_03_2021 | 17:36
epixeiro icon Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα, Τράπεζες

​«Οι νέες συνθήκες εκτιμώ ότι θα οδηγήσουν σταδιακά στην καθιέρωση νέων κριτηρίων καταλληλόλητας μελών Δ.Σ. Στο μέλλον θα πρέπει να πληρούν και γνώσεις και εμπειρία σε θέματα ESG (Environmental, Social, and Governance), όπως ήδη ζητείται για θέματα ξεπλύματος χρήματος από τους επόπτες, γεγονός που θα επιδράσει σημαντικά στο μέλλον των πιστωτικών ιδρυμάτων και της εταιρικής διακυβέρνησης».

Αυτό τόνισε σήμερα, κατά τη διάρκεια του Fin Forum, ο Παναγιώτης Δασμάνογλου, Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικής Διακυβέρνησης της Εθνικής Τράπεζας, συμπληρώνοντας πως «φαίνεται μια πυξίδα διακυβέρνησης που θα πρέπει να την ακολουθήσουμε, για να έχουμε το μέλλον που ονειρευόμαστε ο καθένας για την εταιρεία μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια καταιγίδα κανονιστικών εξελίξεων «και τα θέματα των ESG έχουν μια φοβερή ανάπτυξη, ειδικά στην μετά COVID εποχή». Από πλευράς διακυβέρνησης, όπως τόνισε ο κ. Δασμάνογλου, «δημιουργείται μια νέα αλυσίδα, η αλυσίδα της βιώσιμης διακυβέρνησης, όπου δεν συμμετέχουν μόνο τα θεσμικά όργανα της εταιρείας, αλλά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μέτοχοι, οι επόπτες, οι πελάτες».

«Όποιος μείνει έξω από αυτή την αλυσίδα θα αντιμετωπίσει επιχειρησιακή μοναξιά. Ο ρόλος του ΔΣ είναι ηγετικός, καθώς κατευθύνει τις λειτουργίες, διαμορφώνει τις εσωτερικές δομές για την προώθηση και ενσωμάτωση των ESG στη διακυβέρνηση της τράπεζας, έχει την ευθύνη να καθορίζει τη στρατηγική λαμβάνοντας υπόψη τα ESG. Tα ESG γένονται ένα καινούριο πρίσμα για την εξέταση θεμάτων και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Ο ίδιος σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή και των τριών πυλώνων των ESGs, όπως πραγματοποιείται στην Εθνική εδώ και 180 χρόνια, «όπου συνεισφέρουμε στην κοινωνία, φροντίζουμε το προσωπικό μας, τις δομές διακυβέρνησης μας αλλά και το περιβάλλον. Συνεπώς, οι επιδόσεις των εταιρειών και στους τρεις παράγοντες θα εξετάζονται και στο μεσοπρόθεσμο μέλλον τα κριτήρια αυτά θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου αλλά και για την τιμολόγηση των χρηματοδοτήσεων των επιχειρήσεων».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr