NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Επιστήμονες εντόπισαν εξωπλανήτη «υπέρ-Γη» - Γιατί είναι σημαντική η ανακάλυψη του

Επιστήμονες εντόπισαν εξωπλανήτη «υπέρ-Γη» - Γιατί είναι σημαντική η ανακάλυψη του
05_03_2021 | 10:21 05_03_2021 | 10:22
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Καινοτομία & έρευνα

​Οι επιστήμονες εντόπισαν έναν πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι κοντά στο ηλιακό μας σύστημα που μπορεί να προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία μελέτης της ατμόσφαιρα ενός βραχώδους εξωγήινου κόσμου που μοιάζει με τη Γη - το είδος της έρευνας που θα μπορούσε να βοηθήσει στο κυνήγι της εξωγήινης ζωής.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο πλανήτης, που ονομάζεται Gliese 486 b και χαρακτηρίστηκε ως «υπερ-Γη», δεν είναι υποσχόμενος υποψήφιος ως καταφύγιο για τη ζωή. Θεωρείται αφιλόξενος - ζεστός και ξηρός σαν την Αφροδίτη, με πιθανά ποτάμια λάβας να ρέουν στην επιφάνειά του.

Αλλά η γειτνίαση με τη Γη και τα φυσικά χαρακτηριστικά του τον καθιστούν κατάλληλο για μια μελέτη της ατμόσφαιράς με την επόμενη γενιά διαστημικών και επίγειων τηλεσκοπίων, ξεκινώντας από το Τηλεσκόπιο James Webb. Αυτά θα μπορούσαν να δώσουν στους επιστήμονες δεδομένα για να αποκρυπτογραφήσουν την ατμόσφαιρα άλλων εξωπλανητών - πλανητών πέρα από το ηλιακό μας σύστημα - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει περισσότερους από 4.300 εξωπλανήτες. Μερικοί είναι μεγάλοι αέριοι πλανήτες που μοιάζουν με τον Δία. Άλλοι είναι μικρότεροι, βραχώδεις κόσμοι που μοιάζουν με τη Γη, το είδος που θεωρείται υποψήφιο για να φιλοξενήσει τη ζωή, αλλά τα διαθέσιμα επιστημονικά όργανα μας λένε λίγα για την ατμόσφαιρα τους.

«Ο εξωπλανήτης πρέπει να έχει τη σωστή φυσική και τροχιακή διαμόρφωση ώστε να είναι κατάλληλος για ατμοσφαιρική έρευνα», δήλωσε ο πλανητικός επιστήμονας Trifon Trifonov του Ινστιτούτου Max Planck στη Γερμανία, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Ο Gliese 486 b βρίσκεται περίπου 26,3 έτη φωτός - η απόσταση που διανύει το φως σε ένα χρόνο, 5,9 τρισεκατομμύρια μίλια (9,5 τρισεκατομμύρια χλμ) - από τη Γη, καθιστώντας τον μεταξύ των πλησιέστερων εξωπλανητών. Περιστρέφει σε ένα αστέρι - «κόκκινο νάνο» που είναι μικρότερο, πιο δροσερό και λιγότερο φωτεινό από τον ήλιο μας, με περίπου το ένα τρίτο της μάζας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr