NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Παγκόσμια σπατάλη: Πετάξαμε 931 εκατομμύρια τόνους τροφίμων μέσα σε μια χρονιά

Παγκόσμια σπατάλη: Πετάξαμε 931 εκατομμύρια τόνους τροφίμων μέσα σε μια χρονιά

​Εκτιμάται ότι 931 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, ή το 17% του συνόλου των τροφίμων που διατέθηκαν στους καταναλωτές το 2019, πήγαν στους κάδους απορριμμάτων νοικοκυριών, λιανοπωλητών, εστιατορίων και άλλων υπηρεσιών τροφίμων, σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που διεξήχθη για να υποστηρίξει τις παγκόσμιες προσπάθειες μείωσης της σπατάλης τροφίμων κατά το ήμισυ έως το 2030.

Το βάρος ισούται περίπου με 23 εκατομμύρια πλήρως φορτωμένα φορτηγά 40 τόνων - αρκετά για να κυκλώσουν τη Γη 7 φορές. Το Food Waste Index Report 2021, από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και τον συνεργαζόμενο οργανισμό WRAP, εξέτασε τα απόβλητα τροφίμων σε καταστήματα λιανικής, εστιατόρια και σπίτια.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι σχεδόν σε κάθε χώρα που έχει σχετικές μετρήσεις, η σπατάλη ήταν σημαντική, ανεξάρτητα από το επίπεδο εισοδήματος. Έδειξε ότι τα περισσότερα από αυτά τα απόβλητα προέρχονται από νοικοκυριά, τα οποία απορρίπτουν το 11% του συνόλου των διαθέσιμων τροφίμων στο στάδιο κατανάλωσης. Οι υπηρεσίες τροφίμων και τα καταστήματα λιανικής σπαταλούν το 5% και 2% αντίστοιχα. Σε παγκόσμιο κατά κεφαλή επίπεδο, 121 κιλά τροφίμων ανά καταναλωτή σπαταλούνται κάθε χρόνο, με 74 κιλά στα νοικοκυριά.

Η σπατάλη τροφίμων αναφέρεται πως έχει σημαντικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, το 8% - 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σχετίζονται με τρόφιμα που δεν καταναλώνονται, όταν λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες πριν από το επίπεδο του καταναλωτή.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr