NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Ανάπτυξη της τεχνολογίας μέσα από τη χρηματιστηριακή χρηματοδότηση

Ανάπτυξη της τεχνολογίας μέσα από τη χρηματιστηριακή χρηματοδότηση

Τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό χρηματιστήριο έχοντας πιάσει το «μήνυμα των καιρών» προώθησε την είσοδο μετοχών υψηλής τεχνολογίας είτε στην Κύρια είτε στην Εναλλακτική Αγορά.

Μπορεί σε συναλλακτικό επίπεδο να μην λειτούργησε το καθημερινό trading, όμως οι τεχνολογικές εταιρείες που εισήχθησαν είχαν δύο πολύ καλές ευκαιρίες. Άντλησαν φθηνά κεφάλαια και απέκτησαν «διεθνές επενδυτικό διαβατήριο». Πλέον και μόνο με την εισαγωγή τους στο ελληνικό χρηματιστήριο μπορούν να καταφύγουν προς τις διεθνείς αγορές για άντληση κεφαλαίων ή για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Η πανδημία «σημαία ευκαιρίας» για τις τεχνολογικές μετοχές

H πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού διεθνώς. Η εξ αποστάσεως εργασία, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι παραγγελίες και διανομές προϊόντων, η ταχύτητα ολοκλήρωσης των συναλλαγών και μεταφοράς, οι αυτοματοποιήσεις στα logistics αποτελούν τα κεκτημένα της τεχνολογίας σε μία εποχή υγειονομικού φόβου και οικονομικών ανατροπών. Σ' αυτές τις δράσεις θα πρέπει να κινηθούν και οι ελληνικές εισηγμένες μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρείες για να διεκδικήσουν αυξημένα μερίδια ανάμεσα στον ανταγωνισμό και καλύτερες αποτιμήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο

Η εκτόξευση των μετοχών τεχνολογίας στο εξωτερικό

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι μετοχές τεχνολογίας εκτοξεύτηκαν από το α' εξάμηνο 2020 στις ΗΠΑ και ακολούθησε σε δεύτερη φάση η Ευρώπη δημιουργώντας το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό ράλι από την περίοδο 1999 - 2000. Ακόμη και τότε (1999), το χρηματιστηριακό ράλι του Nasdaq (χρηματιστήριο με μετοχές τεχνολογίας) ξεκίνησε από τα internet stocks. Eίκοσι χρόνια μετά, οι μετοχές τεχνολογίας βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο στο εξωτερικό, οδηγώντας τον S&P 500 και τον Nasdaq στην Αμερική σε ιστορικά χρηματιστηριακά υψηλά συμπαρασύροντας και τους ευρωπαϊκούς και ασιατικούς τίτλους σε μεγάλες ανοδικές κινήσεις. Αντίθετα στην Ελλάδα, οι αμιγώς τεχνολογικές μετοχές είναι «στριμωγμένες» μεταξύ μικρής κεφαλαιοποίησης και Εναλλακτικής Αγοράς. Με ελάχιστες ημερήσιες συναλλαγές, οι εταιρείες τεχνολογίας εμφανίζονται πολύ πιο «αδικημένες» από τις αντίστοιχες ξένες.

Πουλούν ομόλογα και εισέρχονται σε μετοχές τεχνολογίας τα αμοιβαία κεφάλαια στις ΗΠΑ

Μάλιστα, η πρόσφατη αναταραχή στις αμερικανικές, ασιατικές και ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές (λόγω ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων) έφεραν σημαντικές ρευστοποιήσεις σε κάποιες υπεραγορασμένες τεχνολογικές μετοχές στην Αμερική, αλλά την ίδια στιγμή υπήρχαν κεφάλαια που εισέρχονταν στις μετοχές τεχνολογίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America, τα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια είχαν εισροές ύψους 22,2 δισ. δολαρίων εκ των οποίων περίπου 2 δισ. δολάρια κατευθύνθηκαν σε μετοχές τεχνολογίας μόνο την Τετάρτη 3/3.

Γιατί έμειναν πίσω χρηματιστηριακά οι μικρές καλές ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας

Το γεγονός ότι οι ελληνικές μετοχές τεχνολογίας έχουν μείνει πολύ πίσω χρηματιστηριακά οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ουσιαστικά τα 10 χρόνια οικονομικής κρίσης καθήλωσαν τους κλάδους σε πολύ χαμηλά ποσοστά πωλήσεων στην Ελλάδα (οι τεχνολογικές εφαρμογές γίνονται, κυρίως, σε καλές επιχειρηματικές περιόδους), ο ανταγωνισμός με τις αντίστοιχες ξένες εταιρείες έγινε ιδιαίτερα δύσκολος και ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις προτιμούσαν να αγοράζουν έτοιμα προγράμματα λογισμικού αντί να αγοράζουν τεχνολογία προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους. Επίσης η κεφαλαιοποίησή τους είναι πολύ μικρή για να προσελκύσουν μετοχικά α/κ εξωτερικού. Το αφιέρωμα του epixeiro.gr στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης , κατέδειξε κάτι που όλοι υποψιαζόμασταν. Ότι ο κλάδος της τεχνολογίας αποτελεί εδώ και δεκαετίες το βαρύ πυροβολικό της οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα και ότι γενικότερα η τεχνολογία μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές.

Η κατάρρευση του προηγούμενου μοντέλου της περιόδου 1999 - 2000 και κάποιες ελπίδες για ανάκαμψη

Το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε εδώ και 25 χρόνια την προσπάθεια να βάλει μέσα στις επενδυτικές επιλογές τις μετοχές τεχνολογίας, αλλά μετά την κατάρρευση του 2000 που παρέσυρε και αρκετούς «τεχνολογικούς πρωταγωνιστές» σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών ή ακόμη και εξαφάνιση από τον χρηματιστηριακό και τεχνολογικό χάρτη, η προσπάθεια έγινε ατελέσφορη.

Τώρα υπάρχουν νέες προοπτικές ανάκαμψης, οι οποίες ουσιαστικά βασίζονται στον τεχνολογικό μετασχηματισμό, όχι μόνο των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα 8 στα 10 νοικοκυριά έχουν άμεση ή έμμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο όταν πριν από 20 χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 1 - 2 νοικοκυριά. Αυτό μπορεί να δώσει νέες προοπτικές σε εισηγμένες εταιρείες που παρουσιάζουν υγιή χαρακτηριστικά είτε αφορά την ανάπτυξη προϊόντων είτε την πώλησή τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr