NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ιαπωνία: Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο ξεκινά έρευνα για τον COVID-19

Ιαπωνία: Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο ξεκινά έρευνα για τον COVID-19

​Ο ιαπωνικός υπερυπολογιστής Fugaku, ο γρηγορότερος στον κόσμο από άποψη ταχύτητας, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία την περασμένη Τρίτη, νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, με την ελπίδα ότι θα χρησιμοποιηθεί για έρευνα που σχετίζεται με τον κορονοϊό.

Ο υπερυπολογιστής, που πήρε το όνομά του από μια εναλλακτική λέξη για το Όρος Φούτζι, άρχισε να λειτουργεί μερικώς τον Απρίλιο του περασμένου έτους, σε μια προσπάθεια να απεικονίσει τα σταγονίδια που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό από το στόμα, αλλά και για να βοηθήσει στην εξερεύνηση πιθανών θεραπειών για το COVID-19.

«Ο Fugaku μπορεί να κάνει ό, τι δεν μπορούσε να κάνει ο προκάτοχός του, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης big data» δήλωσε ο Hiroshi Matsumoto, πρόεδρος του ερευνητικού ινστιτούτου Riken που ανέπτυξε το μηχάνημα.

Ο Fugaku, ο οποίος μπορεί να εκτελέσει πάνω από 442 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία του από τον Απρίλιο.

Θα χρησιμοποιηθεί σε τομείς όπως το κλίμα και οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, σε περισσότερα από 100 έργα.

Ο υπερυπολογιστής, ο οποίος αναπτύχθηκε από κοινού με την Fujitsu, κατατάχθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο ως ο ταχύτερος στον κόσμο και διατήρησε την πρώτη θέση τον Νοέμβριο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr