NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική 2021: Ξεκίνησε ο 5ος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός

Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική 2021: Ξεκίνησε ο 5ος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός

Τα διεθνώς αναγνωρισμένα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική ξεκινούν για πέμπτη συνεχή χρονιά. Πολιτικοί από όλη την Ευρώπη καλούνται να υποβάλουν τις πιο σημαντικές πολιτικές τους πρωτοβουλίες και, στη συνέχεια, μια κριτική επιτροπή 1.000 πολιτών θα επιλέξει τα έργα που κερδίζουν σε εννέα κατηγορίες.

Οι νικητές θα λάβουν τα τρόπαια σε ειδική τελετή απονομής βραβείων τον ερχόμενο Δεκέμβριο». Από το 2017, το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική, μέσω αυτού του διαγωνισμού, φέρνει στο προσκήνιο τολμηρούς πολιτικούς και καινοτόμες δράσεις, με στόχο να αναδείξει παραδείγματα προς μίμηση για όλη την Ευρώπη.

Με δεδομένες τις πρωτοφανείς συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ένα εξαιρετικό φάσμα έργων κατατέθηκαν για τα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική το 2020. Η καινοτόμος δύναμη που επέδειξαν οι ευρωπαίοι πολιτικοί ήταν απαράμιλλη». Η επιτροπή κριτών εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τα έργα στην κατηγορία Οικολογία και στην ειδική κατηγορία Στρατηγικών Covid-19. Σπάνια έχουμε δει μια χρονιά τόσο γεμάτη πολιτικές καινοτομίες, όπως αυτή που μόλις τελείωσε. Η πίεση για αλλαγή είναι πιο ισχυρή από ποτέ», σχολίασε ο Edward Strasser, CEO και συνιδρυτής του Ινστιτούτου Καινοτομίας στην Πολιτική.

Για τα βραβεία του 2021, οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν τώρα να προτείνουν έργα σε εννέα διαφορετικές κατηγορίες, ή εναλλακτικά οι ίδιοι οι πολιτικοί μπορούν να υποβάλουν τα έργα τους προς αξιολόγηση. Δεδομένου ότι η πολιτική αγωνίζεται ακόμα να συμβιβαστεί με την πανδημία Covid-19 και τις συνέπειές της, η κατηγορία Στρατηγικές Covid-19 που εισήχθη το 2020 θα διατηρηθεί και φέτος.

Οι άλλες κατηγορίες είναι: Κοινότητα, Δημοκρατία, Ψηφιοποίηση, Οικολογία, Οικονομία, Εκπαίδευση, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ποιότητα Ζωής. Όλες οι υποβολές θα αξιολογηθούν από μια κριτική επιτροπή πολιτών από όλη την Ευρώπη. Σε κάθε κατηγορία, τα 10 έργα με την υψηλότερη βαθμολογία κριτών θα είναι οι φιναλίστ. Οι συνολικά εννέα νικητές, ένας ανά κατηγορία, θα ανακοινωθούν σε τελετή τον Δεκέμβριο.

  • Στην κατηγορία «Αντιμετωπίζοντας τον Covid19» η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη χρήση της τηλε-ιατρικής και της εφαρμογής Dr. Button, με υπεύθυνo τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό.
  • Στην κατηγορία «Αντιμετωπίζοντας τον Covid19», η Περιφέρεια Αττικής για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του Antivirus CrowdHackathon με υπεύθυνo τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη.
  • Στην κατηγορία «Οικολογία», η Κοινότητα της Δονούσας σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη για την προσπάθειά τους να γίνει η Δονούσα το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, με υπεύθυνο τον πρόεδρο της Κοινότητας Δονούσας, Χρήστο Σιγάλα.

Οι προτάσεις ή οι υποβολές των έργων μπορούν να γίνουν έως την 1η Ιουλίου 2021, στον ιστοχώρο των Βραβείων Καινοτομίας στην Πολιτική. Όλα τα υποβληθέντα έργα θα ελεγχθούν για να βεβαιωθεί ότι περιλαμβάνουν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και ότι πληρούν τα κριτήρια υποβολής.

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει ως κριτής στην κριτική επιτροπή των 1.000 πολιτών που αποφασίζει ποιος θα κερδίσει τα βραβεία μπορεί να υποβάλει αίτηση έως τις 20 Αυγούστου 2021. Όλοι οι πολίτες των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν αρκεί να έχουν συμπληρώσει την ελάχιστη ηλικία των 16 ετών. Η κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει τα υποβληθέντα έργα βάσει των κριτηρίων της καινοτομίας, της συμμετοχής και της βιωσιμότητας. Κατά τον διαχωρισμό των έργων μεταξύ των κριτών, θα ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν αξιολογεί ένα έργο από τη χώρα του.

Τα ονόματα των δέκα φιναλίστ σε καθεμία από τις εννέα κατηγορίες θα δημοσιευτούν στον ιστοχώρο των βραβείων στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 και οι νικητές θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο του 2021, με τρόπο που θα αποφασιστεί σε συνάρτηση με τις συνθήκες που θα επικρατούν ανάλογα με τις εξελίξεις στην πανδημία του Covid-19.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr