NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Έλλειμμα ύψους 4,3 δισ. ευρώ στο α’ δίμηνο οδηγεί στο άνοιγμα της οικονομίας

Έλλειμμα ύψους 4,3 δισ. ευρώ στο α’ δίμηνο οδηγεί στο άνοιγμα της οικονομίας

To «καμπανάκι» της οικονομίας, που οδήγησε την κυβέρνηση στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, είναι το υπερμέγεθες έλλειμμα των 4,3 δισ. ευρώ στους 2 πρώτους μήνες του 2021.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 4.307 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2.351 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 6.883 εκατ. ευρώ, από 7.026 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 10.459 εκατ. ευρώ, από 9.014 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020.

Μόνο δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του δημοσίου μέχρι το Πάσχα

Το πρόβλημα συνεχίζεται με το γεγονός ότι η κυβέρνηση άντλησε χθες 2,5 δισ. ευρώ με 1,9% επιτόκιο για 30 χρόνια (αρκετά λογικά τιμολογημένο) και το πλαφόν αντλήσεως κεφαλαίων μέσω ομολογιακού δανεισμού φαίνεται να εξαντλείται για το α’ εξάμηνο. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει σε μικρές δημοπρασίες Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου μέχρι το Πάσχα που συνολικά δεν θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Αναθερμαίνονται οι ελπίδες για τον τουρισμό

Από το Πάσχα θα περιμένουμε το άνοιγμα του Τουρισμού (με υγειονομικούς όρους) για τους Έλληνες τουρίστες (εσωτερικό τουρισμό) και από τον Ιούνιο και μετά θα υπάρχει το χαρτί εμβολιασμού που θα επιτρέψει και τον εξωτερικό τουρισμό. Τα έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό στο β’ τρίμηνο (Απρίλιο-Ιούνιο) αναμένονται πάνω από 3 δισ. ευρώ. Αν επιμεριστούν αυτά σε επιχειρηματίες -τράπεζες μένουν 300 εκατ. ευρώ περίπου στο δημόσιο κορβανά σε 3 μήνες.

Ωστόσο και στον τουριστικό τομέα τα προβλήματα είναι πολλαπλά:

  • Αν υπάρξουν ποσοστώσεις στα κράτη του Βορρά, θα γίνει σφαγή ανάμεσα στα μεσογειακά κράτη (την Τουρκία) για την προσέλευση του τουρισμού.
  • Οι επιχειρήσεις ακόμη δεν είναι έτοιμες για τον Μάιο-Ιούνιο.
  • Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ των τραπεζών θα σταματήσει τον Μάρτιο για τα ξενοδοχεία που έχουν εκκρεμείς υποχρεώσεις (σχεδόν όλα).

Να τονωθεί λίγο η κατανάλωση

Το γεγονός ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες έχουν αυξηθεί, το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και της εστίασης επιτρέπει μία σταδιακή αύξηση της ζήτησης, γεγονός που θα βοηθήσει την κίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Από τουρισμό, λιανικό εμπόριο και εστίαση η κυβέρνηση περιμένει αύξηση του ΑΕΠ τουλάχιστον 1,5% - 2% μέσα στο α’ εξάμηνο του 2021. Αν παραμείνουν χαλαρά τα μέτρα, η ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο θα κυμανθεί πάνω από 3% σε σχέση με τα περυσινά δεδομένα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr