NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Wealthyhood: Το «ελληνικής καταγωγής» app που στοχεύει στο wealth-building

Wealthyhood: Το «ελληνικής καταγωγής» app που στοχεύει στο wealth-building
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Φαλιάγκας, Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης

Στοχεύοντας να δείξουν πως οι επενδύσεις δεν είναι για τους πολύ «ψαγμένους» και πως μπορεί κάποιος, μέσα από αυτές, να δημιουργήσει ένα επενδυτικό portfolio, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όχι με νοοτροπίες «get-rich-quick», δύο Έλληνες στο Λονδίνο ανέπτυξαν το Wealthyhood. Σήμερα, ο Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης, CEO,​ και ο Κωνσταντίνος Φαλιάγκας, CTO, μιλάνε στο epixeiro.gr.

Τι ακριβώς είναι η Wealthyhood, τι προσφέρει; Πώς προέκυψε η δημιουργία της;

Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης: Το Wealthyhood είναι το πρώτο έξυπνο και πλήρως προσωποποιημένο wealth-building app στην Ευρώπη, που απευθύνεται σε long-term investors. Σε αντίθεση με το αρκετά διαδεδομένο «get-rich-quick» mentality, το Wealthyhood παίρνει από το χέρι έναν νέο επενδυτή και τον καθοδηγεί στο πώς να μεγαλώσει τα χρήματα του, επενδύοντας τα ορθολογικά, με τον τρόπο που εκείνος θέλει και με ελάχιστο κόστος.

Προσφέρουμε όλα τα αυτοματοποιημένα εργαλεία και insights, ώστε κάποιος να κατασκευάσει ένα επενδυτικό portfolio που καλύπτει τις δικές του ανάγκες και προτιμήσεις, και επενδύει συστηματικά σε αυτό. Πέρα από ένα φιλικό user experience, βοηθάμε τους χρήστες μας να αναπτύξουν ένα wealth-building mindset.

Η έμπνευση για τη δημιουργία της εφαρμογής προέκυψε όταν εμείς οι ίδιοι αναρωτηθήκαμε πώς μπορούμε να επενδύσουμε τα χρήματα μας. Σύντομα καταλάβαμε ότι το ίδιο πρόβλημα υπήρχε παντού γύρω μας, σε φίλους και γνωστούς: «Πως μπορεί κάποιος ευκολά και γρήγορα να επενδύσει τα χρήματα του μακροπρόθεσμα;» Και όλως περιέργως δεν υπήρχε τίποτα που να λύνει αυτή την ανάγκη, έτσι όπως εμείς το φανταζόμασταν. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Δυστυχώς, σήμερα, για να έχει κάποιος πρόσβαση σε καθοδήγηση από επαγγελματίες wealth managers, θα πρέπει να διαθέτει πολύ μεγάλο κεφάλαιο, ίσως των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Αυτό θέλουμε οπωσδήποτε να το αλλάξουμε και ο επενδυτής των €50 ή €100 τον μήνα να έχει ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες.

Θέλουμε, λοιπόν, να είμαστε ένα wealth-building app, όχι για το «top-1%», αλλά για το υπόλοιπο 99%!

Ποιες οι ευκαιρίες που προσφέρονται για τους μικροεπενδυτές; Τι θα πρέπει να περιμένει κάποιος ξεκινώντας με την Wealthyhood, όσον αφορά και στα κέρδη που θα έχει, και τι θα πρέπει να γνωρίζει από την αρχή;

Α.Χ.: Θεωρώ πως το να μεγαλώσει κάποιος τα χρήματα του δεν είναι αγώνας 100 μέτρων αλλά Μαραθώνιος. Όσο συχνά και αν βλέπει κάποιος ιστορίες επενδυτών που έγιναν εκατομμυριούχοι εν μια νυκτί, πάνω από το 90% των ανθρώπων που ασχολούνται με το ενεργό trading χάνουν τα λεφτά τους στον πρώτο χρόνο.

Κατ’ εμέ, ο μόνος τρόπος να μεγαλώσει κάποιος ορθολογικά τα χρήματά του είναι μέσα από συστηματική αποταμίευση και επένδυση σε ένα ισορροπημένο portfolio που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Κάθε χρήστης είναι διαφορετικός, το ίδιο και οι ανάγκες του, και αυτό θέλουμε να αντικατοπτρίζεται στο investing experience που προσφέρουμε στο Wealthyhood.

Ακόμα και αν το 12% δεν ακούγεται τόσο sexy όσο το 100% ως ετήσια απόδοση, η προσήλωση στο πλάνο είναι πολλαπλάσιας σημασίας. Με απλά μαθηματικά, αν κάποιος επενδύει €200 το μήνα με ετήσια απόδοση 12%, τα χρήματα του αυξάνονται σε πάνω από €300.000 στα επόμενα 25 χρόνια και €1.000.000 σε 35 χρόνια.

Αυτό οφείλεται στο εκθετικό αποτέλεσμα του compounding και είναι ακριβώς το mindset που θέλουμε να υιοθετήσουν οι χρήστες μας.

Ποια η πορεία της startup μέχρι σήμερα; Σε τι σημείο βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, η ανάπτυξη της πλατφόρμας; Έχετε λάβει χρηματοδότηση για τη δική σας προσπάθεια;

Α.Χ.: Το Wealthyhood ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 και μέχρι σήμερα, ίσως έχουμε καταφέρει περισσότερα από όσα υπολογίζαμε.

Έχουμε πλέον έτοιμη την πρώτη έκδοση της πλατφόρμας, η οποία θα βγει live μέσα στις 2 επόμενες εβδομάδες. Θα ξεκινήσουμε δίνοντας πρόσβαση στους 2.500 χρήστες που έχουν εγγραφεί στη λίστα αναμονής μας, ξεκινώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο και προχωρώντας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Έχουμε δει το Wealthyhood σε σειρά αφιερωμάτων με τις πιο ανερχόμενες εταιρίες του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ στο τέλος του περασμένου έτους, συμμετείχαμε στο FinQuest, τον επιταχυντή της Alpha Bank, όπου και κατακτήσαμε την πρώτη θέση.

Έχουμε επίσης συγκεντρώσει χρηματοδότηση ύψους περίπου €200.000, από «Angel investors» που πιστεύουν στο όραμα της εταιρίας και στις δυνατότητες της ομάδας να το φέρει εις πέρας, ενώ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε έναν μεγαλύτερο γύρο χρηματοδότησης.

Ποιος ο ανταγωνισμός που υπάρχει στη συγκεκριμένη κατηγορία υπηρεσιών και ποια θα λέγατε πως είναι τα προτερήματα της δικής σας πλατφόρμας;

Α.Χ.: Θα έλεγα ότι οι επιλογές ενός Ευρωπαίου επενδυτή όταν καλείται να επενδύσει τα χρήματα του χωρίζονται σε δύο άκρα:

  • Αν θέλει να επενδύσει ο ίδιος, θα επιλέξει κάποιο trading app, όπως το Freetrade, το e-Toro, το Trading 212 ή το Degiro. Αν και προσφέρουν πολλές επιλογές σε μετοχές, ομόλογα, παράγωγα, κ.ο.κ, έχουν ξεκάθαρο προσανατολισμό στο active trading, ενώ δεν προσφέρουν την παραμικρή καθοδήγηση ή υποστήριξη στον χρήστη. Αποτέλεσμα, οι λιγότερο έμπειροι αυτών να αναρωτιούνται «Τι κάνω εγώ εδώ;» και να θεωρούν ότι οι επενδύσεις είναι μόνο για τους πολύ «ψαγμένους».
  • Αν θέλει να εμπιστευτεί κάποιον άλλο να επενδύσει τα χρήματα του, θα επιλέξει έναν robo-advisor. Αυτή η κατηγορία δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα, αλλά συναντάται αρκετά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης δεν έχει κανέναν έλεγχο επί των επενδύσεων του. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επιλέξει το επίπεδο επιθυμητό επίπεδο ρίσκου και μετά να βάλει ή να βγάλει λεφτά από την εφαρμογή. Και ακόμα χειρότερα, για απλές και επαναλαμβανόμενες ενέργειες, οι robo-advisors χρεώνουν περίπου 1% των χρημάτων τον χρόνο. Ακούγεται μικρό στην αρχή, αλλά σε βάθος 30 χρόνων σημαίνει ότι το 1/3 των χρημάτων των χρηστών καταλήγει στους robo-advisors ως αμοιβή!

Το Wealthyhood σκοπεύει να καλύψει το κενό που υπάρχει. Είμαστε ένα wealth-building app για long-term investors, που συνδυάζει την καθοδήγηση και προσαρμογή των επενδύσεων στις ανάγκες του χρήστη, με πολύ μικρό κόστος.

Πώς διασφαλίζεται η αξιοπιστία και η ασφάλεια; Και πότε μπορεί κάποιος να αποσύρει τις επενδύσεις του; Παράλληλα, καθώς μιλάμε για επενδύσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα, πώς διασφαλίζονται αυτές, σε περίπτωση που αλλάξει οτιδήποτε στη λειτουργία της ίδιας της πλατφόρμας;

Α.Χ.: Όταν μιλάμε για επενδύσεις και εφαρμογές στις οποίες ο κόσμος βάζει τα χρήματα του, η αξιοπιστία και η ασφάλεια είναι νούμερο 1 προτεραιότητα και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε πάρει δραστικά μέτρα.

Είμαστε ήδη εγκεκριμένοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Μεγάλης Βρετανίας, γεγονός που προϋποθέτει πολύ αυστηρές διαδικασίες στη διασφάλιση των χρηστών και των επενδύσεών τους.

Τα χρήματα των επενδυτών διατηρούνται σε ξεχωριστούς λογαριασμούς, υπό την επίβλεψη τραπεζικών ιδρυμάτων με τα οποία συνεργαζόμαστε, ενώ παρέχεται και προστασία καταθέσεων όπως σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα. Το ίδιο ισχύει και για τις επενδύσεις των χρηστών μας, οι οποίες φυλάσσονται από εξωτερικό και εγκεκριμένο custodian. Με απλά λόγια ό,τι και να συμβεί στο Wealthyhood, τα χρήματα και οι επενδύσεις των χρηστών μας θα είναι εκεί ανέπαφα, στη διάθεσή τους, ανά πάσα στιγμή.

Ένας επενδυτής που θέλει να αποσύρει ή να ρευστοποιήσει τις επενδύσεις του μπορεί να το κάνει την ίδια μέρα και να δει τα χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό την επόμενη.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια για την πλατφόρμα και οι στόχοι σας για το 2021; Επίσης, από ποιους παράγοντες θα κριθεί η επιτυχία του Wealthyhood;

Α.Χ.: Το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να φαίνονται οι καρποί της δουλείας που έχει γίνει μέχρι τώρα, με το launch της πρώτης έκδοσης της εφαρμογής στο Ηνωμένο Βασίλειο και το σταδιακό roll-out σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και φυσικά την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στόχος μας στο εξής είναι η ταχεία ανάπτυξη της εταιρίας, τόσο σε αριθμό χρηστών, χωρών που αποκτούν πρόσβαση στην πλατφόρμα, όσο και σε assets που επενδύονται μέσα από το Wealthyhood.

Η επιτυχία μας θα κριθεί από πολλούς παράγοντες, αλλά θεωρώ πως ο πιο κρίσιμος είναι το κατά πόσο θα καταφέρουμε να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο και να καλλιεργήσουμε τη σωστή επενδυτική κουλτούρα.

Σε κάθε περίπτωση, δουλεύοντας προς το όραμα μας, να κάνουμε τις έξυπνες και προσωποποιημένες επενδύσεις εύκολα προσβάσιμες στη γενιά μας, ανεξάρτητα των χρημάτων που έχει ο καθένας.

Είστε δύο Έλληνες που προσφέρουν μια επενδυτική πλατφόρμα. Θα λέγατε πως έχουμε, στην Ελλάδα, επενδυτική κουλτούρα; Την ίδια στιγμή, είναι μια βιώσιμη επιλογή για τον Έλληνα οι μικροεπενδύσεις, σε αυτό το χρονικό σημείο;

Κωνσταντίνος Φαλιάγκας: Στην Ελλάδα, δυστυχώς, μας λείπει η επενδυτική κουλτούρα. Υπάρχει τεράστια διαφορά σε σχέση με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο μέσος Βρετανός όταν ξεκινήσει να εργάζεται, αποταμιεύει και θέλει να επενδύσει μέρος των χρημάτων αυτών. Είναι πολύ πιο εξοικειωμένος, επίσης, με τις ψηφιακές εφαρμογές επενδύσεων. Ο μέσος Έλληνας από την άλλη, έχει κυρίως στο μυαλό του την κρατική συνταξιοδότηση, γεγονός που τον αδρανοποιεί σε μεγάλο βαθμό και δεν του δημιουργεί κανένα κίνητρο για ατομική επενδυτική δραστηριότητα. Θεωρώ πως οι μικροεπενδύσεις, όχι μόνο είναι βιώσιμη δραστηριότητα, αλλά ίσως και ο μόνος τρόπος για να έχει κάποιο τον έλεγχο των χρημάτων του σε βάθος χρόνου.

Βρίσκεστε σήμερα στο Λονδίνο. Πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσει μια startup στην συγκεκριμένη πόλη και πόσο έχει επηρεάσει το Brexit;

Κ.Φ.: Η αλήθεια είναι ότι για εμάς το Λονδίνο δεν ήταν ξένη πόλη, τουλάχιστον στο επαγγελματικό κομμάτι, όπου συνολικά έχουμε δουλέψει περισσότερα χρόνια απ' ότι στην Ελλάδα, καθώς μένουμε περίπου 7 χρόνια εκεί. Οπότε είχαμε αρκετά καλή εικόνα της αγοράς στην οποία δραστηριοποιούμαστε, ποιος είναι ο ιδανικός μας χρήστης και τι επενδυτικές ανάγκες έχει. Παράλληλα, το αναπτυγμένο νομικό πλαίσιο που υπάρχει έκανε ακόμα πιο εύκολο το να ξεκινήσουμε.

Το τοπίο στο κομμάτι του Brexit είναι ακόμα θολό, καθώς ακόμα δεν είναι σαφές πως εταιρίες σαν και εμάς θα αποκτούν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά. Εμείς σκοπεύουμε σε κάθε περίπτωση να έχουμε σημαντική παρουσία στην Ελλάδα, οπότε το κομμάτι του Brexit δε μας προβληματίζει ιδιαίτερα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr