NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η ΕΚΤ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το «φάντασμα» του πληθωρισμού

Η ΕΚΤ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το «φάντασμα» του πληθωρισμού

Προσπάθεια μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων που αυξάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η συνολική ποσότητα χρήματος (M3) που διοχετεύθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές μειώθηκε τον Φεβρουάριο στο 12,3% έναντι 12,5% τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης M1, δηλαδή μόνο καταθέσεις, διαμορφώθηκε στο 16,4% τον Φεβρουάριο έναντι 16,5% τον Ιανουάριο. Ο ετησιοποιημένος δείκτης των προσαρμοσμένων δανείων προς τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 3% τον Φεβρουάριο. Επίσης ο ετησιοποιημένος δείκτης των δανείων προς επιχειρήσεις αυξήθηκε στο 7,1% τον Φεβρουάριο σε σχέση με το 6,9% τον Ιανουάριο 2021.

Η ΕΚΤ προσπαθεί με μικρές «χειρουργικές» κινήσεις να μειώσει τις πληθωριστικές κινήσεις από την αύξηση χρήματος και ταυτόχρονα να ενισχύσει τις γραμμές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η επιχειρηματική δραστηριότητα και παραγωγικότητα.

Το «φάντασμα» του πληθωρισμού σε περίοδο ύφεσης

O πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, λόγω της εκτίναξης των τιμών στη Γερμανία και την Ολλανδία και παρά τη συνεχιζόμενη καθοδική πίεση από τη φθηνότερη ενέργεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση αυξήθηκε στο 0,9%, από -0,3% τον Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι, που είχαν ερωτηθεί από το Reuters ανέμεναν ότι θα αυξανόταν στο 0,5%.

Οι τιμές ενέργειας ήταν 4,1% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν 1,9%.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε στο 1,4%, από μόλις 0,3% τον Δεκέμβριο. Αυτό είναι πιθανότατα καλό νέο για την ΕΚΤ, η οποία δεν έχει επιτύχει επί χρόνια τον στόχο της για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% κι αγοράζει κρατικά ομόλογα, ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ, για να δώσει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Η Γερμανία και η Ολλανδία σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών τον Ιανουάριο - κατά 1,6% και 1,7% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου τον Δεκέμβριο, και συγκεκριμένα κατά 0,8% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης κατά 1,1% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές παραγωγού αποτελούν πρόδρομους δείκτες για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, καθώς οι τιμές που χρεώνουν οι βιομηχανίες μετακυλίονται κατά κανόνα στους καταναλωτές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr