NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Michał Bogusławski, ZEN.com: Η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα αναπτύσσεται ραγδαία

Michał Bogusławski, ZEN.com: Η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα αναπτύσσεται ραγδαία

Ο Michał Bogusławski, Εμπορικός Διευθυντής της ZEN.com, της αδειοδοτημένης ευρωπαϊκής startup που προσφέρει τις χρηματοοικονομικές λύσεις της και στη χώρα μας, μιλάει στο epixeiro.gr για τις προοπτικές των digital banks και τον ανταγωνισμό, σημειώνοντας πως για την τράπεζα του μέλλοντος «το κλειδί για την επιτυχία θα είναι η οικοδόμηση προϊόντων που θα βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την ασφάλεια».

Τι ακριβώς προσφέρει η ZEN; Πώς προέκυψε η δημιουργία του της εταιρείας και ποιες οι προοπτικές του της στην ελληνική αγορά;

Το προϊόν που προσφέρει η ΖΕΝ δεν είναι συνηθισμένο. Το μονοπάτι που έχουμε διανύσει στο παρελθόν ως επιχειρηματίες ήταν εκείνο που μας έκανε να το δημιουργήσουμε. Όλοι στην ομάδα μας προέρχονται από τον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου - δημιουργήσαμε εταιρείες διαφόρων μεγεθών και τις αναπτύξαμε μέσω των ψηφιακών καναλιών.

Ως εκ τούτου, γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας σύγχρονος entrepreneur - δεν έχει σημασία αν έχεις μια startup, είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, λειτουργείς μια ΜμΕ ή έναν μεγαλύτερο οργανισμό. Στην αρχή αυτής της πορείας, όλοι αντιμετωπίζουν εμπόδια: διασκορπισμένη τεχνολογία, μεγάλη γραφειοκρατία, πολύπλοκες οικονομικές διαδικασίες και ασαφείς τιμολογιακές ρυθμίσεις. Όταν κάποιος διαχειρίζεται μια επιχείρηση, θα πρέπει να είναι ειδικός στα πάντα - τα λογιστικά, τα logistics, τον συντονισμό των προμηθευτών κτλ.

Και τότε, είχαμε μια ιδέα: τι θα συνέβαινε εάν είχαμε ένα εργαλείο που θα έπαιρνε ουσιαστικά το βάρος της οικονομικής διαχείρισης από τους ώμους μας; Έτσι, δημιουργήθηκε η ZEN - για να εισαγάγει την αρμονία και μια «αίσθηση ειρήνης» στα οικονομικά. Θέλουμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού. Και έχουμε μια λύση για τον καθένα - δεν έχει σημασία εάν είσαι ένας τοπικός πωλητής, ένα διεθνές κατάστημα ή ένας κοσμοπολίτης που τακτοποιεί τα πάντα εν κινήσει, μέσω ενός smartphone.

Προς το παρόν, η ZEN λειτουργεί σε 31 χώρες. Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να προσφέρουμε στους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές στην Ελλάδα μία πλατφόρμα για όλη τη χρηματοοικονομική τους διαχείριση. Είναι ωραίο να βρισκόμαστε εδώ και να είμαστε μέρος του ηλεκτρονικού εμπορίου της χώρας - πόσω μάλλον βλέποντας τις μεγάλες δυνατότητες της ελληνικής αγοράς. Με περισσότερα από 6.500 ηλεκτρονικά καταστήματα στην Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μια εύχρηστη λύση πληρωμών που να μπορεί να βοηθήσει αυτήν την αγορά να αναπτυχθεί ακόμη πιο γρήγορα - και αυτό προσφέρουμε.

Υπάρχουν πλέον αρκετές digital banks. Γιατί να επιλέξει κανείς την ZEN, σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις; Όσον αφορά στις «παραδοσιακές» τραπεζικές συναλλαγές, ποια τα οφέλη;

Αναμένουμε να συγκριθούμε με άλλες fintech - επειδή γνωρίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι για επιχειρήσεις και μεμονωμένους χρήστες και ότι παρέχουμε ορισμένα πραγματικά απτά οφέλη.

Τα κύρια χαρακτηριστικά που μας ξεχωρίζουν: παρέχουμε στους χρήστες την ευκαιρία να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, καθώς εστιάζουμε στην προσθήκη επιπλέον αξίας και τη διατήρηση της απόλυτης ασφάλειας. H ZEN συγκεντρώνει όλες μαζί τις απαραίτητες υπηρεσίες. Εν ολίγοις, είναι ένας φύλακας στην πλοήγηση μέσα στον virtual κόσμο του χρήματος.

Προσφέρουμε μια σειρά από οφέλη τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε μεμονωμένους πελάτες. Για τους δεύτερους, η υπηρεσία ZEN-Care παρέχει επέκταση εγγύησης 1 έτους για όλες τις αγορές ηλεκτρονικών προϊόντων και οικιακών συσκευών, χωρίς δεσμεύσεις. Προσφέρουμε, επίσης, cashback έως και 15% για αγορές σε επιλεγμένα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Όσον αφορά στους business πελάτες μας, το κύριο όφελος είναι το τέλος 0% για την επεξεργασία πληρωμών εντός του επιλεγμένου προγράμματος, το οποίο μειώνει πάρα πολύ το λειτουργικό κόστος. Επιπλέον, ενσωματώνουμε τον εταιρικό λογαριασμό με μια διαδικτυακή υπηρεσία πληρωμών και χειριζόμαστε εμείς τα αιτήματα αντιστροφής χρέωσης (chargeback), παρέχοντας αμέσως επιστροφές χρημάτων ώστε να βοηθήσουμε τους προμηθευτές να διατηρήσουν την ομαλή λειτουργία της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ποια θα είναι η τράπεζα του μέλλοντος και η εξέλιξη της; Ποιος θα είναι ο ρόλος των «παραδοσιακών» τραπεζικών ιδρυμάτων έναντι των ψηφιακών τραπεζών;

Εκείνοι οι οργανισμοί που θα βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων των χρηστών τους, θα τοποθετούν τις ανάγκες του πελάτη μπροστά και θα αναπτύσσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία βασισμένη σε αυτές τις ανάγκες, θα τεθούν επικεφαλής. Ωστόσο, το κλειδί για την επιτυχία θα είναι η οικοδόμηση προϊόντων που θα βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την ασφάλεια. Για εμάς, αυτές είναι οι βασικές αξίες που απαιτούνται για τη βέλτιστη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Γι' αυτό, με τη ZEN, οι πληρωμές είναι σαν την αναπνοή. Ξέρεις ότι συμβαίνει, αλλά κάπου στο παρασκήνιο, με τη βοήθεια ενός αξιόπιστου συνεργάτη που την διαχειρίζεται. Επομένως, δεν χρειάζεται να το σκεφτείς. Οι παραδοσιακές τράπεζες και οι εταιρείες επεξεργασίας πληρωμών πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτήν τη νοοτροπία. Η πανδημία επιτάχυνε τη διαδικασία μετάβασης στο digital και αυτό σημαίνει ότι θα εμφανιστούν μικρότερες fintech, καθώς θα είναι πιο ευέλικτα και ικανά να επικεντρωθούν στην παροχή γρήγορων λύσεων σε νέες προκλήσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να έχουμε σταθερούς, έμπειρους συνεργάτες - όπως ακριβώς κάνουμε με την Mastercard, που είναι ο στενός στρατηγικός μας εταίρος. Αυτή η προσέγγιση μας επιτρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί και να προσφέρουμε υπηρεσίες και οφέλη που προηγούνται του ανταγωνισμού, διατηρώντας παράλληλα τις υπηρεσίες μας εξαιρετικά προσιτές για τους τελικούς χρήστες μας.

Γιατί επιλέξατε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας και lockdown; Ποια ήταν η στρατηγική που οδήγησε σε αυτήν την απόφαση και ποια η ανταπόκριση, μέχρι στιγμής, από καταναλωτές και επιχειρήσεις;

Πρέπει να ομολογήσω, ήταν μια τεράστια πρόκληση! Όμως, η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα αναπτύσσεται ραγδαία: εκτιμούμε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια αγοραστές στο διαδίκτυο, στην Ελλάδα, που ξοδεύουν κατά μέσο όρο περίπου 1.300 ευρώ κάθε χρόνο.

Οι Έλληνες είναι όλο και πιο πρόθυμοι να επωφεληθούν από τις απεριόριστες δυνατότητες του Διαδικτύου και να αγοράσουν προϊόντα από καταστήματα εκτός της χώρας τους: το 35% των e-καταναλωτών αγοράζουν διασυνοριακά από ευρωπαϊκά καταστήματα και το 19% από καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι μια τεράστια πρόκληση για τις τοπικές επιχειρήσεις, που θεωρούν αυτές τις αυξήσεις και τάσεις ως ευκαιρίες ανάπτυξης.

Εάν υπάρχει ζήτηση, υπάρχει προσφορά. Η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό - φέτος, στην Ευρώπη, προβλέπεται να φτάσει τα 465.372 εκατομμύρια δολάρια - και το λειτουργικό κόστος για τους επιχειρηματίες αυξάνεται μαζί με αυτό. Στην ZEN έχουμε βελτιστοποιήσει τις υπηρεσίες μας έτσι ώστε το τελικό κόστος της οικονομικής διαχείρισης να είναι σχετικά χαμηλό. Αυτό καθιστά την προσφορά μας ανταγωνιστική.

Πιστεύουμε ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου αξίζει μια σύνθετη προσφορά μέσα σε ένα ελκυστικό μοντέλο συνδρομής, καλύπτοντας λειτουργίες που δεν είναι διαθέσιμες σε τοπικό επίπεδο σήμερα. Η αρχική ανταπόκριση από Έλληνες εμπόρους και αγοραστές είναι καταπληκτική και το σχέδιό μας, αυτή τη στιγμή, είναι να συνεχίσουμε την ανάπτυξη της λίστας καταστημάτων, ειδικά των τοπικών, όπου μπορεί κανείς να πληρώσει με την ZEN.

Ποια είναι τα σχέδια και οι αναπτυξιακοί στόχοι για το 2021;

Προς το παρόν, επικεντρωνόμαστε στην παροχή των καλύτερων δυνατών λύσεων, που καλύπτουν τις ανάγκες πελατών και εμπόρων. Καθώς η ZEN.com είναι ένα διεθνές σύστημα πληρωμών, επιτρέπει σχεδόν σε όλους να πληρώνουν και να πληρώνονται. Έχουμε ήδη επεκταθεί σε 31 αγορές και είμαστε έτοιμοι να χειριστούμε όσες εγχώριες και διεθνείς συναλλαγές χρειάζεται. Στόχος μας είναι να έχουμε ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους χρήστες σε 5 χρόνια και εργαζόμαστε όλο το 24ωρο για την επίτευξη αυτού του στόχου - οι πρώτες αντιδράσεις που έχουμε από τις αγορές δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για υπηρεσίες όπως οι δικές μας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr