NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Ο μετεωρίτης που σκότωσε τους δεινόσαυρους «γέννησε» τα τροπικά δάση

Ο μετεωρίτης που σκότωσε τους δεινόσαυρους «γέννησε» τα τροπικά δάση

Τα τροπικά δάση είναι πλούσια, γεμάτα ζωή και βιοποικιλότητα. Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτά τα όμορφα δάση μπορεί να προήλθαν από την καταστροφή που σκότωσε τους δεινόσαυρους.

«Η προέλευση των σύγχρονων τροπικών δασών μπορεί να εντοπιστεί στο αποτέλεσμα της πρόσκρουσης του μετεωρίτη στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου» γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Χρησιμοποιώντας γύρη και φύλλα από την Κολομβία, οι συγγραφείς εξέτασαν πώς η επίδραση του μετεωρίτη πλάτους 7,5 μιλίων (12 χλμ) που έπληξε τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια επηρέασε τα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι ο τύπος της βλάστησης που κυριάρχησε σε αυτά τα δάση άλλαξε σημαντικά μετά την πρόσκρουση.

«Η ομάδα μας εξέτασε πάνω από 50.000 αρχεία ορυκτής γύρης και περισσότερα από 6.000 απολιθώματα φύλλων από πριν και μετά τον αντίκτυπο» δήλωσε η συν-συγγραφέας Dr. Mónica Carvalho, από το Smithsonian Tropical Research Institution στον Παναμά, στο BBC.

Πριν από την πρόσκρουση του μετεωρίτη, τα κωνοφόρα φυτά εντοπίζονταν σε αυτό που είναι τώρα η χερσόνησος Γιουκατάν στο Μεξικό, σε αντίθεση με τα αγγειόσπερμα ή τα ανθοφόρα φυτά, που κυριαρχούν πλέον στην περιοχή. Επιπλέον, τα δέντρα ήταν ευρύτερα διασκορπισμένα πριν από την πρόσκρουση, επιτρέποντας στο φως του ήλιου να φτάνει στο έδαφος, κάτι που δεν συμβαίνει στα σημερινά πυκνά δάση.

Οι ερευνητές βρήκαν τρεις λόγους για να εξηγήσουν αυτές τις διαφορές. Ο πρώτος είναι ότι οι δεινόσαυροι ενδέχεται να απέτρεψαν την ανάπτυξη των δασών. Ο δεύτερος είναι ότι η τέφρα που προέκυψε από την πρόσκρουση θα μπορούσε να έχει εμπλουτίσει τα εδάφη επιτρέποντας την άνθηση των αγγειόσπερμων. Και η τρίτη εξήγηση είναι ότι η εξαφάνιση των κωνοφόρων δημιούργησε την ευκαιρία να κυριαρχήσουν τα ανθοφόρα φυτά.

Αυτές οι συνθήκες μπορεί να λειτούργησαν χωριστά ή όλες μαζί ταυτόχρονα για να δημιουργήσουν τα όμορφα δάση που υπάρχουν σήμερα. Ωστόσο, οι αλλαγές δεν ήταν άμεσες, καθώς χρειάστηκαν έξι εκατομμύρια χρόνια για να γίνουν τα τροπικά τροπικά δάση όπως είναι σήμερα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr