NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η ΕΕ υποστηρίζει την πρόταση των ΗΠΑ για έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο

Η ΕΕ υποστηρίζει την πρόταση των ΗΠΑ για έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την Τρίτη ένα κάλεσμα από την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, για έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο, αλλά δήλωσε ότι το ύψος του θα πρέπει να αποφασιστεί σε συνομιλίες στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η Yellen δήλωσε τη Δευτέρα ότι συνεργάζεται με χώρες του G20 για να συμφωνήσουν σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, με στόχο τον τερματισμό μιας «τριανταετούς κούρσας προς τα κάτω των φορολογικών συντελεστών εταιρειών».

Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει έναν ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών 21%, σε συνδυασμό με την εξάλειψη των απαλλαγών στο εισόδημα από χώρες που δεν επιβάλλουν ελάχιστο φόρο για να αποθαρρύνουν τη μετατόπιση θέσεων εργασίας και κερδών στο εξωτερικό.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να διασφαλίσουμε ότι όλες οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών, θα καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιο του φόρου τους, όπου αυτό οφείλεται» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dan Ferrie, σε ενημέρωση σχετικά με την πρόταση των ΗΠΑ.

Ο ΟΟΣΑ εργάζεται εδώ και πολύ καιρό σε ένα παγκόσμιο φορολογικό σύστημα δύο πυλώνων, που αρχικά προοριζόταν κυρίως για ψηφιακούς γίγαντες όπως οι Google, Amazon, Facebook και Apple, για να φορολογηθούν εκεί όπου παράγουν τα κέρδη, ακόμη και αν δεν διαθέτουν φυσική παρουσία.

Ο δεύτερος πυλώνας του συστήματος του ΟΟΣΑ είναι η καθιέρωση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή, ο οποίος θα μπορούσε να ισχύει για όλες τις εταιρείες, όχι μόνο για τις ψηφιακές, έτσι ώστε οι κυβερνήσεις να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους προσφέροντας χαμηλότερους φόρους για να προσελκύσουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

«Χαιρετίζουμε την ισχυρή υποστήριξη όλων των Υπουργών Οικονομικών της G20 για μια συμφωνία και στους δύο πυλώνες του ΟΟΣΑ έως τον Ιούλιο του 2021», δήλωσε ο Ferrie.

«Ελπίζουμε ότι οι ανακοινώσεις της Υπουργού Yellen σχετικά με τη θέση των ΗΠΑ, η απόσυρση της πρότασης για το καθεστώς ασφαλούς λιμένα και η απαίτηση για ελάχιστη φορολογία των εταιρειών, θα δώσουν ώθηση σε μια νέα συμφωνία για μια παγκόσμια λύση βάσει συναίνεσης αυτό το καλοκαίρι», είπε.

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ θα υποστηρίξει το ποσοστό 21% που ανέφεραν οι ΗΠΑ, ο Ferrie αρνήθηκε να σχολιάσει αριθμούς. «Εργαζόμαστε για μια λύση στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ», είπε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr