NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Ερευνητές αναπτύσσουν τεχνική παραγωγής μεταμοσχεύσιμων συκωτιών

Ερευνητές αναπτύσσουν τεχνική παραγωγής μεταμοσχεύσιμων συκωτιών
07_04_2021 | 11:57 07_04_2021 | 11:59
epixeiro icon Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα, Υγεία

Ερευνητές στο Human Genome and Stem Cell Research Center (HUG-CELL), στο Ινστιτούτο Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, ανέπτυξαν μια τεχνική για την εργαστηριακή ανακατασκευή και παραγωγή συκωτιών.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με συκώτια αρουραίων. Στο επόμενο στάδιο της, οι επιστήμονες θα προσαρμόσουν την τεχνική για την παραγωγή ανθρώπινων συκωτιών, προκειμένου στο μέλλον να αυξήσουν την προσφορά αυτών των οργάνων σε μεταμοσχεύσεις.

Η συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάζεται σε άρθρο στο Materials Science and Engineering. Ο σκοπός της είναι να αποφεύγονται οι μεγάλες αναμονές για τον εντοπισμό ενός συμβατού δότη και να μειώνεται ο κίνδυνος απόρριψης του μεταμοσχευμένου οργάνου, όπως δήλωσε ο Luiz Carlos de Caires-Júnior, βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Η μεθοδολογία βασίζεται στην αποκυτταροποίηση και την επανακυτταροποίηση, τεχνικές που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ένα όργανο από δότη που δεν βρίσκεται στη ζωή, στην περίπτωση αυτή το συκώτι, υποβάλλεται σε επεξεργασία με διάφορα διαλύματα για την απομάκρυνση όλων των κυττάρων από τον ιστό, αφήνοντας μόνο την εξωκυτταρική δομή και σχήμα. Στη συνέχεια, στη δομή τοποθετούνται κύτταρα που λαμβάνονται από τον ασθενή. Η τεχνική αποφεύγει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και τον κίνδυνο απόρριψης.

«Είναι συγκρίσιμο με τη μεταμόσχευση ενός "ανακατασκευασμένου" ήπατος. Δεν θα απορριφθεί επειδή χρησιμοποιεί τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς και δεν χρειάζεται να χορηγηθούν ανοσοκατασταλτικά» δήλωσε η Mayana Zatz, ερευνήτρια του HUG-CELL και συγγραφέας της μελέτης.

Η τεχνική μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανακατασκευή οργάνων που θεωρούνται σε οριακή κατάσταση και μη μεταμοσχεύσιμα, αυξάνοντας την προσφορά οργάνων για ασθενείς στη λίστα αναμονής, εξήγησε ο Caires-Júnior.

«Πολλά όργανα που είναι διαθέσιμα για μεταμόσχευση δεν μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιηθούν επειδή ο δότης πέθανε σε τροχαίο ατύχημα. Η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επισκευή τους, ανάλογα με την κατάστασή τους», είπε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr