NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά την επιβολή προσωρινού φόρου στους πλούσιους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά την επιβολή προσωρινού φόρου στους πλούσιους
08_04_2021 | 12:58 08_04_2021 | 13:00
epixeiro icon Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση, Διεθνή

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής υψηλότερων φόρων στο εισόδημα ή τον πλούτο των πλουσίων για να πληρώσουν το τεράστιο κόστος αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι ανισότητες έχουν διευρυνθεί από τότε που ο ιός έπληξε για πρώτη φορά την παγκόσμια οικονομία, τόνισε το ΔΝΤ, και υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί από τους πιο πλούσιους να πληρώσουν περισσότερα σε προσωρινή βάση, για να καλύψουν τα οικονομικά κόστη που σχετίζονται με την κρίση.

Στην εξαμηνιαία έκθεση δημοσιονομικής παρακολούθησης, το ΔΝΤ κάλεσε για εσωτερικές και διεθνείς φορολογικές αλλαγές που θα ενισχύσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια για την επέκταση των δημόσιων υπηρεσιών, θα κάνουν τα κράτη πρόνοιας περισσότερο γενναιόδωρα και θα επιτύχουν τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ.

«Για να βοηθήσουν στην κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης που σχετίζονται με την πανδημία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να εξετάσουν μια προσωρινή συνεισφορά Covid-19, που θα επιβάλλεται σε υψηλά εισοδήματα ή πλούτο», ανέφερε η σχετική έκθεση.

«Για τη συγκέντρωση των πόρων που απαιτούνται με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες, την ενίσχυση των διχτυών ασφαλείας και την αναζωογόνηση των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, απαιτούνται εσωτερικές και διεθνείς φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά καθώς η ανάκαμψη κερδίζει δυναμική».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο στις πλούσιες χώρες να στοχεύσουν εκείνα τα άτομα και τις εταιρείες που είχαν ευημερήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Paolo Mauro, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ, δήλωσε ότι υπήρξε «διάβρωση» των φόρων που κατέβαλαν εκείνοι που ήταν στην κορυφή της κλίμακας εισοδήματος, με την πανδημία να προσφέρει την ευκαιρία να επιστρέψουν ορισμένα χρήματα.

«Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εξετάσουν υψηλότερους φόρους επί των ακινήτων, των κεφαλαιακών κερδών και της κληρονομιάς», είπε. «Μια συγκεκριμένη επιλογή θα ήταν η εισφορά Covid-19 - μια επιπλέον επιβάρυνση για τον προσωπικό φόρο ή τον φόρο εισοδήματος εταιρειών.»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr