NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

ISO 37001: Πλεονεκτήματα του Συστήματος Διαχείρισης κατά της Δωροδοκίας

ISO 37001: Πλεονεκτήματα του Συστήματος Διαχείρισης κατά της Δωροδοκίας

​Η δωροδοκία μπορεί να οριστεί ως οποιαδήποτε προσφορά, αποδοχή ή ένα πολλά υποσχόμενο πλεονέκτημα με οποιαδήποτε αξία, προκειμένου να επηρεαστεί η απόφαση, και κατά συνέπεια η δράση ή η κρίση, των υπευθύνων αυτής. Κάθε άτομο ή οργανισμός που εμπλέκεται στη δωροδοκία σημαίνει ότι έχει αποδεχτεί ή προσφέρει κάτι με την πρόθεση να επηρεάσει τον παραλήπτη κατά τρόπο ευνοϊκό για το μέρος που παρέχει τη δωροδοκία.

Μέχρι τώρα, πολλές πράξεις, νόμοι, νομοθεσίες και πολιτικές έχουν θεσπιστεί και εφαρμοστεί για την πρόληψη της διαφθοράς και της δωροδοκίας σε όλο τον κόσμο. Μερικά από τα παραπάνω εφαρμόστηκαν με επιτυχία και πολλά άλλα όχι.

Η δωροδοκία έχει γίνει σημαντικό πεδίο ανησυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που οδηγεί στην έλλειψη εμπιστοσύνης και διαφάνειας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται ότι το παγκόσμιο κόστος της διαφθοράς και της δωροδοκίας υπολογίζεται, σε ετήσια βάση, περίπου σε 1 τρις δολάρια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) να δημιουργήσει το πρότυπο ISO 37001 για την εφαρμογή ενός Συστήματος Διαχείρισης κατά της δωροδοκίας που εξειδικεύεται στους κινδύνους δωροδοκίας.

Ο σκοπός της ανάπτυξης αυτού του προτύπου είναι να καθιερώσει, να εφαρμόσει, να διατηρήσει και να ενισχύσει ένα πρόγραμμα κατά της δωροδοκίας που αποτρέπει, εντοπίζει και αντιμετωπίζει τους κινδύνους δωροδοκίας σε έναν οργανισμό. Επιπλέον, το ISO 37001:2016 έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους οργανισμούς να συμμορφώνονται με τους νόμους κατά της δωροδοκίας. Αυτό το διεθνές πρότυπο ισχύει μόνο για τη δωροδοκία, καθώς ορίζει απαιτήσεις και οδηγίες για τη δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης της δωροδοκίας σύμφωνα με τους νόμους κατά αυτής. Επιπλέον, ένα σύστημα διαχείρισης της δωροδοκίας μπορεί να είναι αυτόνομο ή να ενσωματωθεί με άλλα συστήματα διαχείρισης, που εφαρμόζει ο οργανισμός.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η φύση ενός οργανισμού διαφέρει από κάθε άλλον, ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης καθιέρωσε το πρότυπο έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για διαφορετικούς οργανισμούς και να μπορεί να ενσωματωθεί σε διαφορετικά συστήματα διαχείρισης. Δεδομένου ότι το ISO 37001 αφορά στη δωροδοκία στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, από και προς τον οργανισμό, ισχύει για όλους τους τύπους και μεγέθη των οργανισμών.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας οργανισμός πρέπει να δημιουργήσει, να εφαρμόσει, να διατηρεί και να βελτιώνει ένα σύστημα διαχείρισης κατά της δωροδοκίας. Οι οργανισμοί που επιθυμούν να εφαρμόσουν ένα τέτοιο σύστημα θα έχουν την ευκαιρία για:

  • Προώθηση της εμπιστοσύνης - οι οργανισμοί που εφαρμόζουν ένα σύστημα διαχείρισης κατά της δωροδοκίας (ΣΔΔ) είναι πιο πιθανό να είναι αξιόπιστοι όταν πρόκειται να συνεργαστούν με πιθανούς συνεργάτες, επειδή ο κίνδυνος δωροδοκίας είναι χαμηλότερος. Οι οργανισμοί που εφαρμόζουν πολιτικές κατά της δωροδοκίας προωθούν την εμπιστοσύνη και είναι πιο πιθανό να υπογράψουν συμφωνίες με άλλους οργανισμούς, παρά με οργανισμούς που δεν έχουν εφαρμόσει πολιτικές κατά της δωροδοκίας.
  • Εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της δωροδοκίας. Οι οργανισμοί που εφαρμόζουν ένα ΣΔΔ σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ISO 37001 θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου δωροδοκίας με την πρόληψη ή τον εντοπισμό του κινδύνου πριν επηρεάσει αρνητικά τον οργανισμό. Επιπλέον, το πρότυπο ISO 37001, καθοδηγεί και παρέχει απαιτήσεις για τη λήψη αυτών των μέτρων με βάση τη φύση του κινδύνου δωροδοκίας που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο οργανισμός.
  • Αποφυγή ζημίας στη φήμη του οργανισμού. Εφαρμόζοντας ένα ΣΔΔ βάσει του ISO 37001, ένας οργανισμός θα αποφύγει την ζημία στη φήμη, η οποία είναι συνέπεια της εμπλοκής στη δωροδοκία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η φήμη των οργανισμών είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μακροημέρευση τους, ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης της δωροδοκίας θα είναι χρήσιμο για την αποφυγή ζημιών στη φήμη
  • Μείωση κόστους. Οι οργανισμοί που εφαρμόζουν ένα σύστημα διαχείρισης της δωροδοκίας θα εξοικονομήσουν χρήματα αρνούμενοι να δωροδοκήσουν και δεν χρειάζεται να εφαρμόσουν δαπανηρές διαδικασίες.

Η λήψη των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην εφαρμογή του ISO 37001 οδηγεί με ευκολία στην εφαρμογή των πολιτικών κατά της δωροδοκίας.

Κάθε οργανισμός που θέλει να πιστοποιηθεί σύμφωνα με το ISO 37001 πρέπει να ακολουθεί τις απαιτήσεις και τις οδηγίες του προτύπου. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους κατά της δωροδοκίας και τις απαιτήσεις του ΣΔΔ, να απαγορεύουν ρητά τη δωροδοκία, να δεσμεύονται για συνεχή βελτίωση του ΣΔΔ, να τεκμηριώνονται και να κοινοποιούνται εντός του οργανισμού.

Ο οργανισμός που εφαρμόζει τα απαραίτητα μέτρα του ISO 37001 σύμφωνα με τις οδηγίες, εντοπίζει και διαχειρίζεται έγκαιρα πιθανούς κινδύνους δωροδοκίας, και συνεπώς τους αποτρέπει.


Αν θέλετε να πιστοποιήσετε την επιχείρησή σας με βάση τις απαιτήσεις του Προτύπου ISO 37001, επικοινωνήστε με την BQC, Διαπιστευμένο Ελληνικό Φορέα Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης. Τα Πιστοποιητικά που παρέχει η BQC είναι διεθνώς αναγνωρισμένα από διεθνείς φορείς διαπίστευσης, ενώ συνεργάζεται με πιστοποιημένους επιθεωρητές και εμπειρογνώμονες από όλον τον κόσμο, διασφαλίζοντας την απαραίτητη γνώση και εμπειρία σε οποιοδήποτε αντικείμενο.

Περισσότερες πληροφορίες: info@bqc.gr – 2112213726

Για την BQC – Διαπιστευμένος Ελληνικός Φορέας Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης

Στεφανάκης Δημήτρης Επικεφ. Επιθεωρητής ISO 37001, BQC

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr