NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Κορονοϊός: Πτώση -17,7% στον τζίρο στην ένδυση και -9,3%​ στην κλωστοϋφαντουργία το 2020​

Κορονοϊός: Πτώση -17,7% στον τζίρο στην ένδυση και -9,3%​ στην κλωστοϋφαντουργία το 2020​

Το 2020 η πανδημία covid 19 έπληξε σημαντικά την ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας και ιδιαίτερα την ζήτηση και την παραγωγή σύμφωνα με τη μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ).

Οι απώλειες που κατέγραψε η ένδυση ήταν πολύ μεγαλύτερες από την κλωστοϋφαντουργία και συγκεκριμένα για το σύνολο του έτους 2020 ο κύκλος εργασιών στην ένδυση κατέγραψε πτώση -17,7% ενώ στην - κλωστοϋφαντουργία -9,3%.

Η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη εάν ένα μέρος των απωλειών δεν καλυπτόταν από την παραγωγή ειδών προστασίας για την πανδημία (μάσκες κοινές και υγειονομικές, ρούχα προστασίας κ.λπ.).

Η παραγωγή αντίστοιχα σημείωσε πτώση -24% στην ένδυση και -11% στην κλωστοϋφαντουργία.

Όσο αφορά την απασχόληση, τα μέτρα που έλαβαν οι περισσότερες χώρες για στήριξη των εργαζομένων απέδωσαν και η μείωση περιορίσθηκε σε -6,6% στην ένδυση και -2,2% στην κλωστοϋφαντουργία.

Οι λιανικές πωλήσεις το 2020 υποχώρησαν κατά -24,4%. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη στα εξειδικευμένα καταστήματα και τα πολυκαταστήματα, αφού η αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων περιόρισε εν μέρει την πτώση.

Παρόμοια ήταν η πορεία των εξαγωγών. Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν πτώση -14,1% και της κλωστοϋφαντουργίας -12,9%.

Όσο αφορά τις εισαγωγές ενδυμάτων, λόγω της περιορισμένης ζήτησης, σημειώθηκε πτώση -13,8%.

Αντίθετα οι εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν κατά 58%. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών υγειονομικού υλικού λόγω της πανδημίας από την Κίνα.

Ενδεικτικά μόνο για τις χειρουργικές μάσκες η Ευρώπη εισήγαγε από την Κίνα προϊόντα αξίας 20 δισ. ευρώ το 2020 έναντι 1 δισ. το 2019.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr