NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Τα έσοδα από εξωτερικό δανεισμό (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια) έσωσαν την ταμειακή βάση

Τα έσοδα από εξωτερικό δανεισμό (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια) έσωσαν την ταμειακή βάση

Αύξηση των καθαρών δανειακών ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση στο τρίμηνο Ιανουάριος - Μάρτιος 2021.

Τα επιδόματα προς τους εργαζομένους και οι επιστρεπτέες προκαταβολές σε συνδυασμό με την υστέρηση των δημοσιονομικών εσόδων διεύρυναν το έλλειμμα στον τακτικό προϋπολογισμό κατά το α' τρίμηνο 2021. Ωστόσο ο ομολογιακός δανεισμός (ομόλογα και πλειστηριασμοί εντόκων γραμματίων) βοήθησαν στο να καλυφθεί μεγάλο μέρος του ταμειακού ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκηση παρουσίασε έλλειμμα 6,840 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3,469 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 10,179 εκατ. ευρώ, από 10,635 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 16,057 εκατ. ευρώ, από 13,863 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020.

Σε μία νέα δημοπρασία Εντόκων μέχρι το Πάσχα ο ΟΔΔΗΧ. Κλειδί για την οικονομία ο Σεπτέμβριος

Πολύ πιθανό θεωρείται το σενάριο να προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ σε μία νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου μέχρι το τέλος Απριλίου προκειμένου να κλείσουν κάποιες άμεσες ανάγκες που σχετίζονται με συντάξεις.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι δεν συντρέχει άλλη έξοδος στις αγορές μέχρι τον Σεπτέμβριο και μετά θα εξεταστεί η δημοσιονομική κατάσταση ενόψει του χειμώνα 2021. Γενικότερα, ο εξωτερικός δανεισμός μέσω ομολόγων ευνόησε ιδιαίτερα την ελληνική οικονομία γιατί αντλήθηκαν φθηνά κεφάλαια σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία (πανδημία). Επιπλέον το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων (PEPP) φαίνεται ότι ενίσχυσε και την ρευστότητα στις τράπεζες και έτσι από την περίοδο Μαρτίου 2020 έως τον Μάρτιο 2021, η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές τράπεζες κάλυψαν την ρευστότητά τους.

Από τον Μάιο 2021, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να ανοίξουν οι επαγγελματικές δραστηριότητες (λιανικό εμπόριο, εστίαση, τουρισμός) που θα φέρουν αύξηση εσόδων μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Αν τον Σεπτέμβριο η πανδημία έχει αντιμετωπιστεί, η εξέλιξη για την ελληνική οικονομία θα είναι θετική και μπορούμε να ελπίζουμε σε αύξηση του ΑΕΠ μέχρι και 4% όπως λένε τα αισιόδοξα σενάρια των ξένων οίκων.

Αν τον Σεπτέμβριο, η πανδημία συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς κρουσμάτων, τότε υπάρχει το απαισιόδοξο σενάριο που βλέπει χαμένο έτος και το 2021 και μεταθέτει τις ελπίδες όχι στο 2022 αλλά στο 2023 - 2024 για έξοδο από την κρίση.

Αναθεωρούν οι ξένοι οίκοι μετά το χαμένο α' τρίμηνο

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο τέλος 2020, οι περισσότεροι ξένοι οίκοι έβλεπαν μεγάλη ανάπτυξη το 2021, τώρα σταδιακά αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους και θεωρούν ότι θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι εάν η επιχειρηματική δραστηριότητα επιστρέψει από τον Μάιο και περιοριστεί η πανδημία τον Σεπτέμβριο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr