NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

To κόστος προσαρμογής στην κανονικότητα θα είναι δυσβάστακτο για τις μικρές επιχειρήσεις

To κόστος προσαρμογής στην κανονικότητα θα είναι δυσβάστακτο για τις μικρές επιχειρήσεις

Να είναι κανείς σε αναστολή λειτουργίας ή να λειτουργεί με μεγάλη πτώση τζίρου, το δίλημμα των επιχειρηματιών.

Το δίλημμα να μπει κάποια επιχείρηση σε αναστολή λειτουργίας και να μεταφέρει το κόστος μισθοδοσίας και άλλα πάγια στο κράτος με τον κίνδυνο, όμως, να έχει επώδυνη επιστροφή στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ή να παραμένει ενεργή η επιχείρηση, αλλά καταγράφοντας μεγάλη υποχώρηση τζίρου (και αύξηση ζημιών), αλλά με την δυνατότητα ευκολότερης εισόδου στην επιχειρηματικότητα όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, απασχολεί όλο και περισσότερο τους επιχειρηματίες.

Πλέον το ζητούμενο δεν είναι να σταματήσει μία επιχείρηση, αλλά, εάν και όταν ανοίξει η οικονομία, να μπορέσει να προσαρμοστεί άμεσα στις συνθήκες. Αυτό που φοβούνται στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολές λειτουργίας από το 2020 έχουν απαξιωθεί και επιχειρηματικά και οι επιχειρηματίες έχουν επιβαρυνθεί ακόμη και ψυχολογικά τόσο πολύ που πολύ δύσκολα θα ανοίξουν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Το κόστος προσαρμογής στην κανονικότητα είναι αυτό που φοβίζει τους επιχειρηματίες. Υπολογίζεται ότι με την επιστροφή θα χρειαστούν να επενδύσουν σε κεφάλαιο για πάγιες ανάγκες (ηλεκτρισμό, ύδρευση, καθαριότητα, νέες καμπάνιες διαφήμισης, κόστη μεταφοράς κ.ά.) που ουσιαστικά ακόμη και εάν υπάρχουν κεφάλαια σε τραπεζικές καταθέσεις, θα οδηγηθούν προς τη διαμόρφωση μίας βιώσιμης πραγματικότητας.

Υπολογίζεται ότι εάν μία μικρή επιχείρηση θέλει να ξεκινήσει μετά από έναν και πλέον χρόνο παύσης εργασίας θα έχει αυξημένα 20% - 30% τα κόστη των παγίων της για τον πρώτο μήνα λειτουργίας της, ενώ η αύξηση των παγίων θα μειώνεται σταδιακά όσο προχωρά ο χρόνος. Ωστόσο στο θέμα αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το όφελος (κέρδος) από τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Δηλαδή εάν και η δεύτερη χρήση (2021) κλείσει με ζημιές τότε ίσως ο επιχειρηματίας να προβληματιστεί για το πώς θα συνεχίσει από το 2022 και εντεύθεν.

Πώς διαμορφώθηκαν οι συνθήκες στην επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας καταγράφηκε στον τομέα της Εκπαίδευσης (89,9%) και ακολούθως στον τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (84,4%). Τα αντίστοιχα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν στον τομέα Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες (0,2%) και στον τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία (1,1%).

Ποιοί κλάδοι δεν είχαν υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας

Στους κάτωθι τομείς οικονομικής δραστηριότητας δεν υπάρχουν επιχειρήσεις σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας

  • Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία
  • Ορυχεία και Λατομεία
  • Μεταποίηση
  • Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού
  • Παροχή Νερού, Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης
  • Κατασκευές
  • Μεταφορά και Αποθήκευση
  • Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες
  • Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας
  • Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.

Μείωση τζίρου στις περισσότερες κατηγορίες για το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτιου

Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο 2021 ανήλθε σε 17.231.465 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 9,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2020, που είχε ανέλθει σε 19.052.382 χιλ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 62,0% τον Φεβρουάριο 2021 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία. Τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 0,1% τον Φεβρουάριο 2021 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, ενώ τη μεγαλύτερη αντίστοιχη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 6,9% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Νερού, Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης.

Μείωση και τον Μάρτιο

Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο 2021 ανήλθε σε 582,886 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 47,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2020, που είχε ανέλθει σε 1,115 δισ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 95,2% τον Φεβρουάριο 2021 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις.

Τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 2,9% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας, ενώ την αντίστοιχη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 34,7% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών, τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις.

Συγκριτικά με τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, τον Νοέμβριο 2020 τέθηκαν επιπρόσθετα σε αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες και επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr