NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ο «Μονόκερως» μπορεί να είναι η μικρότερη και κοντινότερη μαύρη τρύπα

Ο «Μονόκερως» μπορεί να είναι η μικρότερη και κοντινότερη μαύρη τρύπα
22_04_2021 | 12:29 22_04_2021 | 12:32
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Καινοτομία & έρευνα

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια μαύρη τρύπα που μπορεί να σπάει μερικά ρεκόρ - φαίνεται να είναι η μικρότερη μαύρη τρύπα που έχει ανιχνευθεί ποτέ αλλά και η πλησιέστερη στη Γη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Υπό την ονομασία Unicorn, η μαύρη τρύπα βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε ένα κόκκινο γιγαντιαίο αστέρι που ονομάζεται V723 Mon στον αστερισμό του Monoceros. Αυτό είναι μόνο 1.500 έτη φωτός από τη Γη και το αντικείμενο φαίνεται να έχει μάζα μόλις τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ήλιου.

Και τα δύο είναι πιθανά ρεκόρ για μαύρες τρύπες. Το προηγούμενο ρεκόρ για τη μικρότερη μαύρη τρύπα ήταν 3,3 ηλιακές μάζες, ενώ η προηγούμενη κοντινότερη μαύρη τρύπα ήταν δύο φορές πιο μακριά από τον Unicorn.

Το τελευταίο ρεκόρ είναι λίγο αμφισβητούμενο, ωστόσο - πέρυσι προτάθηκε ότι το αστρικό σύστημα HR 6819 στεγάζει την πλησιέστερη γνωστή μαύρη τρύπα, μόλις 1.120 έτη φωτός μακριά, αλλά οι μελέτες δημιουργούν αμφιβολίες για το αν υπάρχει εκεί μια τέτοια.

Ούτως ή άλλως, ο Unicorn αποτελεί από μόνος του ένα παράδοξο. Είναι μικρότερος από τις περισσότερες από τις μικρότερες μαύρες τρύπες, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ πέντε και περίπου 30 ηλιακών μαζών. Μέχρι πρόσφατα, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι δεν υπάρχουν μικρότερες.

Οι ερευνητές λένε ότι και άλλες μαύρες τρύπες σε αυτό το χάσμα μάζας μπορεί να ανακαλυφθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς τα τηλεσκόπια γίνονται πιο ισχυρά και οι αστρονόμοι καλύτεροι στην ανάλυση δεδομένων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr