Ο κορονοϊός θα κοστίσει στις αεροπορικές 48 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021
22/04/2021 | 14:55
08/08/2025 | 08:42
Μια πιο αργή από την αναμενόμενη παγκόσμια διάθεση εμβολίων και η ευρύτερη αποτυχία να τεθεί υπό έλεγχο ο Covid θα κοστίσει στις αεροπορικές εταιρείες 10 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, σύμφωνα με τον οργανισμό που αντιπροσωπεύει παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες.
Η προειδοποίηση από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορέων (IATA) έρχεται καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O'Leary, είπε την Τετάρτη ότι θα υπάρξει «σεισμική» μείωση της χωρητικότητας σε ολόκληρο τον κλάδο λόγω της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων έως και 25% λιγότερων πτήσεων στην Ευρώπη. Ο O'Leary είπε ότι τα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ θα γίνουν πιο ακριβά λόγω του Brexit, ενώ τα ταξίδια αναψυχής δεν θα επανέλθουν στο φυσιολογικό μέχρι το 2023.
Ο Willie Walsh, ο πρώην προϊστάμενος της μητρικής εταιρείας IAG της British Airways και νέος γενικός διευθυντής της IATA, επέκρινε το κόστος των δοκιμών PCR Covid που απαιτούνται τώρα για τα αεροπορικά ταξίδια και την απόφαση να χρεώνεται ΦΠΑ.
Ο Walsh είπε: «Είμαι έκπληκτος που οι ομάδες προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών δεν έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το ζήτημα. Εάν κάνουμε αυτά τα τεστ επειδή υπάρχει κρίση υγείας, οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να χρεώνουν ΦΠΑ και οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να κερδίζουν από τη διαδικασία».
Η αεροπορική βιομηχανία αναμένεται τώρα να χάσει περίπου 48 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του 2021, σύμφωνα με νέες προβλέψεις της IATA, περισσότερο από ένα τέταρτο υψηλότερο από τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια που προέβλεψε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η IATA αναφέρθηκε στην πιο αργή διάθεση εμβολίων σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, καθώς και σε αναδυόμενες αγορές, για τις υψηλότερες απώλειες, σε συνδυασμό με την αύξηση των μεταλλάξεων και τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στους διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Οι αεροπορικές εταιρείες της Βόρειας Αμερικής τα έχουν καταφέρει καλύτερα από εκείνες στην Ευρώπη, χάρη στην εγχώρια ανάκαμψη. Προβλέπεται ότι θα χάσουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και όχι 11 δισεκατομμύρια δολάρια όπως εκτιμήθηκε τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς αναμένεται να χάσουν 22 δισεκατομμύρια δολάρια, από την εκτίμηση του Δεκεμβρίου για 12 δισεκατομμύρια δολάρια και μετά από απώλεια 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.
Σχολιάστε