NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το μοντέλο επιχειρηματικής ανάπτυξης της επόμενης 30ετίας

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το μοντέλο επιχειρηματικής ανάπτυξης της επόμενης 30ετίας

Η «πράσινη ανάπτυξη» ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης είναι μία μονοσήμαντη εξίσωση. Αν θέλουμε να ορίσουμε την πράσινη ανάπτυξη, μπορούμε να πούμε ότι είναι η ανάπτυξη που βασίζεται πάνω σε επιχειρηματικές πρακτικές που είναι φιλικές προς τον άνθρωπο.

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι βασικά «πράσινη» ανάπτυξη που πάνω της προστίθενται επιχειρηματικές κινήσεις ολιστικού χαρακτήρα οι οποίες έχουν ως στόχο την σταθερή και μακροβιότερη ανάπτυξη του επιχειρηματικού οργανισμού, αλλά με παροχές κοινωνικού χαρακτήρα. Ο Bill Gates αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι τα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης προσθέτουν υπεραξίες και στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία.

Ήδη όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες και οικονομολόγοι θεωρούν ότι μία επιχείρηση που βοηθά το κοινωνικό της περιβάλλον έχει μόνο να κερδίσει απ' αυτό. Ήδη όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οργανισμοί έχουν δημιουργήσει επιτροπές αξιολόγησης της βιώσιμης ανάπτυξης και πλέον υπάρχουν και αμοιβαία κεφάλαια τα οποία επενδύουν σε μετοχές εταιρειών που προκρίνουν την βιώσιμη ανάπτυξη.

Γιατί δίνει έμφαση η Ε.Ε στη βιώσιμη ανάπτυξη

Στο πλαίσιο αυτό κινείται το μέσο ανάκαμψης Next Generation EU, το οποίο θα χρηματοδοτήσει πρωτοβουλίες για την περίοδο 2021-2026 ύψους 750 δισ. ευρώ για δράσεις αναπτυξιακές, με σημαντικότερες αυτές που αφορούν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, την εξοικονόμηση πόρων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα και της οικονομίας γενικότερα, καθώς και τη θωράκιση του τομέα της υγείας.

Στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη περιλαμβάνονται: η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η παραγωγικότητα, η δικαιοσύνη και η μακροοικονομική σταθερότητα, ως οι κατευθυντήριες αρχές στις οποίες βασίζονται τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών-μελών, καθώς και οι εθνικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις τους. Έτσι, πάνω από το 1/3 των αντίστοιχων εθνικών προγραμμάτων ανάκαμψης αναμένεται να δαπανηθεί σε πολιτικές που συνδέονται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής της ΕΕ που επιδιώκει να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Αυτό θα συντελέσει επίσης ώστε η ΕΕ να εξασφαλίσει έσοδα για την αποπληρωμή του δανείου των 750 δισ. ευρώ του Next Generation EU.

Ήδη, με βάση τις υφιστάμενες πολιτικές και τα σημερινά σχέδια των κρατών-μελών, είναι πιθανή η υπερκάλυψη του μέχρι πρόσφατα στόχου για μείωση, έως το 2030, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε στο τέλος του 2020 ένα νέο στόχο για μείωση κατά 55% έως το 2030. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού προβλέπονται αντίστοιχα αναθεώρηση και επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών στην ΕΕ, προσαρμογή του Κανονισμού για τον επιμερισμό των προσπαθειών (Effort Sharing Regulation) και του πλαισίου για τις εκπομπές από τις χρήσεις γης, ενίσχυση των πολιτικών για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και ενίσχυση των προτύπων για τις εκπομπές CO2 από τα οδικά οχήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία είναι πλέον η κλιματική τράπεζα της Ευρώπης, θα στηρίξει τις επενδύσεις που θα χρειαστούν για την επίτευξη των στόχων και τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Αντίστοιχα, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα βοηθήσει περιοχές ιδιαίτερα εξαρτημένες από τον άνθρακα να στραφούν σε νέες μορφές οικονομικής δραστηριότητας, καθώς είναι σημαντικό στην πορεία προς μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050 να συμμετέχουν όλες οι περιοχές.

Επομένως, η Ευρώπη, άρα και η Ελλάδα, μπορούν να αναδυθούν ισχυρότερες από την πανδημία μέσα από μία πράσινη ανάκαμψη, επενδύοντας στην κυκλική οικονομία, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις βιώσιμες μεταφορές και την καθαρή τεχνολογία, δημιουργώντας πράσινες θέσεις εργασίας.

Αντίστοιχα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα οφείλει να συνεισφέρει σημαντικά μέσα από την προσαρμογή της επιχειρηματικής στρατηγικής και των μέχρι σήμερα καθιερωμένων πρακτικών. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΟΗΕ, μέσω του Finance Initiative του Προγράμματος Περιβάλλοντος UNEP FI, προτείνει αρχές αειφορίας για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της σύγχρονης τραπεζικής, ασφαλιστικής και επενδυτικής πρακτικής.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr