NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Μελέτη για το πώς επιδιορθώνεται το δέρμα φέρνει πιο κοντά την αναγέννηση οργάνων

Μελέτη για το πώς επιδιορθώνεται το δέρμα φέρνει πιο κοντά την αναγέννηση οργάνων
23_04_2021 | 10:48 23_04_2021 | 10:49
epixeiro icon Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα, Υγεία

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ έριξαν νέο «φως¬ στο πώς επιδιορθώνεται το δέρμα μας, φέρνοντας τη δυνατότητα αναγέννησης ένα βήμα πιο κοντά.

Η ομάδα, που χρηματοδοτήθηκε από το Medical Research Council και το Helmut Horten Foundation, έδειξε την ενεργοποίηση συγκεκριμένων μερών του DNA που οδηγούν σε καλύτερη διαίρεση των ανθρώπινων δερματικών κυττάρων. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Nucleic Acid Research.

Δύο παράγοντες - πρωτεΐνες ήταν σε θέση να ενισχύσουν μια φυσική διαδικασία διαίρεσης των κυττάρων του δέρματος, ένα επιθυμητό αποτέλεσμα στην αναγεννητική ιατρική.

Σε κανονικές συνθήκες, ένα σε κάθε τέταρτο κύτταρο που απομονώνεται από το εσωτερικό στρώμα του δέρματος διαιρείται, αλλά η ομάδα πέτυχε αύξηση κατά 20-25%.

Το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε χωρίς την προσθήκη αυξητικών παραγόντων. Αυτά τα μόρια χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για τη βελτίωση της αναγέννησης του δέρματος, των αρθρώσεων και άλλων κατεστραμμένων οργάνων.

Αντί για αυξητικούς παράγοντες, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το σουλφοραφάνη, μια ένωση που βρίσκεται στο μπρόκολο, τα λαχανάκια των Βρυξελλών και τα λάχανα.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπινα κύτταρα που απομονώθηκαν απευθείας από το δέρμα του δότη, μοντέλα ποντικιών με γενετικά τροποποιημένους παράγοντες μεταγραφής ήταν απαραίτητα για την απόδειξη του μηχανισμού.

«Γνωρίζουμε ότι το δέρμα μερικές φορές δεν μπορεί να επιδιορθωθεί αποτελεσματικά, αλλά ο ενδογενής μηχανισμός που ανακαλύψαμε χρησιμοποιεί τις διαδικασίες του ίδιου του σώματος για να προκαλέσει διαίρεση των κυττάρων στο δέρμα», δήλωσε η Δρ Svitlana Kurinna, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η συνδυασμένη δραστηριότητα και των δύο παραγόντων μεταγραφής είναι σημαντική για τη διατήρηση της πολλαπλασιαστικής ικανότητας αυτών των κυττάρων (κερατινοκύτταρα).

Το δέρμα μας μπορεί εύκολα να υποστεί βλάβη, κάτι που επηρεάζει την ποιότητα ζωής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απειλητικό για αυτήν.

Ωστόσο, ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη παρέχει κάποια εικόνα για τη διαδικασία και θέτει τα θεμέλια για ένα συναρπαστικό μέλλον διερεύνησης παρόμοιων μηχανισμών σε άλλα όργανα».

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την αναγέννηση του λειτουργικού δέρματος - και ίσως άλλων οργάνων με παρόμοιο ενδογενή μηχανισμό» σημείωσε η ίδια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr