NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Τα πάντα γύρω από το 5G, σε μια πρωτότυπη σειρά μίνι ντοκιμαντέρ στο YouTube

Τα πάντα γύρω από το 5G, σε μια πρωτότυπη σειρά μίνι ντοκιμαντέρ στο YouTube

Το 5G έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τους τελευταίους μήνες. Τι είναι, όμως, αυτή η «πέμπτη γενιά» δικτύων, τι μας προσφέρει και τι θα μας προσφέρει στο μέλλον; Και πώς μπορεί κανείς να μάθει και να ανακαλύψει περισσότερα για όλα αυτά;

Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (εν συντομία, 5G) μπήκαν στη ζωή μας για να προσφέρουν πολλά οφέλη. Είναι σημαντικό, όμως, να τονιστεί πως, σε αυτά τα οφέλη, δεν εντοπίζεται μόνο η μεγαλύτερη ταχύτητα πρόσβασης - κάτι που έχει από μόνο του μεγάλα πλεονεκτήματα - αλλά και ένα πλήθος άλλων χαρακτηριστικών. Αυτά θα ανοίξουν τον δρόμο για νέες εφαρμογές και υλοποιήσεις, αλλάζοντας τον τρόπο που εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, εκπαιδευόμαστε και ζούμε.

Κάπως έτσι, στην πλήρη τους ανάπτυξη, τα δίκτυα 5G αναμένεται πως θα μπορούν να εξυπηρετήσουν έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με μέγιστες ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 10Gbps. Ο χρόνος απόκρισης (latency) - κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για μια σειρά εφαρμογών που θα δούμε στο μέλλον - θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου, με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%.

Το 5G αναμένεται πως θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία, οι μεταφορές, οι «έξυπνες» πόλεις, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία. Γι’ αυτό και οι εφαρμογές που θα κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στα επόμενα χρόνια θα είναι συναρπαστικές. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα αυτοοδηγούμενα, τα οποία, μέσω των δικτύων 5G, θα μπορούν να «συνομιλούν» μεταξύ τους και να ρυθμίζουν ανάλογα την πορεία τους, άμεσα και αποτελεσματικά.

5G: όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε

Πώς θα μάθουμε, όμως, περισσότερα για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς και για το πώς θα αλλάξουν την ζωή μας; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει η πρωτότυπη σειρά μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE, «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο», που προβάλλεται στο κανάλι της στο YouTube.

Η σειρά θα ολοκληρωθεί σε 6 επεισόδια, τα οποία θα οδηγήσουν το θεατή σε ένα «ταξίδι εξερεύνησης» του 5G, ανακαλύπτοντας τι είναι αυτή η επαναστατική τεχνολογία, ποιες είναι οι εφαρμογές της και πώς θα βελτιώσει τη ζωή μας. Το 5G «ξεδιπλώνεται» μπροστά στα μάτια μας με απλό και κατανοητό τρόπο, μέσα από αφηγήσεις και συνεντεύξεις ειδικών, απλά παραδείγματα και τη βοήθεια animation και γραφικών.

Το πρώτο επεισόδιο υπό τον τίτλο «Τι είναι το 5G;» δίνει την μεγάλη εικόνα, απαντώντας στα βασικά ερωτήματα γύρω από τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές του. Στα επόμενα επεισόδια, θα μάθουμε για την αυξημένη ασφάλεια στα αυτόνομα οχήματα, τις «έξυπνες» πόλεις, την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών σε πραγματικό χρόνο, την ανοιχτή πρόσβαση στην εκπαίδευση κι όλα τα οφέλη των καινοτόμων εφαρμογών που στηρίζονται στα δίκτυα 5ης γενιάς.

COSMOTE 5G: Το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στην Ελλάδα

Το 5G είναι ήδη προσβάσιμο στην Ελλάδα. Το δίκτυο της COSMOTE είναι το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στη χώρα και προσφέρει 90% πληθυσμιακή κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ διατίθεται και σε άλλες 15 ελληνικές πόλεις (Πάτρα, Κέρκυρα, Μυτιλήνη Λέσβου, Βόλο, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Γιαννιτσά, Νάουσα, Σέρρες).

Οι μέγιστες ταχύτητες του COSMOTE 5G, σε συγκεκριμένες περιοχές, αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps, ενώ το δίκτυο θα συνεχίσει να επεκτείνεται σε ακόμη περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, με στόχο η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021.

Πρόσβαση στο δίκτυο έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή). Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν 5G συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο της. Άλλωστε, χάρη στη συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, διαθέτει τη μεγαλύτερη γκάμα πιστοποιημένων 5G συσκευών. Ενδεικτικά, υποστηρίζονται τα Apple iPhone 12, Samsung Galaxy S21, Huawei P40 Pro, Xiaomi Mi10, Realme 7, OnePlus 9 Pro, TCL 20 κ.α. Η λίστα είναι διαθέσιμη στο cosmote.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr