NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Ελληνική ερευνητική ομάδα ξεκινά δοκιμές ελπιδοφόρου φαρμάκου για την λευχαιμία

Ελληνική ερευνητική ομάδα ξεκινά δοκιμές  ελπιδοφόρου φαρμάκου για την λευχαιμία

Κεντρικό ρόλο στην παρασκευή ενός νέου φαρμάκου κατά της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας (AML) είχε ελληνική ερευνητική ομάδα στο Κέιμπριτζ.

Οι κλινικές δοκιμές του συγκεκριμένου φαρμάκου θα ξεκινήσουν το 2022, σε ένα από τα δυνητικά σημαντικότερα βήματα που έχουν γίνει ποτέ στην προσπάθεια να νικηθεί ο καρκίνος.

Αποτελεί ένα από τα πρώτα φάρμακα που έχουν προκύψει από έρευνες με την τεχνολογία τροποποίησης γονιδιώματος CRISPR, έχοντας την ιδιότητα να στοχεύει ένα συγκεκριμένο ένζυμο που παίζει κεντρικό ρόλο στην παραγωγή μιας πρωτεΐνης που χρειάζονται τα κύτταρα του καρκίνου του αίματος για να επιβιώνουν.

Για να παραχθούν πρωτεΐνες, τα μόρια που εκτελούν τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, χρειάζεται το DNA να μεταφραστεί σε RNA, μια διαδικασία που ελέγχεται από συγκεκριμένα ένζυμα.

Φιλοδοξία είναι το σκεύασμα να χρησιμοποιείται στο μέλλον από όλους τους ασθενείς της AML, περιλαμβανομένων των παιδιών, καθώς και να ανοίξει το δρόμο για ένα νέο τύπο φαρμάκων κατά διαφόρων μορφών καρκίνου.

Συνεπικεφαλής της έρευνας είναι ο Πειραιώτης γενετιστής Δρ Κωνσταντίνος Τζελέπης ενώ η STORM Therapeutics είναι επιχειρηματικός βραχίονας του φημισμένου βρετανικού πανεπιστημίου με ιδρυτή τον Κύπριο καθηγητή του Κέιμπριτζ Δρ. Τόνι Κουζαρίδη, στον οποίο απονεμήθηκε προ μηνών από την Κυπριακή Ακαδημία το πρώτο Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα πορίσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nature.

Με πληροφορίες από skai.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr