NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

ΕΔΥΤΕ: Στηρίζει τις δράσεις για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Νέφους Ανοικτής Επιστήμης

ΕΔΥΤΕ: Στηρίζει τις δράσεις για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Νέφους Ανοικτής Επιστήμης

Τις δράσεις για την υλοποίηση και προώθηση του Ευρωπαϊκού Νέφους Ανοικτής Επιστήμης - EOSC, με τη συμμετοχή της σε πέντε ευρωπαϊκά έργα που ξεκίνησαν το 2021 στο πλαίσιο του Προγράμματος Ορίζοντας 2020 το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα έργα για το Νέφος Ανοικτής Επιστήμης συμπληρώνουν τις ενέργειες που ήδη πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργώντας μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των τεχνολογικών, νομοθετικών και διοικητικών προκλήσεων, στο δρόμο προς τη μετάβαση στο EOSC. Βασικοί στόχοι του EOSC είναι «η ανοιχτή διάθεση και επανάχρηση ερευνητικών δεδομένων, καθώς και η ανοιχτή πρόσβαση σε πόρους, υπηρεσίες, δεδομένα, λογισμικό και υποδομές για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα με συνεργατικό τρόπο προς όφελος της κοινωνίας».

Η ΕΔΥΤΕ, «διαθέτοντας εμπειρία στο συντονισμό ευρωπαϊκών έργων του χώρου των ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων το έργο NI4OS-Europe – Εθνικές Πρωτοβουλίες για την Ανοικτή Επιστήμη στην Ευρώπη, αποτελεί αξιόπιστο εταίρο στην προσπάθεια αυτή». Συμβάλλει με τεχνογνωσία, ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες και συνδράμει στην υλοποίηση και προώθηση των στόχων του EOSC, καθώς και στην υποστήριξη των πολιτικών και της διακυβέρνησής του.

Ειδικότερα, τα πέντε ευρωπαϊκά έργα που ξεκίνησαν το 2021 είναι τα ακόλουθα:

  • Προηγμένες Υπολογιστικές Υποδομές Ευρωπαϊκού Νέφους για την Ανοικτή Επιστήμη - EGI-ACE: θα εντάξει στο EOSC εθνικές υπολογιστικές υποδομές, με ενοποιημένο έλεγχο ταυτότητας για την πρόσβαση στις παρεχόμενες υπολογιστικές υποδομές και υποδομές αποθήκευσης δεδομένων.
  • EOSC Future: θα διασυνδέσει και θα ενοποιήσει ψηφιακές υποδομές, και παράλληλα θα ενσωματώσει εθνικές πρωτοβουλίες Ανοικτής Επιστήμης και ερευνητικές κοινότητες στο EOSC, για την περαιτέρω ανάπτυξη της Διαδικτυακής πύλης EOSC.
  • Copernicus - EOSC AnaLytics Engine: C-Scale: θα ενισχύσει την ηλεκτρονική πύλη του EOSC με ενοποιημένα δεδομένα και υπηρεσίες υπολογιστικών υποδομών προκειμένου να διευκολυνθεί η εύρεση, η πρόσβαση, η επεξεργασία, η ανάλυση και ο διαμοιρασμός δεδομένων, εργαλείων, πόρων και υπηρεσιών του ευρωπαϊκού προγράμματος παρακολούθησης της Γης Copernicus.
  • Data Infrastructure Capacity for EOSC - DICE: θα δημιουργήσει μία ευρωπαϊκή υποδομή αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων για το EOSC.
  • OpenAIRE-NEXUS - Implementing Open science in EOSC: θα παρέχει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προηγμένες υπηρεσίες επιστημονικού χαρακτήρα, ως μέσο για την ανάδειξη του EOSC ως καταλύτη ανάπτυξης και μετάβασης στην Ανοικτή Επιστήμη.

Η ΕΔΥΤΕ, εκτός από την υποστήριξη και την εφαρμογή των πολιτικών για το Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης, τεχνολογικά θα προσφέρει υποδομές, πόρους και υπηρεσίες (HPC, Cloud Computing & Storage) και θα αναλάβει την ενοποιημένη διαχείριση αυτών, με έμφαση στην ασφάλεια, μέσα από την παρακολούθηση της διαθεσιμότητας και της αξιοπιστίας των υποδομών (Argo - Availability and Reliability Monitoring & Messaging), καθώς και της αυθεντικοποίησης και ταυτοποίησης χρηστών (AAI - Authentication Authorization Infrastructure).

Η ΕΔΥΤΕ «με την εμπειρία και τις αξιόπιστες ηλεκτρονικές υποδομές και υπηρεσίες που αναπτύσσει, έχει δημιουργήσει μία ισχυρή βάση συνεργασίας με άλλους ευρωπαίους εταίρους και προάγει τη συμμετοχή των κοινοτήτων της στις πανευρωπαϊκές δράσεις για την υλοποίηση Νέφους Ανοικτής Επιστήμης».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr