NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Η Sun Records, η ανακάλυψη ενός Βασιλιά και η γέννηση του rock & roll

Η Sun Records, η ανακάλυψη ενός Βασιλιά και η γέννηση του rock & roll
Φωτογραφία: Adam Jones

​Είναι 3 Ιανουαρίου του 1950 και ένας οραματιστής μουσικός παραγωγός, ο Sam Phillips, ιδρύει το Memphis Recording Service, από το οποίο αργότερα θα προκύψει η Sun Records. Είναι το στούντιο που θα «γεννήσει» το rock & roll και θα αναδείξει καλλιτέχνες όπως ο Elvis Presley, αλλάζοντας για πάντα τη μουσική βιομηχανία.

Ο Phillips μεγαλώνει κοντά στην περιοχή Muscle Shoals της βόρειας Alabama, όπου, ως μικρό παιδί, βοηθά την οικογένεια του με την καλλιέργεια χωραφιών. Εκεί, περιβάλλεται από κάθε είδους μουσικό άκουσμα. Η μητέρα του παίζει folk τραγούδια στην κιθάρα της, ενώ εκείνος ακούει ραδιοφωνικές εκπομπές από τον country ραδιοφωνικό σταθμό του Grand Ole Opry. Λευκοί και μαύροι αγρότες τραγουδούν α καπέλα δίπλα του, ενώ η γκόσπελ αντηχεί στα αυτιά του από τις κοντινές εκκλησίες.

Το 1939, στα 16 του, σταματά στο Memphis κατά τη διάρκεια ενός οδικού ταξιδιού με τον αδερφό του. Η πόλη τον μαγεύει και ερωτεύεται τη μουσική σκηνή της, που είναι εξαιρετικά ενεργή και ποικίλη. Εκεί, άλλωστε, μπορεί κανείς να ακούσει μελλοντικούς θρύλους όπως ο Louis Armstrong και ο B. B. King να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Η επίσκεψη στο Memphis έχει βαθιά επίδραση στον Phillips, καθώς, για ένα αγόρι που δεν έχει φτάσει ποτέ τόσο μακριά από την πόλη του, αποτελεί την σκιαγράφηση των ονείρων και του πεπρωμένου του.

Ο Phillips είναι μόλις 26 ετών όταν ξεκινά τη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα. Μετά από μια πορεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, επιλέγει το Memphis για το ξεκίνημα του, δημιουργώντας το Memphis Recording Studio με σκοπό να ηχογραφήσει μπλουζ μουσική από μαύρους καλλιτέχνες. Χωρίς δισκογραφική, χωρίς συμφωνίες και χωρίς καταστήματα στα οποία μπορεί να διαθέσει τους δίσκους, η αρχή είναι αργή και δύσκολη. Για να καλύψει τις ανάγκες, χρησιμοποιεί φορητό εξοπλισμό, καταγράφοντας ό, τι θέλει ο πελάτης ως αναμνηστικό.

Εντούτοις, έχει άλλα σχέδια. «Δεν άνοιξα το στούντιο για να ηχογραφώ κηδείες, γάμους και σχολικές εκδηλώσεις», θα πει. Ψάχνει για κάτι που γνωρίζει πως υπάρχει «στην ψυχή της ανθρωπότητας. Και ειδικά, εκείνη την εποχή, στο πνεύμα του μαύρου και στην ψυχή του». Είχε, άλλωστε, πάντοτε την πεποίθηση πως αποτελεί απώλεια για τον κόσμο ότι δεν έχει ακούσει αυτό που είχε φτάσει στα δικά του αυτιά, ως παιδί. «Είπα πως πρέπει να ανοίξω ένα μικρό στούντιο ηχογράφησης, όπου θα μπορώ τουλάχιστον να πειραματιστώ με λίγη από αυτήν την ανθρωπότητα που είχε παραβλεφθεί».

Κάπως έτσι, προκύπτει η Sun Records. Μετά από αρκετές ηχογραφήσεις, προκύπτει και το «Rocket 88», το οποίο θεωρείται το πρώτο rock & roll τραγούδι, από τον Ike Turner και τους Kings of Rhythm. Σύμφωνα με τον μύθο, ο ήχος του δημιουργείται από ένα ατύχημα: καθώς οι καλλιτέχνες οδηγούν προς το στούντιο, ένας από τους ενισχυτές παθαίνει ζημιά. Οι προσπάθειες να διασωθεί ο κώνος του με φύλλα εφημερίδων καταλήγουν σε έναν παραμορφωμένο ήχο. Στον Phillips αρέσει ο ήχος που βγαίνει και αποφασίζει να τον κρατήσει.

Από το 1950 έως το 1954, ο Phillips ηχογραφεί μαύρους καλλιτέχνες της rhythm and blues, όπως ο B.B. King, ο Howlin' Wolf, ο Rosco Gordon, ο James Cotton και άλλοι. Παρόλο που η Sun προσφέρει «βήμα» στους μαύρους καλλιτέχνες του Memphis, το οποίο εκείνη την εποχή είναι φυλετικά διαχωρισμένο, συνειδητοποιεί ότι, παρά την όποια επιτυχία, δεν θα καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να οδηγήσει τη μουσική σε ένα ευρύτερο κοινό. Και τότε, βρίσκεται στον δρόμο του ένας νεαρός που ακούει στο όνομα Elvis Presley.

Ο Phillips βάζει τον ταλαντούχο έφηβο να τραγουδήσει τα πάντα, αλλά δεν μπορεί να βρει τον σωστό ήχο - έως ότου ο Presley αρχίζει να τραγουδά το «That’s All Right» του Arthur Crudup. Ο Phillips καθοδηγεί τον Presley σε μια ηχογράφηση που θα γίνει το πρώτο του σινγκλ. Εκείνο το βράδυ, θα πει στην γυναίκα του, Becky, πως οι ζωές τους θα αλλάξουν για πάντα. Την επόμενη μέρα, θα δώσει την ηχογράφηση στον disc jockey Dewey Phillips. Και από εκεί, ακούγεται συνέχεια στο ραδιόφωνο, κάνοντας τον Presley αστέρα στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.

Το φωτεινό αστέρι του Presley θα προσελκύσει περισσότερο πρωτοποριακό ταλέντο στον «γαλαξία» της Sun. Μεταξύ αυτών, ο Johnny Cash, ο Jerry Lee Lewis και ο Carl Perkins. Οι τέσσερις τους, μαζί με τον Presley, θα μείνουν στην ιστορία ως το «Million Dollar Quartet». Στη συνέχεια, έρχονται οι Roy Orbison, Charlie Rich, Bill Justis, Harold Jenkins (γνωστός ως Conway Twitty) και άλλα εξίσου αξέχαστα μουσικά ταλέντα. Όλοι τους γράφουν ιστορία στα chart της Pop, της R&B και της Country και κάνουν διεθνείς καριέρες.

Το 1956, η Sun Records κυκλοφορεί την πρώτη επιτυχία του Presley σε εθνικό επίπεδο, το «Blue Suede Shoes», ένα δημοφιλές τραγούδι που προέρχεται από ένα άλλο αστέρι της Sun, τον Carl Perkins. Αυτή θα είναι η τελευταία ηχογράφηση του Presley με τη Sun, πριν πουλήσει το συμβόλαιό του στην RCA εν μέσω οικονομικών δυσκολιών. Ο Philips θα χάσει το μεγαλύτερο αστέρι του αλλά δεν θα το μετανιώσει. Θα είναι για πάντα περήφανος για τη δουλειά του με τον Presley, θεωρώντας τον Βασιλιά του rock & roll μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του.

Παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα με την προβολή του video. Επικοινωνήστε μαζί μας αν επιθυμείτε να το αναφέρετε.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr