NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ηνωμένα Έθνη: Στο φάσμα της πείνας βρίσκονται 155 εκατομμύρια άνθρωποι

Ηνωμένα Έθνη: Στο φάσμα της πείνας βρίσκονται 155 εκατομμύρια άνθρωποι
06_05_2021 | 11:01 06_05_2021 | 11:03
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Κοινωνία

​Τουλάχιστον 155 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν οξεία επισιτιστική ανεπάρκεια το 2020, συμπεριλαμβανομένων 133.000 που χρειάστηκαν επείγουσα βοήθεια - και οι προοπτικές για το 2021 είναι εξίσου άσχημες, σύμφωνα με έκθεση 16 οργανισμών.

Η έκθεση, η οποία επικεντρώνεται σε 55 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 97% της ανθρωπιστικής βοήθειας, σημείωσε ότι το μέγεθος και η σοβαρότητα των επισιτιστικών κρίσεων πέρυσι επιδεινώθηκαν ως αποτέλεσμα των παρατεταμένων συγκρούσεων, της οικονομικής επιρροής της πανδημίας και των καιρικών ακραίων συνθηκών που επιδείνωσαν προϋπάρχουσες ευπάθειες.

Τα 155 εκατομμύρια άτομα αντιμετώπισαν επίπεδα κρίσης, «έκτακτης ανάγκης» ή «καταστροφής / λιμού», αύξηση περίπου 20 εκατομμυρίων ανθρώπων από το 2019, ανέφερε.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα δύο τρίτα των ανθρώπων σε αυτά τα επίπεδα (κρίσης, «έκτακτης ανάγκης» ή «καταστροφής / λιμού») ήταν σε 10 χώρες - Κονγκό, Υεμένη, Αφγανιστάν, Συρία, Σουδάν, βόρεια Νιγηρία, Αιθιοπία, Νότιο Σουδάν, Ζιμπάμπουε και Αϊτή. Οι 133.000 ήταν στη Μπουρκίνα Φάσο, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη.

«Ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και χρειάζονται επείγουσα βοήθεια για τη διατροφή και τα μέσα διαβίωσης αυξάνεται» έγραψε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην εισαγωγή της παγκόσμιας έκθεσης 307 σελίδων.

«Δεν υπάρχει χώρος για πείνα στον 21ο αιώνα», είπε. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί την πείνα και τις συγκρούσεις για να λύσουμε και τα δύο».

Ο Arif Husain, επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου για την κυκλοφορία της πέμπτης ετήσιας έκθεσης ότι ο μεγαλύτερος μοχλός των επισιτιστικών κρίσεων είναι η σύγκρουση, η οποία επηρέασε 99 εκατομμύρια ανθρώπους σε 23 χώρες που αντιμετώπιζαν επισιτιστική κρίση πέρσι.

«Αν δεν αρχίσουμε να βρίσκουμε πολιτικές λύσεις σε συγκρούσεις«, ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια θα συνεχίσει να αυξάνεται, είπε.

Σύμφωνα με την έκθεση, 40,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε 17 χώρες αντιμετώπισαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια πέρυσι λόγω «οικονομικών σοκ», συμπεριλαμβανομένης της επιρροής από την πανδημία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr