NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η Κίνα αναστέλλει «επ' αόριστον» τον οικονομικό διάλογο με την Αυστραλία

Η Κίνα αναστέλλει «επ' αόριστον» τον οικονομικό διάλογο με την Αυστραλία
06_05_2021 | 11:59 06_05_2021 | 12:01
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Δημόσια Διοίκηση

Η Κίνα ανέστειλε «επ' αόριστον» τον οικονομικό διάλογο με την Αυστραλία, σε μια ακόμη εξέλιξη που «συμβάλει» στο αυξανόμενο διπλωματικό ρήγμα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι σχέσεις έχουν υποστεί πλήγμα από τότε που η Αυστραλία ζήτησε έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού και απαγόρευσε στην Huawei να αναπτύξει το δίκτυό 5G στην χώρα. Πέρυσι, η Κίνα επέβαλε κυρώσεις σε αυστραλιανά προϊόντα όπως το κρασί και το βόειο κρέας.

Σε δήλωση την Πέμπτη, κινεζική κυβερνητική επιτροπή κατηγόρησε την Αυστραλία για «λογική ψυχρού πολέμου».

«Πρόσφατα, ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ξεκίνησαν μια σειρά μέτρων για να διαταράξουν τις κανονικές συναλλαγές και τη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Αυστραλίας λόγω της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου και των ιδεολογικών διακρίσεων», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC).

Αντιδρώντας στην απόφαση, ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, Dan Tehan, δήλωσε ότι αυτό ήταν «απογοητευτικό», αλλά πρόσθεσε ότι η Καμπέρα είναι ανοιχτή σε συζητήσεις.

Η Καμπέρα είχε περιγράψει προηγουμένως τον Στρατηγικό Οικονομικό Διάλογο Κίνας-Αυστραλίας ως μία από τις «πρώτες διμερείς οικονομικές συναντήσεις με την Κίνα». Η Κίνα είχε ήδη σταματήσει ανεπίσημα την υπουργική επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο James Laurenceson, διευθυντής του Ινστιτούτου Σχέσεων Αυστραλίας-Κίνας, δήλωσε ότι η κίνηση του Πεκίνου φαίνεται να επεκτείνει αυτό το διπλωματικό «πάγωμα».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr