NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Η ΕΕ «είναι έτοιμη» να συζητήσει την κατάργηση της πατέντας στα εμβόλια

Η ΕΕ «είναι έτοιμη» να συζητήσει την κατάργηση της πατέντας στα εμβόλια
06_05_2021 | 15:04 06_05_2021 | 15:06
epixeiro icon Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση, Διεθνή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει την παραίτηση από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια Covid-19, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν την πρωτοβουλία.

Η προτεινόμενη απαλλαγή - σχεδιασμένη για να ενισχύσει την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων Covid-19 - αποδείχθηκε διχαστική για τους ευρωπαίους νομοθέτες, με ορισμένους να υποστηρίζουν την κίνηση, ενώ άλλοι αντιτάσσονται σθεναρά.

Οι υποστηρικτές της ιδέας λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού σε χώρες με χαμηλό εισόδημα. Μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, έχει εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την παραίτηση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ωστόσο, την Πέμπτη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, είπε ότι οι Αρχές είναι ανοικτές «να συζητήσουν οποιεσδήποτε προτάσεις που αντιμετωπίζουν την κρίση με αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο».

«Γι 'αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πώς η πρόταση των ΗΠΑ για παραίτηση από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια Covid-19 θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας της.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου την Τετάρτη ότι ήταν υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, επικαλούμενος τις «εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας Covid-19».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr