NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Ο ρόλος της τεχνολογίας στην ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου

Ο ρόλος της τεχνολογίας στην ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου

​Στο μέλλον, η σχέση τουρισμού και τεχνολογίας θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου.

Η τεχνολογία διευκολύνει τους ταξιδιώτες να βρίσκουν προτάσεις διακοπών πιο εύκολα και να κλείνουν τις διακοπές τους ακόμα και απευθείας, χωρίς μεσάζοντες. Λόγω της πανδημίας, αυτή η διαδικασία θα αναπτυχθεί περισσότερο, γιατί ο κόσμος συνήθισε τη χρήση του διαδικτύου. Επίσης, από την άλλη πλευρά, οι νέοι ψηφιακοί νομάδες μπορούν να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο διαβίωσης, λόγω του ήπιου κλίματος και του τρόπου ζωής των κατοίκων της, έχοντας τη δυνατότητα να δουλέψουν από την χώρα μας, ενώ παράλληλα χαίρονται τις ομορφιές της. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό, χρειάζονται ακόμα καλύτερες υποδομές στο internet και την ποιότητα ζωής των πολιτών, με καλύτερες παροχές. Οι πόλεις μας πρέπει να γίνουν φιλικές στους κατοίκους της και η γενική υποδομή της χώρας να αναπτυχθεί.

Από το 2012 μέχρι και πριν τη πανδημία μοιραζόμουν τη ζωή μου μεταξύ Αθήνας και Μπανγκόκ, όπου δούλευα και ζούσα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εκεί στην Ταϊλάνδη υπάρχουν καλές υποδομές, όπως κοινόχρηστοι χώροι εργασίας, που παρέχουν καταπληκτικές συνθήκες εργασίας στους ψηφιακούς νομάδες. Θυμάμαι τα παλιότερα χρόνια, πριν επιβεβαιώσουμε τη διαμονή μας σε ένα ξενοδοχείο, το πρώτο που ρωτούσαμε ήταν για την ύπαρξη σύνδεσης internet και τις συνθήκες παροχής σύνδεσης. Πρώτα θέλεις να εξασφαλίσεις ότι θα εργασθείς σωστά και μετά σε ποιο περιβάλλον θα γίνει αυτό.

Η τεχνολογία θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πρόσεχες μέλλον και στον κλάδο των συνεδρίων αλλά και των εταιρικών συναντήσεων ή meetings, όπως συνηθίζουμε να τα λέμε. Οι επαγγελματίες όλων των κλάδων αποκτούν εξοικείωση με τις πλατφόρμες διασύνδεσης σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες τους δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν γρήγορα και πολύ φθηνά με τους συνεργάτες τους σε όλο τον κόσμο, σε σχέση με τη δια ζώσης επικοινωνία που θα απαιτούσε την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού. Η τεχνολογία, δηλαδή, προσφέρει εξοικονόμηση χρόνου και κόστους, βασικά στοιχεία που κάθε επιχείρηση θέλει να επιτυγχάνει.

Φυσικά, μετά τις αρχικές επικοινωνίες μέσω αυτών των πλατφορμών, δεν αποκλείεται η συνέχιση της επαφής με δια ζώσης συναντήσεις για την επίτευξη του τελικού στόχου συνεργασίας. Αυτή θα είναι και η μαγεία του κοντινού μας μέλλοντος αλλά και η μεγάλη πρόκληση: ο συνδυασμός της δια ζώσης επικοινωνίας με την επικοινωνία εξ αποστάσεως που προσφέρει η τεχνολογία, με απώτερο, φυσικά, στόχο την πιο αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία των επαγγελματιών από όλο τον κόσμο. Όσον αφορά στις εμπορικές εκθέσεις, οι υβριδικές εκθέσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται στο μέλλον, παράλληλα με τις δια ζώσης εκθέσεις, ενώ οι υβριδικές θα γνωρίσουν άνθιση γιατί θα εξοικονομούν μεγάλα κόστη στην επικοινωνία των στελεχών των επιχειρήσεων.

Στο χώρο του τουρισμού όπου δραστηριοποιούμαι, οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου μας απόκτησαν πρόσφατα ένα εργαλείο προώθησης που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν διαδικτυακές συναντήσεις, να δημιουργούν νέες επαφές και να ενδυναμώνουν τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες τους, μέσα στην περίοδο της πανδημίας που ουσιαστικά απαγορεύονται τα ταξίδια. Συγκεκριμένα, η πολύ επιτυχημένη φυσική έκθεση Greek Panorama, που για σειρά ετών πρόβαλε την Ελλάδα στο εξωτερικό με διοργανώτρια εταιρία την North Events, έγινε υβριδική και κάθε μήνα πλέον διοργανώνει μέσα από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του στούντιο της εταιρίας Podimatas SA, όπου παρουσιάζονται διάφορες θεματικές μορφές τουρισμού, γίνονται ζωντανές διαδικτυακές διασυνδέσεις υπό την αιγίδα του ΕΟΤ με τα γραφεία του στο εξωτερικό, και με τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους από επιλεγμένες χώρες που είναι και οι κύριες πηγές εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα. Έτσι, μετονομάστηκε σε Greek Panorama Virtual έχοντας και δικό της κανάλι στο YouTube.

Η καινοτομία της Greek Parorama Virtual είναι ότι θα υφίσταται όλο το χρόνο, δίνοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας άμεσα και συνεχώς μεταξύ των εκθετών και των επισκεπτών της. Η έκθεση θα συνεχίσει τις υβριδικές της εκδηλώσεις κάθε μήνα μέχρι την έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, ενώ τα ηλεκτρονικά της περίπτερα βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών της όλο το χρόνο και όλο το 24ωρο. Μάλιστα, υπάρχει και δυνατότητα απευθείας ζωντανής παρακολούθησης των δρώμενων της έκθεσης στην πλατφόρμα greekpanorama.com, γεγονός που αποτελεί άλλη μια από τις βασικές της καινοτομίες.

Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι στο μέλλον θα δούμε πολλές καινοτομίες της τεχνολογίας που θα μιμούνται ουσιαστικά τον συμβατικό τρόπο ζωής μας και θα μας εισάγουν σε μία νέα περίοδο, αυτή της τεχνολογικής επανάστασης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr