NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Ν. Καραπάνος, Futurae: Βλέπουμε το μέλλον σε λύσεις χωρίς κωδικό πρόσβασης

Ν. Καραπάνος, Futurae: Βλέπουμε το μέλλον σε λύσεις χωρίς κωδικό πρόσβασης

Ο Νίκος Καραπάνος, co-founder της Futurae, ενός παρόχου υπηρεσιών ελέγχου ταυτότητας και επιβεβαίωσης συναλλαγών με έδρα την Ελβετία, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για το ευαίσθητο θέμα της αυθεντικοποίησης και των passwords, με αφορμή την πρόσφατη χρηματοδότηση που έλαβε η εταιρεία.

Τι ακριβώς προσφέρει η Futurae Technologies AG και πώς προέκυψε η δημιουργία της; Σε ποιες αγορές απευθύνεται και ποια η ανταπόκριση που υπάρχει, μέχρι αυτή τη στιγμή, από την αγορά;

Ο ισχυρός έλεγχος ταυτότητας πελατών και η ασφαλής επιβεβαίωση συναλλαγών είναι μια διαδικασία που ταλαιπωρεί τους χρήστες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πύλες υπηρεσιών, ενώ δημιουργούν τεράστιο κόστος για τις επιχειρήσεις που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες ή πανεπιστήμια. Η Futurae δίνει τη λύση με μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα ελέγχου ταυτότητας που περιλαμβάνει ένα νέο και πρωτοποριακό έλεγχο ταυτότητας για τη σύνδεση των χρηστών σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες από υπολογιστές και κινητές συσκευές και επιβεβαίωση συναλλαγών συμβατών με την ευρωπαϊκή οδηγία PSD2. Οι πελάτες μας επωφελούνται από τη λύση της Futurae μειώνοντας το απαιτούμενο κόστος υποστήριξης σε συνδυασμό με το χαμηλό συνολικό κόστος κτήσης. Επιπλέον, μέσω της απρόσκοπτης εμπειρίας χρήστη κατά τη διαδικασίας πιστοποίησης ταυτότητας της Futurae, τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδρύματα υγείας, πανεπιστήμια και ασφαλιστικές εταιρείες κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά την υιοθέτηση από τους χρήστες νέων προϊόντων (mobile banking, web banking, ηλεκτρονικές πύλες πελατών ή έξυπνη τραπεζική).

Η Futurae συνεργάζεται με πάνω από 100 πελάτες στον χρηματοπιστωτικό και άλλους κλάδους, σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα Καταναλωτών Santander, το Ελβετικό Χρηματιστήριο (SIX Group), την πιο γνωστή γαλλική fintech Qonto, την Scalable Capital και άλλες.

Σε τι διαφέρει η δική σας πρόταση από άλλες αντίστοιχες, που προσφέρουν υπηρεσίες ελέγχου ταυτότητας και επιβεβαίωσης συναλλαγών; Τι θα ξεχωρίζετε, όσον αφορά στην υλοποίηση και την χρηστική εμπειρία που παρέχει η Futurae;

Η αρθρωτή πλατφόρμα ελέγχου ταυτότητας, η οποία βασίζεται στις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και σχεδιασμό αρχιτεκτονικής, επιτρέπει ευελιξία για συνεχή ανασχεδιασμό και διορθώσεις, άμεση αντιμετώπιση των συνεχώς μεταβαλλόμενων απειλών στον κυβερνοχώρο, όπως και την κάλυψη κάθε νέας ανάγκης για καινοτομία, το οποίο είναι βασικός καταλύτης για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυτές τις μέρες. Η Futurae καλύπτει τις διάφορες αναγκαίες διαδικασίες με μια πληθώρα τρόπων για την καλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των πελατών (π.χ. πώς να εγγράψετε ένα νέο χρήστη ή πώς να επανενεργοποιήσετε έναν λογαριασμό χρήστη που αγόρασε ένα καινούργιο έξυπνο τηλέφωνο). Αυτές είναι συνήθως περιπτώσεις όπου οι πελάτες έχουν τα περισσότερα προβλήματα υποστήριξης. Δεδομένου ότι ιστορικά περίπου το 40 - 45% όλων των προβλημάτων υποστήριξης που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες οφείλονται σε προβλήματα ελέγχου ταυτότητας και σύνδεσης, αυτές οι περιπτώσεις δημιουργούν τεράστιο κόστος που μπορεί να μειωθεί δραματικά, ειδικά σε σύγκριση με πιο παραδοσιακές λύσεις πιστοποίησης ή λύσεις που έχουν αναπτυχθεί ενδοεταιρικά. Οι πελάτες μας αναφέρουν σημαντική μείωση των κλήσεων υποστήριξης από τους πελάτες τους μεταξύ 50% έως και 90% κατά μέσο όρο για καθημερινά θέματα ελέγχου ταυτότητας.

Υπάρχουν προβλήματα στις μεθόδους αυθεντικοποίησης που χρησιμοποιούνται ευρέως αυτή τη στιγμή; Τι θα πρέπει να προσέχει μια επιχείρηση, ώστε να αυξήσει την χρηστικότητα, την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη του χρήστη προς τις υπηρεσίες της;

Δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές εταιρείες που βασίζονται στο SMS (OTP) ως τρόπο ταυτοποίησης, ο οποίος είναι από τους πλέον μη ασφαλείς. Το SMS (OTP) δεν είναι μόνο πολύ ακριβό σαν λύση, αλλά προσφέρει επίσης μια πληθώρα διαφορετικών τρόπων επίθεσης σε επιτήδειους. Οι πρόσφατες διαρροές δεδομένων σε παγκόσμιες εταιρείες διαδικτύου δείχνουν πόσο γρήγορα μεγάλος όγκος ευαίσθητων δεδομένων χρηστών - όπως αριθμοί κινητών τηλεφώνων - μπορεί να πέσουν σε λάθος χέρια.

Τα υφιστάμενα «παραδοσιακά» συστήματα συχνά δεν είναι αρκετά ευέλικτα στη χρήση τους και είναι πολύπλοκα στην εφαρμογή τους. Σήμερα, δεν αρκεί να έχουμε απλούς κωδικούς πρόσβασης και ονόματα χρηστών, οι εταιρείες κατανοούν όλο και περισσότερο πόσο σημαντικό είναι να εφαρμόζεται πρόσθετη ασφάλεια με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Αλλά συχνά δεν υπάρχει μόνο μία μέθοδος που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις χρήσης· οι ομάδες χρηστών είναι πολύ διαφορετικές και τα σενάρια κινδύνου επίσης. Συνιστάται, λοιπόν, να προσφέρονται στους χρήστες επιλογές εισόδου σε μια υπηρεσία online ή offline. Επιπλέον, οι διαδικασίες εγγραφής και ενεργοποίησης νέων χρηστών είναι συχνά υπερβολικά δύσκολες και δυσνόητες και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν εξολοκλήρου ψηφιακά.

Για τη δημιουργία ψηφιακής εμπιστοσύνης, απαιτούνται διαισθητικές και ασφαλείς λύσεις που ο χρήστης δεν αντιλαμβάνεται ως εμπόδιο, αλλά προστατεύουν επαρκώς το απόρρητο του.

Κατά τη γνώμη σας, ποιο θα είναι το μέλλον του τομέα της αυθεντικοποίησης; Για παράδειγμα, πολλοί μιλούν για κατάργηση των password και αποκλειστική χρήση βιομετρικών μεθόδων. Τι «βλέπετε» εσείς; Ποια η γνώμη σας;

Ελπίζουμε ότι οι κωδικοί πρόσβασης θα εξαφανιστούν στο μέλλον, καθώς έχουν σημαντικές αδυναμίες στην ασφάλεια. Βλέπουμε το μέλλον σε λύσεις χωρίς κωδικό πρόσβασης, αλλά και σε μεθόδους οι οποίες θα αναπροσαρμόζονται αντιλαμβανόμενες το επίπεδο κινδύνου. Τέτοιες μέθοδοι, λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών παραγόντων που διαφυλάττουν την ιδιωτικότητα του χρήστη ενώ ταυτόχρονα αναλύουν πληθώρα σημάτων για να προσδιοριστεί εάν ο χρήστης προσπαθεί να εισέλθει στην ηλεκτρονική του υπηρεσία ενώ βρίσκεται σε ένα γνωστό και ασφαλές περιβάλλον (χαμηλού κινδύνου). Τέτοιες μέθοδοι επιτρέπουν αυξημένη χρηστικότητα και απρόσκοπτη εμπειρία, μειώνοντας την δυσκολία για τους χρήστες, αλλά, το πιο σημαντικό, επιτρέπουν στις εταιρείες να αντιδρούν στη συνεχή αλλαγή / ανανέωση των κυβερνοεπιθέσεων σε πραγματικό χρόνο.

Οι βιομετρικές λύσεις έχουν νόημα όταν χρησιμοποιείται η ενσωματωμένη λειτουργικότητα βιομετρικού ελέγχου ταυτότητας των συσκευών. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή στις λύσεις που αποθηκεύουν βιομετρικά δεδομένα οπουδήποτε κεντρικά (π.χ. σε απομακρυσμένους διακομιστές), καθώς αυτά τα δεδομένα αποτελούν έναν πολύ ενδιαφέρον στόχο για τους επιτιθέμενους.

Η έδρα της Futurae βρίσκεται στην Ελβετία. Δώστε μας μια εικόνα από το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, σε σύγκριση, ίσως, και με το ελληνικό. Υπάρχουν «μαθήματα», καλές πρακτικές αν θέλετε, που μπορούμε να πάρουμε;

Η Ελβετία είναι πολύ μικρή αλλά διαχειρίσιμη σαν αγορά, ωστόσο με γλωσσική πολυμορφία τεσσάρων εθνικών γλωσσών. Παρ 'όλα αυτά, δεν είναι εύκολο να ξεκινήσει κάποιος μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας από την Ελβετία, η οποία δεν έχει μια κουλτούρα που να «αγκαλιάζει» πρωτοποριακές και καινοτόμες ιδέες και εταιρείες. Ήμασταν τυχεροί που κερδίσαμε την εμπιστοσύνη κάποιων μεγάλων οργανισμών πολύ νωρίς στο ταξίδι μας. Γενικά στην Ευρώπη, πολλά μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να τείνουν να κοιτάζουν πρώτα τους παραδοσιακούς μεγάλους προμηθευτές τεχνολογίας για να επιλύουν θέματα ασφάλειας, παρόλο που υπάρχει τόσο μεγάλη καινοτομία που συμβαίνει ακριβώς δίπλα τους ή στο πολύ κοντινό τους περιβάλλον.

Λάβατε πρόσφατα και μια νέα χρηματοδότηση. Μιλήστε μας για αυτή. Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα νέα κεφάλαια; Και, γενικότερα, ποιοι οι επόμενοι στόχοι σας; Θα σας ενδιέφερε μια επέκταση στην ελληνική αγορά;

Η επένδυση μας επιτρέπει να επεκταθούμε περαιτέρω προκειμένου να αναπτυχθούμε σε δύο βασικούς τομείς: επιτάχυνση της διεθνούς επέκτασης και επέκταση της πλήρως διαχειριζόμενης πλατφόρμας ελέγχου ταυτότητας στην οποία καινοτομούμε συνεχώς. Εστιάζουμε στην ευρωπαϊκή αγορά όπου οι περισσότεροι από τους πελάτες μας βρίσκονται ήδη.

Συμμετέχετε και στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος Endeavor Scale-up. Μιλήστε μας για αυτό και για τα οφέλη που προκύπτουν για την Futurae.

Το πρόγραμμα μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα το ελληνικό και όχι μόνο οικοσύστημα όπως και να έρθουμε σε επαφή με ενδιαφερόμενους φορείς και οργανισμούς. Το τεράστιο διεθνές δίκτυο επιχειρηματιών της Endeavor είναι πολύ εντυπωσιακό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr