NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η Κομισιόν εκκινεί νομικές διαδικασίες στο Βέλγιο κατά της AstraZeneca

Η Κομισιόν εκκινεί νομικές διαδικασίες στο Βέλγιο κατά της AstraZeneca
11_05_2021 | 11:50 11_05_2021 | 11:52
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Υγεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε τη Δευτέρα ότι εξακολουθεί να εμπιστεύεται το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και ότι η διαμάχη της με την εταιρεία αφορά μόνο στα συμβόλαια.

Η Κομισιόν έχει κινήσει νομικές διαδικασίες στο Βέλγιο κατά της εταιρείας για αυτό που πιστεύει πως αποτελεί παραβίαση της σύμβασης, μετά την αποτυχία της AstraZeneca να χορηγήσει τις ζητούμενες δόσεις του εμβολίου της κατά του κορονοϊού.

Εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca έχουν χορηγηθεί με ασφάλεια στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για έναν σπάνιο τύπο θρόμβου αίματος που παρατηρείται σε έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό ανθρώπων.

Η διαμάχη μεταξύ της ΕΕ και της εταιρείας έχει επηρεάσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη του κοινού στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε τη Δευτέρα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει μέρος της στρατηγικής της να εμβολιαστεί το 70% όλων των ενηλίκων της ΕΕ αυτό το καλοκαίρι.

«Πρώτα απ' όλα, το εμβόλιο AstraZeneca είναι ένα πολύ σημαντικό εμβόλιο για το χαρτοφυλάκιο εμβολίων μας», δήλωσε ο Stefan de Keersmaecker, εκπρόσωπος θεμάτων πολιτικής υγείας της Επιτροπής. «Χιλιάδες Ευρωπαίοι λαμβάνουν το εμβόλιο αυτή τη στιγμή και αποτελεί μεγάλο μέρος του "μείγματος" εμβολίων αυτή τη στιγμή».

Ο De Keersmaecker δήλωσε ότι η ΕΕ δεν ανανέωσε την παραγγελία της για εμβόλια με την AstraZeneca μετά τον Ιούνιο και ότι δεν θα αγοράσει περισσότερες δόσεις στο μέλλον.

Ο De Keersmaecker επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή δεν άσκησε την επιλογή να αγοράσει επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις βάσει της τρέχουσας συμφωνίας που υπέγραψε με την εταιρεία.

«Αλλά δεν μπορώ να σας πω για το μέλλον σε αυτό το στάδιο», είπε. «Αυτό που παραμένει σημαντικό είναι ότι λαμβάνουμε την παράδοση των δόσεων που έχουμε παραγγείλει»

Η σύμβαση της AstraZeneca με την ΕΕ, η οποία υπεγράφη από την Επιτροπή εξ ονόματος των χωρών μελών τον περασμένο Αύγουστο, προέβλεπε μια αρχική παράδοση 300 εκατομμυρίων δόσεων για διανομή μεταξύ των κρατών μελών, με δυνατότητα για άλλα 100 εκατομμύρια.

Η εταιρεία ήλπιζε να παραδώσει 80 εκατομμύρια δόσεις από αυτό το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά στάλθηκαν μόνο 30 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εταιρεία πρόκειται τώρα να παρέχει 70 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο, αντί για τα 180 εκατομμύρια που είχε υποσχεθεί.

«Αυτό που κάνουμε τώρα στη δική μας υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου των Βρυξελλών, είναι να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να λάβουμε την παράδοση των δόσεων που δικαιούμαστε», δήλωσε ο de Kersmaecker.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr