NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Τι φέρνει η «ψηφιακή κάρτα εργασίας» για εργαζομένους και επιχειρήσεις

Τι φέρνει η «ψηφιακή κάρτα εργασίας» για εργαζομένους και επιχειρήσεις

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε, τα τελευταία 24ωρα, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 27 Μαΐου και που έχει ήδη βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όσον αφορά στις αλλαγές που φέρνουν οι διατάξεις της. Μια από αυτές τις διατάξεις είναι και η επονομαζόμενη «ψηφιακή κάρτα εργασίας».

Το συγκεκριμένο σύστημα προβλέπει πως οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν και να λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους, άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό, σε πραγματικό χρόνο, με το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Ο ακριβής τρόπος λειτουργίας του συστήματος δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, κάτι που αναμένεται να γίνει με υπουργικές αποφάσεις.

Εντούτοις, αυτό που γίνεται γνωστό μέσω του νομοσχεδίου, είναι πως η μέτρηση του χρόνου εργασίας θα πραγματοποιείται με τη χρήση μιας ψηφιακής κάρτας και θα θυμίζει συστήματα που χρησιμοποιούνται ήδη από μεγάλους ομίλους στην Ελλάδα - όπως κάποιες τράπεζες και τηλεπικοινωνιακές εταιρείες - για την είσοδο και έξοδο εργαζομένων, αλλά και για τη μέτρηση του χρόνου των υπερωριών.

Για την ακρίβεια, με την χρήση της συγκεκριμένης κάρτας, θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ (το οποίο θα αποτελεί «αναβάθμιση, απλούστευση και μετεξέλιξη» του γνωστού Π.Σ.) κάθε μεταβολή που αφορά στον χρόνο εργασίας των εργαζομένων, όπως ιδίως, η ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας, το διάλειμμα, η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας και κάθε είδους άδεια που θα λαμβάνει ο εργαζόμενος.

Όπως αναφέρεται στο ν/σ, τα στοιχεία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία που αναγράφονται στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) που υποβάλλεται από την επιχείρηση. Θα είναι δυνατή η αυτοματοποιημένη προσυμπλήρωση της Α.Π.Δ. από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ βάσει των στοιχείων που εισάγονται με τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Την ίδια στιγμή, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας «θα αξιοποιείται από την Επιθεώρηση Εργασίας για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου των επιχειρήσεων. Εάν, κατά τον επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση, διαπιστωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζόμενου δεν είναι ενεργοποιημένη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα. Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, διαπιστωθεί η παράβαση της παρούσας επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Σε διευκρινήσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε, μετά από ερώτηση του epixeiro.gr κατά την πρόσφατα συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου, πως «το σύστημα θα αναπτυχθεί στηριζόμενο στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, βεβαίως και με τη διαδικασία εντοπισμού να είναι παρούσα σε αυτή τη προσπάθεια. Θα συνεργαστούμε για όλο αυτό το project με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και θα ξεκινήσουμε από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Και για λόγους κρίσιμης μάζας και για λόγους υπάρξεως ήδη κάποιων συστημάτων.

Αλλά δεν μας ενδιαφέρει να υπάρχουν συστήματα μόνο σε μικροκλίμακα, μας ενδιαφέρει τα συστήματα αυτά να είναι συνδεδεμένα και με το Υπουργείο και με την επιθεώρηση εργασίας, προκειμένου να μπορούν να γίνουν έλεγχοι με ηλεκτρονικό τρόπο. Όλες οι λεπτομέρειες που δεν περιγράφονται στο νόμο θα προσδιοριστούν με υπουργικές αποφάσεις. Είναι ζήτημα για εμάς απόλυτης προτεραιότητας. Μας ενδιαφέρει και πριν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα αυτό, το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, στο πλαίσιο του ΕΡΓΑΝΗ Ι, να προχωρήσουν ήδη κάποιες άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες και αυτές είναι σίγουρα υπέρ του εργαζομένου».

Σημειώνεται πως το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα προσφέρει «μείωση του διοικητικού φόρτου, απλοποίηση διαδικασιών, κατάργηση πολλαπλών δηλώσεων από τους εργοδότες (π.χ. σε ΕΡΓΑΝΗ και ΕΦΚΑ), διευκόλυνση ελέγχων για εφαρμογή της νομοθεσίας – δυνατότητα διασταύρωσης των δηλώσεων για μισθούς και ασφάλιση, διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων ΕΡΓΑΝΗ, e-ΕΦΚΑ, Επιθεώρησης Εργασίας, ΟΑΕΔ».

Προβλέπεται και η δημιουργία του myErgani mobile app, το οποίο θα προσφέρει πρόσβαση από κινητό τηλέφωνο στα δεδομένα του πληροφοριακού συστήματος, με προσωποποιημένη πληροφόρηση, push notifications, δυνατότητα υποβολής στοιχείων, διαδραστικά εργαλεία επικοινωνίας των εργαζομένων με το Υπουργείο, σύζευξη με πλατφόρμες προσφοράς και ζήτησης εργασίας, παρουσίαση χαρακτηριστικών και τάσεων αγοράς εργασίας, πρόσβαση σε δεδομένα ασφάλισης, αλλά και «ολοκλήρωση με Κάρτα Εργασίας» - κάτι που δεν διευκρινίζεται αν θα αφορά στην χρήση της κάρτας μέσω smartphone (και όχι με κάποια φυσική κάρτα).

Η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» – Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας – Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τo Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής» θα διαρκέσει μέχρι την 27/05/2021, ημέρα Πέμπτη και ώρα 00:00.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr