NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Μπλε κάρτα ΕΕ: Συμφωνία για τους μετανάστες εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης

Μπλε κάρτα ΕΕ: Συμφωνία για τους μετανάστες εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης
18_05_2021 | 13:14 18_05_2021 | 14:14
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Δημόσια Διοίκηση

Η Κομισιόν χαιρέτισε τη συμφωνία που επετεύχθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με νέους κανόνες για την είσοδο και τη διαμονή εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης από χώρες εκτός της ΕΕ, βάσει της αναθεωρημένης οδηγίας για την μπλε κάρτα.

Το νέο σύστημα, όπως αναφέρεται, «θα εισαγάγει αποτελεσματικούς κανόνες για την προσέλκυση εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης στην ΕΕ», συμπεριλαμβανομένων πιο ευέλικτων προϋποθέσεων εισδοχής, ενισχυμένων δικαιωμάτων και τη δυνατότητα μετακίνησης και εργασίας πιο εύκολα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Η συμφωνία για την αναθεωρημένη μπλε κάρτα αποτελεί βασικό στόχο του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο».

Η ΕΕ ανταγωνίζεται όλο και περισσότερο με άλλους προορισμούς στον παγκόσμιο αγώνα για την προσέλκυση ταλέντων. Ενώ τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την απόφαση σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που αποδέχονται για εργασιακούς σκοπούς, ένα βελτιωμένο πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ θα θέσει τα κράτη μέλη και τις επιχειρήσεις «στην καλύτερη δυνατή θέση για να προσελκύσουν το ταλέντο που χρειάζονται».

Το νέο σχήμα θα εισαγάγει τις ακόλουθες αλλαγές:

  • Για να πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις για μια μπλε κάρτα της ΕΕ, το κατώτατο όριο μισθού θα μειωθεί σε 1 έως 1,6 φορές σε σύγκριση με τον μέσο ακαθάριστο ετήσιο μισθό, καθιστώντας το πιο προσιτό σε περισσότερα άτομα. Η ελάχιστη διάρκεια για μια σύμβαση εργασίας θα μειωθεί επίσης σε 6 μήνες.
  • Νέοι κανόνες θα διευκολύνουν την αναγνώριση των επαγγελματικών δεξιοτήτων για επαγγέλματα στον τομέα των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών. Οι υποψήφιοι με επαγγελματική εμπειρία ισοδύναμη με τα προσόντα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ορισμένους συγκεκριμένους τομείς θα μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση.
  • Τα μέλη της οικογένειας τους θα μπορούν να συνοδεύουν και να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας της ΕΕ.
  • Οι κάτοχοι μπλε κάρτας της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους θα μπορούν να μετακινηθούν σε δεύτερο κράτος μέλος βάσει απλουστευμένων κανόνων κινητικότητας μετά από 12 μήνες απασχόλησης στο πρώτο κράτος μέλος. Θα ληφθούν επίσης υπόψη οι περίοδοι που αφιερώνονται σε διάφορα κράτη μέλη, διευκολύνοντας την ευκολότερη πρόσβαση στο καθεστώς κατοίκου μακράς διαρκείας της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει ακόμη να επιβεβαιώσουν επισήμως τη πολιτική συμφωνία, εγκρίνοντας την οδηγία της ΕΕ για την μπλε κάρτα. Μόλις εγκριθεί επίσημα η οδηγία, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να μεταφέρουν τους κανόνες στο εθνικό δίκαιο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr