NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Evotropia: Οικολογικά επιχειρηματικά μοντέλα και χρηματοπιστωτικά εργαλεία

Evotropia: Οικολογικά επιχειρηματικά μοντέλα και χρηματοπιστωτικά εργαλεία

Όταν οι δημιουργοί της Evotropia κατανόησαν, από την έρευνά τους, ότι η φύση τελειοποιεί εξελικτικά τη δική της «οικονομία» για τις ροές μάζας, ενέργειας και πληροφορίας, οραματίστηκαν ότι τους ίδιους μηχανισμούς θα μπορούσαν να μεταφέρουν και στην ανθρώπινη οικονομία. Και κάπως έτσι, προέκυψε η επιχειρηματική τους ιδέα, η οποία αναδείχθηκε στο πρόγραμμα ανοιχτής καινοτομίας Ignite Ideas, της Nestlé Ελλάς.

Η Evotropia, όπως αναφέρουν οι ιδρυτές της εταιρείας, Γεώργιος Καρακατσάνης και Δημήτριος Μαναγούδης, δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάπτυξη μεθόδων αποτίμησης φυσικού κεφαλαίου καθώς και χρηματοπιστωτικών εργαλείων για την κυκλική οικονομία. Αυτά τα εργαλεία, σύμφωνα με τους ίδιους, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσαρμογή της ανθρώπινης οικονομίας στους οικολογικούς κύκλους.

Στόχος της Evotropia, «να καθιερώσει διεθνώς την έννοια του "Συμβιωτικού Σχεδιασμού". Όπως στα φυσικά οικοσυστήματα δεν υφίσταται "ρύπανση" - εφόσον τα απόβλητα ενός οργανισμού συνιστούν τροφή για κάποιον άλλον - το ίδιο επιδιώκουμε να κάνουμε σε οικονομικό επίπεδο μέσω του λογισμικού μας για τη Βιομηχανική Συμβίωση».

Πώς προέκυψε, όμως, η συμμετοχή στο πρόγραμμα Ignite Ideas, το οποίο υλοποιείται από την Nestlé Ελλάς και το ACEin του ΟΠΑ; «Αναγνώσαμε πως υπάρχει μια στρατηγική ευκαιρία για κλιμάκωση κι αναγνώριση της εταιρείας μας μέσα από τις συνδυασμένες δυνάμεις της Nestlé και του ACEin, που είναι ηγετικά ονόματα στους χώρους τους, ενώ παράλληλα κατανοούν τη μικτή επιστημονική κι επιχειρηματική "γλώσσα" μας» τονίζουν οι ίδιοι.

«Η προσήλωση των συντελεστών του στους κανόνες υλοποίησης του προγράμματος, το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τη βελτίωση της πρότασής μας και η ευελιξία τους να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες ανάγκες μας, συνδράμοντας ουσιαστικά στην μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία μας» αποτελούν τα στοιχεία που «κρατά» η Evotropia μετά τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.

«Η ηγετική θέση της Nestlé παράγεται από μια επιχειρηματική ταυτότητα που εκπέμπει ισχύ κι από ένα όραμα που εμπνέει δημιουργικότητα. Οι άνθρωποί της χτίζουν με φροντίδα μια γέφυρα μεταξύ πρεσβύτερων και νεότερων επιχειρηματιών, αντιμετωπίζοντας με μεγάλο σεβασμό ακόμη και τις πιο τολμηρές ιδέες. Αυτό κέρδισε γρήγορα την εκτίμησή μας».

Ρωτήσαμε τους founders της Evotropia τι σημαίνει για εκείνους επιτυχία. «Να θέτουμε την αντοχή της υλοποίησης των ιδεών μας σε δοκιμασία στην επιχειρηματική πραγματικότητα κι εκείνη να μας ανταμείβει, αναγνωρίζοντας την αξία τους και καθιερώνοντάς τις ως μοντέλα που θα εμπνεύσουν τις επόμενες γενιές επιχειρηματιών».

Όσον αφορά στη «βιώσιμη ανάπτυξη»; «Σημαίνει ότι ο Άνθρωπος θα πάψει να εργάζεται ενάντια στη Φύση, αναγνωρίζοντας ότι η Φύση συνιστά ένα αξιοθαύμαστο βιο-οικονομικό εργαστήριο που είναι πρόθυμο να συνεργαστεί μαζί του. Ότι η οικονομική αξία των φυσικών διεργασιών ήταν πάντα εκεί, απλώς χρειαζόμασταν τα κατάλληλα εργαλεία για να την αποκαλύψουμε».

Για το κλείσιμο, τους ζητήσαμε να μας περιγράψουν τι χρειάζεται, σήμερα, ένας νέος επιχειρηματίας, και πώς βλέπουν το μέλλον. Μας είπαν πως πρέπει να έχει άνεση με την ιδέα ότι δεν έχει καμία απολύτως εξασφάλιση να πετύχει, να έχει το σθένος και την όρεξη να υποστηρίζει αποτελεσματικά τις ταπεινές εργασίες της επιχειρηματικής καθημερινότητας, και να αντιλαμβάνεται ότι η επιτυχία θα δοκιμάσει την ποιότητα του χαρακτήρα του και της ομάδας του πολύ περισσότερο από την αποτυχία.

Το μέλλον το βλέπουν «συμβιωτικό, ψηφιακό κι εύπορο». «Αφενός, κατανοούμε ότι τα φυσικά οικοσυστήματα συνιστούν κοινωνικό κεφάλαιο. Αφετέρου, η ψηφιακή τεχνολογία μας επιτρέπει πλέον να επιδρούμε στην ύλη σε μοριακό επίπεδο. Με τον συνδυασμό και των δύο, μπορούμε να αποκεντρώσουμε την παραγωγή πλούτου πολύ πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν».

ignite4.png?mtime=20210528113527#asset:271235

Sponsored by Nestlé

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr