NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Επιστρέφει το ισχυρό κράτος - Οι πρώτες κινήσεις έγιναν, μένει να καθοριστούν τα όρια

Επιστρέφει το ισχυρό κράτος - Οι πρώτες κινήσεις έγιναν, μένει να καθοριστούν τα όρια

Πλησιάζοντας στο μέσο της χρονιάς, ρίχνουμε μία ματιά πίσω μας στους μήνες που πέρασαν και βλέπουμε ταραχές και εικόνες από περιβάλλον πολέμου, αλλά και μία δεκαετία οικονομικής αστάθειας και ασάφειας. Μερίδιο σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον έχει και ο κλάδος ασφαλειών, αλλά μικρότερο, καθώς τα βέλη του πολέμου στόχευαν, αλλά δεν κέντραραν πάνω στις ασφάλειες.

Αυτό διαπιστώνεται από το πολύ μικρό ποσοστό κάμψης στα έσοδα από τα ασφάλιστρα παγκοσμίως το 2020. Μόλις 2,1% ήταν η πτώση. Στην πτώση αυτή συνεισέφερε σαφώς ο κλάδος ζωής με -4,1% από την άλλη, ο κλάδος περιουσίας και ατυχημάτων κράτησε καλά, με μόλις μία πτώση -1,1%. Συνολικά φτερά έκαναν 80 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κλάδο. Η πτώση αυτή ήταν εντονότερη εκείνης της του 1,1% το 2009, εκτιμά η Allianz Γερμανίας.

Ο λαβύρινθος με τις αποφάσεις της Ευρώπης και οι ανεμοδείκτες της οικονομίας

Η Δυτική Ευρώπη λόγω της ολιγωρίας της στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο σημείωσε την μεγαλύτερη και πιο έντονη πτώση 2020, αγγίζοντας το -5,1%. Ο κλάδος περιουσίας δεν έγραψε απώλειες αλλά μικρή αύξηση +0,5%, ο κλάδος ζωής απώλεσε το 7,8% των εσόδων σε σχέση με το 2019. Τα συνολικά έσοδα σε σχέση με το 2019 μειώθηκαν κατά 60 εκατομμύρια στα 1,062 δισεκατομμύρια ευρώ,

Ο κλάδος θα πάρει και πάλι μπρος και πολλοί μιλούν για ανάπτυξη 5%, για να δούμε τι δείχνουν οι ανεμοδείκτες της οικονομίας. Λένε ότι η κρίση που δημιουργήθηκε από τον Covid19 πυροδότησε μεγάλες αλλαγές. Αλλαγές που θα παγιωθούν και θα είναι μακροπρόθεσμες στο τοπίο του ασφαλιστικού κινδύνου.

Μία από τις αλλαγές αυτές είναι η αλλοίωση της συμπεριφοράς των οικονομικών δεικτών που επηρεάζουν εξίσου τα δημοσιονομικά των κρατών, τα οικονομικά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Το κράτος κάνει κουμάντο και ορίζει τι θα γίνει

Ο συστημικός χαρακτήρας του Covid19 οδήγησε το κράτος να πάρει ρόλο αναδόχου κινδύνων, αναλαμβάνοντας τις οικονομικές απώλειες της κρίσης, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, γράφει έρευνα της Allianz.

Οι ευθύνες για οικονομικούς κινδύνους που οφείλονται σε ασθένεια ή απώλεια θέσεων εργασίας, στην περίπτωση του Covid-19, αναλαμβάνονται από το κράτος. Αυτό μεταξύ άλλων σηματοδοτεί την επιστροφή του ισχυρού κράτους το οποίο χρησιμοποιεί τους πόρους του για να διαμορφώσει την οικονομία και την κοινωνία σύμφωνα με τις ιδέες που σχεδιάζει και τις έννοιες, όπως αυτές αποδίδονται στην κοινωνία.

Αυτά που σχεδιάζει το κράτος, τα έχει πράγματι ανάγκη ο πολίτης;

Αυτό που έχει να παρατηρήσει ο κλάδος ασφαλειών είναι: εάν αυτά τα προϊόντα που σχεδιάζονται από το κράτος τα έχει πράγματι ανάγκη ο πελάτης και αν ανταποδίδουν την αξία τους.

Στα θεμελιώδη, ο Covid19 πέρασε καθορίζοντας μαζί με το κράτος τα όρια της ιδιωτικής ασφάλισης, όταν πρόκειται για συστημικούς κινδύνους. Και εδώ να αναφερθεί ότι και άλλοι κίνδυνοι, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν επίσης συστημικές διαστάσεις.

Ποιος θα βάλει χέρι στον πακτωλό χρημάτων

Αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανία πρέπει να το χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία για τη δημιουργία νέων εταιρικών σχέσεων μεταξύ ιδιωτικού-δημόσιου τομέα.

Η μετά Covid-19 εποχή παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία να αντιστραφεί η τάση βραδείας «καύσης» στον τομέα της ζωής. Όχι λόγω το ότι άλλαξε η τάση στα επιτόκια, αλλά επειδή τα νοικοκυριά στην Ευρώπη κάθονται σε έναν πακτωλό χρημάτων, ύψους περίπου 500 δισ. ευρώ. Εάν ο κλάδος τα μεταφράσει με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και τα χρήματα αυτά επενδυθούν τότε η ανάπτυξη που θα γράψει θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ποιος θα κόψει την κορδέλα

Ωστόσο, ο δρόμος προς την ανάκαμψη μπορεί να είναι λίγο ανώμαλος: για ορισμένες περιοχές, όπως η Ασία, η συνέχιση της ανάπτυξης θα συμβεί σχεδόν απρόσκοπτα, ενώ για άλλες περιοχές, όπως η Δυτική Ευρώπη, θα χρειαστεί μερικός επιπλέον χρόνος, λόγω του χειρισμού της κρίσης Covid-19 και των καθυστερημένων επιπτώσεων της πανδημίας.

Παρ' όλα αυτά, η ισχυρή ανάπτυξη θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, λόγω της αυξημένης τάσης για βιώσιμες επενδύσεις και βιώσιμα ασφαλιστικά προϊόντα. Κατά τις εκτιμήσεις αναμένεται μέση αύξηση άνω του 5% για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Τα έσοδα από τα ασφάλιστρα σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθούν κατά +5,1% με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κάνουν την διαφορά.

Εγκλωβισμένη η Ευρώπη

Η ανάκαμψη στην Ευρώπη θα καθυστερήσει σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη πριν την εκπνοή του 2021. Πριν το 2023, η Ευρώπη δεν επιστρέφει στους ρυθμούς προ Covid19.

Η ανάπτυξη δεν προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη του 1,2% το 2021, για τον κλάδο ζωής 1,3% και περιουσίας και ατυχημάτων 1,1%. Αφού εκπνεύσει το 2021, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 3%, για τον κλάδο ζωής: 3,1%, και για τον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων 2,7%. Οι εκτιμήσεις μιλούν για ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν αυτούς της τελευταίας δεκαετίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr