NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Περισκόπιο: Αγοράστε όταν σκάνε τα κανόνια, πουλήστε όταν βαράνε οι τρομπέτες

Περισκόπιο: Αγοράστε όταν σκάνε τα κανόνια, πουλήστε όταν βαράνε οι τρομπέτες

Οι τρομπέτες άρχισαν να βαρούν πριν το καλοκαίρι του 2020 στην Γαλλία μέχρι που από τον ήχο τους βγήκε η είδηση ότι η ΑΧΑ Ελλάδος πουλιέται. Το κανόνι ακούστηκε ηχηρά αρχικά από το Bloomberg.

Εδώ στην Ελλάδα ακούγαμε μόνο τα παλαμάκια και τα ευφυολογήματα, σε κάθε συνέδριο πωλήσεων, πλαισιωμένο με πανάκριβους θεατρίνους από τον αθλητισμό. Αγοράστε όταν ακούσετε τα κανόνια. Πουλήστε όταν ακούτε τις τρομπέτες, είπε ο Βαρώνος Ρότσιλντ, Βρετανός τραπεζίτης (1840-1915. Ας το κρατήσουμε.

Οι άνθρωποι δεν χειροκροτούν για λογικούς λόγους. Χειροκροτούν για συναισθηματικούς λόγους. Έτσι, κάπως η AXA Ασφαλιστική πέρασε στα χέρια της Generali οριστικά και αμετάκλητα τη 31η Μαΐου 2021. Το μαγαζί δεν τραβούσε έτσι όπως πήγαινε, μία έκανε κουμάντο, και μάλιστα κακό. Δεν το λέμε εμείς, το λένε τα αποτελέσματα και οι Γάλλοι το τερμάτισαν. Η υπερβολική διακόσμηση βλάπτει.

Ξεκινά και η 20ετής αποκλειστική συμφωνία διανομής ασφαλιστικών προϊόντων της Generali με την Alpha Bank. Ποιος είδε το Δίκτυο και δεν το φοβήθηκε! 3,1 εκατομμύρια πελάτες με 300 καταστήματα, βάλε και την Generali μέσα. Αρχίζουν οι δυσκολίες με τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Κλείνουν το μάτι τα ασφαλιστικά προϊόντα της Generali στην τράπεζα Πειραιώς από την γωνία των γκισέ. Και τα Ζωής και τα Υγείας μπορούν να χτυπήσουν ERGO και ΝΝ Hellas. Τι θα κάνει η Πειραιώς, ότι δεν βλέπει; για να δούμε! Αγωνιούμε να δούμε και την Eurobank.

Εμείς πάντως έχουμε να πούμε ότι ο αγοραστής χρειάζεται να έχει πολλά μάτια, ο πωλητής μόνο ένα ή και κανένα και αναμένουμε στο ακουστικό μας να δούμε, αν θα ξεκολλήσει το bancassurance της Εθνικής Ασφαλιστικής με τις κινήσεις που σχεδιάζει το CVC. Δεν είναι μικροπράγματα αυτά, θέλουν προσοχή.

Από τα μικροπράγματα, όμως καταλαβαίνουμε καλύτερα τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Γιατί στα μεγάλα είναι πιο προσεκτικός και κρύβεται είπε ο Γερμανός φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενχάουερ, 1788-1860. Αλήθεια αυτό οι Ολλανδοί δεν το βλέπουν; Ο χρόνος είναι δωρεάν, αλλά η αξία του είναι ανεκτίμητη, Δεν μπορείς να τον αποταμιεύσεις και να κάνεις unit linked, αλλά μπορείς να τον ξοδέψεις για να καταλάβεις τι σου γίνεται. Αν όμως τον χάσεις, δεν γίνεται να τον πάρεις πίσω.

Αχ αυτή η Αστυπάλαια! Και ο γάιδαρος πεσκέσι. Μα πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στην Αστυπάλαια; και πόσοι δρόμοι υπάρχουν για να γράφουν τα κοντέρ τους χιλιόμετρα; Πελεκάνοι και παπάκια. Ασφαλίζονται αυτά; Καλύτερος τρόπος, αν θέλουν οι ασφαλιστικές να διαφημιστούν τσάμπα εκμεταλλευόμενες τις γιορτές του τόπου. Όλος ο βίος ελλύχνιον.

Έχουμε τα κανόνια, έχουμε τις τρομπέτες, να και τα τύμπανα του πολέμου. Τα βαράνε μερικοί όταν θέλουν να ξυπνήσουν τις πολεμικές τους διαθέσεις. Μπερδεύουν τις ασφαλιστικές συμβάσεις και τα λόγια τους, όταν υποκινούνται από άλλους. Δεν τους γνωρίζεις μερικές φορές. Τι, να πάω πίσω στο χτες; Εγώ ήμουν η ίδια, αυτοί που λένε αυτά, ήταν κάποιοι άλλοι.

Εν συντομία οι περιστάσεις δεν φτιάχνουν τον άνθρωπο ούτε δυνατό μα ούτε αδύναμο, δείχνουν όμως ποιος είναι. Τι θα γίνει με την ασφαλιστική αυτή αγορά, θα γυρνάει τον τροχό της τύχης να δει πού θα κάτσει η μπίλια;

Και να και εδώ που έκατσε η μπίλια τι κάνει η αγορά με τα προγράμματα αποταμίευσης;

Πήρε μπρος η ασφαλιστική αγορά, το τετράμηνο που μας πέρασε έδωσε δείγματα γραφής. 10,4% αύξηση έγραψε στην παραγωγή ασφαλίστρων στο τετράμηνο. 19,4% αυξήθηκε η παραγωγή στις ασφαλίσεις στα 691 εκατ. ευρώ. Και φευ, ανοδική πορεία για τις γενικές. 3% πάνω στο τετράμηνο στα 733,2 εκατ. ευρώ. Ανοδικά τα unit linked. Θετικοί οι οιωνοί για όσους έχουν αποταμιεύσει χρήματα στη διάρκεια της πανδημίας, και τα κρατούν κάτω από το μαξιλάρι τους.

Μας τα είπε πολύ ωραία η Eurobank για το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το bancassurance και οι ασφαλιστές ας βάλουν τα δυνατά τους. Τα είπαμε λίγες εβδομάδες πριν στο epixeiro.gr, τα ακούσαμε χτες και από την Insurance Europe. Συμφωνήσαμε, αυτό άλλωστε κάνουμε συνέχεια, ότι το διανεμητικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει το κίνδυνο του δημογραφικού προβλήματος.

Η επιτυχία δεν είναι οριστική και η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Το αυτοκίνητο δεν τα κατάφερε. Έπεσε η παραγωγή στο τετράμηνο 3%. Φτάνει πια με τις δήθεν προσφορές και εκπτώσεις. Δωροδοκώντας δεν κερδίζεις συμπάθειες. Κερδίζεις εικονικές συμπάθειες και δούλεμα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr