NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

«Επιτακτική» η ανάγκη για μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος των Data Centers

«Επιτακτική» η ανάγκη για μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος των Data Centers
Φωτογραφία: Αριστερά: Γιώργος Δριτσάνος, Secure Power VP SEE & IT Director Greece, Cyprus, Malta, Schneider Electric. Δεξιά: Γιάννης Νούλης, Business Unit Director, LAMDA Hellix

Ο Γιώργος Δριτσάνος, Secure Power VP SEE & IT Director Greece της Schneider Electric, και ο Γιάννης Νούλης, Business Unit Director της Lamda Hellix, μιλούν σήμερα στο epixeiro.gr για τη συνεργασία των δύο εταιρειών, τον τομέα της βιωσιμότητας και τα επόμενα βήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπου το Edge Computing και τα Data Centers αποτελούν «ακρογωνιαίο λίθο».

Σε ποιους τομείς εντοπίζεται η συνεργασία των δύο εταιρειών, Lamda Hellix και Schneider Electric;

Γιώργος Δριτσάνος: Η Lamda Hellix και η Schneider Electric μοιράζονται το ίδιο όραμα για βιώσιμες πρακτικές στη λειτουργία των Data Centers. Έχουμε συνεργαστεί σε σημαντικά projects με την Lamda Hellix, όπως τη δημιουργία ενός από τα πλέον «πράσινα» Data Center του Athens-2, το οποίο ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας αληθινά σύγχρονης, βιώσιμης και περιβαλλοντικά υπεύθυνης λύσης που αναβαθμίζει τις κρίσιμες υπηρεσίες τεχνολογίας της Ελλάδας.

Γιάννης Νούλης: Η μακρόχρονη συνεργασία μας με τη Schneider Electric ξεκίνησε το 2007. Έκτοτε έχουμε συνεργαστεί σε πολλά σημαντικά projects προσφέροντας καινοτόμες λύσεις στην ελληνική και διεθνή αγορά των data centers. Ένα από τα πιο δυνατά παραδείγματα για την εγχώρια αγορά, πέρα από την υλοποίηση του Athens-2 που βασίζεται στα πλέον αυστηρά διεθνή standards και είναι πιστοποιημένο με LEED v4 Gold BD+C καθώς και Uptime Tier III για το σχεδιασμό και την κατασκευή του, είναι η δημιουργία του πρώτου containerized data center στην Ελλάδα, βασισμένου αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για λογαριασμό του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) στον ποταμό Λούρο.

Πώς επιτυγχάνεται, αυτή τη στιγμή, η μέγιστη βιωσιμότητα των data centers; Ποια η εικόνα που υπάρχει για εκείνα που λειτουργούν στην Ελλάδα και ποιες είναι οι τάσεις για τα data centers του μέλλοντος, όσον αφορά και στο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα;

Γ.Δ.: Τα Data Centers αποτελούν έναν από τους πιο ενεργοβόρους κλάδους της παγκόσμιας βιομηχανίας, καθώς εκτιμάται ότι καταναλώνουν ένα μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης. Αυτό επιβεβαιώνει την επιτακτική ανάγκη για μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος των Data Centers.

Στόχος μας στην Schneider Electric και στην ομάδα του brand της APC είναι να βοηθήσουμε όλους τους πελάτες μας να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τη διαχείριση και την κατανάλωση της ενέργειας μαζί με τους αντίστοιχους πόρους, γεφυρώνοντας την πρόοδο και την αειφόρο ανάπτυξη. Οι ολοκληρωμένες λύσεις της Schneider Electric, συμβάλλουν στην εύκολη εγκατάσταση, διαχείριση και ανθεκτικότητα των Data Centers, αλλά και στην εξοικονόμηση χώρου, κόστους και ενέργειας. Βασισμένες στην τεχνολογία Internet of Things (IoT) και την αρχιτεκτονική και πλατφόρμα EcoStruxure της εταιρείας, οι λύσεις μας συνεισφέρουν στην ενεργειακή απόδοση και τη βιωσιμότητα, αποτελώντας την «καρδιά» του ψηφιακού κόσμου.

Πρόσφατα, η Schneider Electric κατατάχθηκε πρώτη στη λίστα του Corporate Knights με τις πιο βιώσιμες εταιρείες παγκοσμίως, μια σημαντική αναγνώριση σε θέματα ESG (Environmental, Social and Corporate Governance), επιταχύνοντας της στρατηγική της για βιωσιμότητα.

Τους τελευταίους μήνες, έχει βρεθεί στο επίκεντρο, ακόμη περισσότερο, η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό. Πώς επιτυγχάνεται αυτός και ποια τα οφέλη για τις επιχειρήσεις;

Γ.Δ.: Το Edge Computing και τα Data Centers, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως άλλωστε και στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχουν ήδη ανακοινωθεί ή είναι προς οριστικοποίηση πολύ μεγάλα έργα υποδομής Data Centers, τοποθετώντας την Ελλάδα σε μια κομβική θέση. Η Schneider Electric παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ΙΤ υποδομής που συνδυάζουν συστήματα ισχύος, ψύξης, racks, micro data centers, αλλά και συστήματα διαχείρισης ενέργειας που υποστηρίζουν την εγκατάσταση εξοπλισμού ΙΤ σε όλα τα περιβάλλοντα, από μικρές Edge εφαρμογές έως μεγάλα Data Centers. Συγκεκριμένα, προσφέρουμε λύσεις γύρω από τρεις βασικούς πυλώνες:

  • ψηφιοποίηση και ενσωμάτωση λύσεων αυτοματισμού και διαχείρισης ενέργειας,
  • ψηφιοποίηση της εξυπηρέτησης πελατών, της υποστήριξης και της αλληλεπίδρασης,
  • ψηφιοποίηση εσωτερικών λειτουργιών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω ότι στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συμφωνηθεί σχέδιο αποκατάστασης με παροχή συγκεκριμένων κονδυλίων, με στόχο να καταστούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες πιο βιώσιμες, ανθεκτικές και καλύτερα προετοιμασμένες, για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Στο πλαίσιο αυτό, η Schneider Electric μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο σύμβουλο και συνεργάτη τόσο σε επίπεδο παροχής προϊοντικών λύσεων και υπηρεσιών, όσο και σε επίπεδο καθοδήγησης, ως σύμβουλος των εταιρειών που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτά τα προγράμματα.

Μιλήστε μας για το πρόγραμμα επιβράβευσης της Schneider για τους ΙΤ συνεργάτες της αλλά και για τη διάκριση του κ. Νούλη ως «Schneider Electric Ambassador of the Year». Πώς προέκυψε αυτή η εξέλιξη;

Γ.Δ.: Μέρος της στρατηγικής μας είναι να προσαρμοζόμαστε ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες κάθε χώρας. Η διάκρισή μας την χρονιά που μας πέρασε ως «Vendor Champion 2020» από την διεθνώς αναγνωρισμένη στον ΙΤ χώρο και ανεξάρτητη ερευνητική εταιρεία Canalys, επιβεβαιώνει έμπρακτα την επιτυχία μας.

Η διάκριση της Lamda Hellix ως «Συνεργάτης της Χρονιάς» στην περιοχή EMEA το 2021, αναγνωρίζει το ιστορικό της εταιρείας στην αριστεία, αλλά και την αφοσίωσή της στην παροχή εξαιρετικών λύσεων Data Center, στοιχεία που αποτέλεσαν κρίσιμους παράγοντες για την επιλογή μας.

Γ.Ν.: Η διάκριση αυτή είναι εξαιρετική τιμή τόσο για εμένα προσωπικά όσο και για τη Lamda Hellix και έρχεται σε μια χρονιά που ήταν δύσκολη για όλους και μας έκανε να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες και τους στόχους μας. Η πανδημία ανέδειξε τη σπουδαιότητα των data centers ως πυλώνες της οικονομίας, της κοινωνίας και του εμπορίου, όπου η ανάγκη διασύνδεσης και άριστων υποδομών data center είναι η λύση τόσο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων όσο και για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς τους σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Πώς διαμορφώνεται, πλέον, η στρατηγική των δύο εταιρειών για το 2021; Ποιοι οι στόχοι, όσον αφορά και στην ελληνική αγορά;

Γ.Δ.: Πρόσφατα, ανακοινώσαμε το νέο μας πρόγραμμα για το 2021-2025 ως προς την βιωσιμότητα, που αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Schneider Electric. Ευελπιστούμε σε ένα «πράσινο» και ψηφιακό μέλλον και, για αυτόν τον λόγο, εστιάζουμε στην υλοποίηση δράσεων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων.

Στόχος μας είναι μέχρι το 2025, 1.000 κορυφαίοι προμηθευτές να έχουν μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις δραστηριότητές τους κατά 50% και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, εξοικονομώντας ενέργεια. Μέσα από ένα σύμπλεγμα προηγμένων και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων και εργαλείων μας, επιδιώκουμε οι συνεργάτες και πελάτες μας να νιώθουν σιγουριά όσον αφορά στη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεών τους, την αύξηση της απόδοσης, της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας.

Θα συνεχίζουμε και φέτος και τα επόμενα χρόνια να αναπτύσσουμε λύσεις που βρίσκουν εφαρμογή σε μια ευρεία γκάμα ελληνικών επιχειρήσεων, όπως νοσοκομεία, βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ, κτίρια γραφείων, data centers κ.ά, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές τους.

Γ.Ν.: H Lamda Hellix έγινε πρόσφατα μέλος της Digital Realty, μιας εταιρείας παγκόσμιου βεληνεκούς, που παρέχει πρόσβαση σε περισσότερα από 290 data centers, σε 49 μητροπόλεις, σε 24 χώρες και 6 ηπείρους. Μέσω ενός σημαντικού αναπτυξιακού επενδυτικού πλάνου που περιλαμβάνει νέα, καινοτόμα data centers παγκόσμιας κλάσης στην Ελλάδα, η Digital Realty θα καταστήσει τη χώρα έναν από τους πλέον ανερχόμενους και ισχυρούς περιφερειακούς «παίκτες» στην Νοτιοανατολική Ευρώπη & Ανατολική Μεσόγειο καθώς και πύλη εισόδου στην Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη. Στόχος της Lamda Hellix και του ομίλου μας εν γένει, είναι η ανάπτυξη νέων κτιριακών υποδομών που θα επιτρέπουν τη διασύνδεση των πελατών μεταξύ τους και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, παρέχοντας προηγμένες υπηρεσίες multi-tenant neutral data centers.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr