NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Πώς να διαχειριστείς τη δυσκολία λήψης αποφάσεων

Πώς να διαχειριστείς τη δυσκολία λήψης αποφάσεων
08_06_2021

Powered by:
Thrive Global Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching, Food for Thought

​Όταν είσαι αντιμέτωπος με έναν τεράστιο όγκο εργασίας, σε κατακλύζει η τεχνολογία και αυξάνεται όλο και περισσότερο το στρες σου, ακόμα και οι πιο ασήμαντες αποφάσεις μπορεί να μοιάζουν δύσκολες. Αυτό το είδος αδυναμίας λήψης αποφάσεων είναι μια ένδειξη ότι βαδίζεις προς το burnout.

«Η δύναμη της θέλησης είναι σαν μυς, που χρησιμοποιείται για πολλά πράγματα, όπως ο αυτοέλεγχος και η λήψη αποφάσεων,» υποστηρίζει ο Roy F. Baumeister, Ph.D., κοινωνικός ψυχολόγος και συγγραφέας του New York Times best-seller Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength.

Όταν κατακλυζόμαστε από υπερβολικές απαιτήσεις στη δουλειά μας, το σώμα μας προσπαθεί να διατηρήσει ενέργεια και ακόμα και οι εύκολες αποφάσεις γίνονται δύσκολες. «Σε αυτήν την κατάσταση αδυναμίας λήψης αποφάσεων, το άτομο που αναρωτιέται προτιμά να αποφύγει τις αποφάσεις,» εξηγεί.

Αν σου ακούγεται οικείο, ακολουθούν 3 μικρές αλλαγές που μπορείς να κάνεις τώρα για να διαχειριστείς τον όγκο των αποφάσεών σου.

Επίλεξε το πρωινό σου και τα ρούχα σου το προηγούμενο βράδυ

Αυτή η συμβουλή προέρχεται από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama, που κάποτε είπε στο Vanity Fair: «Βλέπετε ότι πάντα φοράω μπλε ή γκρι κοστούμια. Προσπαθώ να περιορίσω τις αποφάσεις. Δεν θέλω να αποφασίζω τι θα φορέσω ή τι θα φάω. Γιατί έχω πολλές άλλες αποφάσεις να λάβω». Μια έρευνα δείχνει ότι ο προγραμματισμός σε βοηθά να ελευθερώσεις χώρο στον εγκέφαλό σου για να μπορέσεις να λάβεις τις πιο σημαντικές αποφάσεις σου το πρωί. Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσο προχωρά η μέρα, η δύναμη και η ακρίβεια της ικανότητας λήψης αποφάσεων φθίνουν.

Ανάθεσε περισσότερο

Ένας τρόπος για να μειώσεις τον αριθμό των αποφάσεων που λαμβάνεις είναι να μεταφέρεις μερικές από αυτές σε άλλα μέλη της ομάδας. Εμπιστεύσου ότι θα λάβουν έξυπνες αποφάσεις και ότι αυτή η επιλογή θα αποδειχθεί ωφέλιμη με πολλούς τρόπους: Έρευνα δείχνει ότι δίνοντας στο προσωπικό σου αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων, βελτιώνεις την αίσθηση αποτελεσματικότητάς τους και κρατάς μακριά το burnout.

Κάνε ένα διάλειμμα για να επαναφορτιστείς και να αποσυνδεθείς

Όταν νιώθεις βομβαρδισμένος από πολλές ερωτήσεις, κάνε ένα διάλειμμα. Αυτό μπορεί να είναι η απομάκρυνση από τις οθόνες. Κοίτα έξω από το παράθυρο ή πήγαινε για μια σύντομη βόλτα, κάτι που σύμφωνα με έρευνες θα βελτιώσει την ικανότητα λήψης αποφάσεών σου και τη διάθεσή σου. «Κάνε κάτι που προκαλεί θετικά συναισθήματα, για παράδειγμα δες ένα αστείο βίντεο ή φάε ένα υγιεινό σνακ που απολαμβάνεις,» προσθέτει ο Baumeister. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου ώστε να μπορέσεις να επιστρέψεις στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων ανανεωμένος.


Αρχική δημοσίευση από Stephanie Fairyington, Συντάκτρια στο Thrive Global, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr