NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

«Πολύ σκληρή για να πεθάνει» από τον covid 19 η ελληνική μεταποίηση

«Πολύ σκληρή για να πεθάνει» από τον covid 19 η ελληνική μεταποίηση

Ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής αυξήθηκε με τον ισχυρότερο ετήσιο ρυθμό που έχει καταγραφεί σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν.

Συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 22,8% ετησίως τον Απρίλιο του 2021, μετά από 5 συνεχείς μήνες ήπιας αύξησης και με εμφανή τη θετική επίδραση μετά από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα του Απριλίου του 2020.

Το πλέον αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι πως αυξήθηκε κατά 2,5% τον Απρίλιο του 2021, με το επίπεδο του δείκτη να διαμορφώνεται στις 124,4 μονάδες, που είναι το υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2009 και περίπου 13% υψηλότερο από το μέσο του 2019.

Οι κλάδοι που πρωταγωνίστησαν

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ευρεία επανεκκίνηση της δραστηριότητας. Πράγματι, συνεπείς πρωταγωνιστές στην εν λόγω αύξηση παρέμειναν οι κλάδοι φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων καπνού, η παραγωγή των οποίων αυξήθηκε κατά 13,6% και 30,1% ετησίως, αντίστοιχα, καθώς και οι κλάδοι τροφίμων και ηλεκτρονικών προϊόντων (αυξήσεις 7,6 και 20%, ετησίως, αντίστοιχα).

Ωστόσο, η ανάκαμψη πλέον είναι ευρεία και περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους τομείς διαρκών και μη καταναλωτικών αγαθών, ενδιάμεσων και κεφαλαιακών προϊόντων που υστέρησαν το 2020, όπως τα είδη ένδυσης (+132% ετησίως), τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (+107% ετησίως), προϊόντα που σχετίζονται με επενδύσεις και κατασκευές, καθώς και τομείς με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Αναφορικά με τα τελευταία, αξίζει να σημειώσουμε πως η παραγωγή στους κλάδους μη μεταλλικών ορυκτών, μεταλλικών, χημικών προϊόντων και βασικών μετάλλων αυξήθηκε κατά 73%, 52%, 22% και 20% ετησίως, αντίστοιχα, τον Απρίλιο.

Θα δώσει ώθηση στο ΑΕΠ

Επιχειρηματικά στελέχη εκτιμούν ότι εάν η ανάκαμψη συνεχιστεί με ανοδικούς ρυθμούς στους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε θα προσδώσουν μία αύξηση στο ΑΕΠ κατά περίπου 0,8% - 1% από την μεσοσταθμική αύξηση του 3,5% που περιμένουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο η μεταποίηση αφού λειτουργεί ως αντιστάθμισμα σε άλλους κλάδους όπως ο τουρισμός που συνεχίζει να περνάει κρίση.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η χρηματοδότηση αποτελεί το κλειδί της μεγέθυνσης του κλάδου

Αυτό που διαφοροποιεί την ελληνική μεταποίηση σε σχέση με τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Αυστρία) είναι ότι υστερεί σε θέματα όπως R&D , υιοθέτησης νέων τεχνολογικών πρωτοκόλλων και βέβαια υστέρησης χρηματοδότησης νέων μοντέλων.

Για παράδειγμα οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο και γραφειοκρατία για να εισάγουν νέα τεχνολογικά μοντέλα σε σχέση με τις ολλανδικές ομοειδείς επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα η τραπεζική κρίση της τελευταίας δεκαετίας έκοψε χρηματοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ προς επιχειρήσεις που είχαν καταθέσει σοβαρά business plans ή όταν χρηματοδοτούσαν ήταν με πολύ υψηλά επιτόκια.

Την ίδια στιγμή επιχειρήσεις στην Πορτογαλία και την Ισπανία (χώρες επίσης σε οικονομική κρίση) χρηματοδοτούνταν με επιτόκια της τάξης του 1,5-2%. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της βιομηχανίας υαλικών Youla που εξαγοράστηκε από πορτογαλική με δανεισμό (leveraged byout). Η ελληνική βιομηχανία είχε στραγγαλιστεί από έλλειψη πιστώσεων και η πορτογαλική δανείστηκε με 1% επιτόκιο και την εξαγόρασε.

Η εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου αναμένεται να αυξήσει τις χορηγήσεις και τα επιτόκια χορηγήσεων για επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους (στην Ελλάδα είναι όσες έχουν πάνω από 50 μέχρι και 150 εργαζόμενους) παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 4%.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr